Petru Gabriel Vlase 18. Proiectul de Lege privind stimularea personalului de cercetare, inovare, dezvoltare din universităţi, în vederea impulsionării procesului de dezvoltare economico-socială şi culturală a României. Comisia? Doamna Gavrilă.
Camelia Gavrilă Stimaţi colegi, Comisia noastră a fost sesizată în fond cu PL-x 47, Proiectul de Lege privind stimularea personalului de cercetare, inovare, dezvoltare din universităţi, în vederea impulsionării procesului de dezvoltare economico-socială şi culturală a României. Pentru întocmirea raportului, comisia a analizat avizul Comisiei pentru industrii şi servicii, avizul favorabil al Comisiei juridice, avizul favorabil al Consiliului Legislativ; punctul de vedere negativ al Guvernului anterior, înregistrat în 20 septembrie 2016; punctul de vedere favorabil al Guvernului actual. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea unui cadru legal adecvat, în vederea impulsionării activităţilor de cercetare ştiinţifică şi creaţie, dezvoltare, inovare şi transfer tehnologic în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat, care să permită universităţilor atragerea de resurse financiare din mediul economic privat. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. La lucrările comisiei au fost şi reprezentanţi ai Ministerului Cercetării şi Inovării şi ai Ministerului Educaţiei Naţionale. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins proiectul de lege în decembrie 2016. În urma dezbaterii, comisia a propus, cu unanimitate de voturi, cu voturile celor prezenţi, adoptarea proiectului de lege, cu amendamentele admise din anexa care face parte integrantă. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Dezbateri generale? Doamna Cherecheş? Nu v-am văzut. Am chemat-o pe doamna... acum, cum să fac? Am două doamne în faţă, cum să fac? Continuaţi, doamnă Gavrilă! Mă iertaţi, doamnă Cherecheş! Nu am ştiut.
Camelia Gavrilă Mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul Partidului Social Democrat susţine acest proiect legislativ. Va vota pentru acest proiect, pentru că îl consideră important în vederea impulsionării activităţii de cercetare, dezvoltare, inovare şi creaţie. Se creează relaţii de parteneriat autentic între unităţile de cercetare, instituţiile de învăţământ superior şi mediul economic privat sau mediile culturale, alte medii sociale. În acelaşi timp, parteneriatul public-privat capătă mai multă substanţă şi bază legală pentru derularea acestor activităţi, în cadrul unităţilor de învăţământ superior şi în instituţiile de cercetare. Se oferă servicii de specialitate, de expertiză, consiliere, asistenţă ştiinţifică, existând o resursă de foarte bună calitate în învăţământul superior pentru mediul economic de care vorbeam, iar, în acelaşi timp, personalul implicat, fie că este personal didactic de predare, fie că este personal didactic auxiliar sau personal nedidactic, poate fi stimulat. Se creează, se conturează o bază legală, prin care aceştia pot fi stimulaţi în cadrul acestor proiecte cu fonduri, altele decât cele de la bugetul de stat. Există posibilitatea finanţării unor mobilităţi, a unor reviste, publicaţii ştiinţifice - până la 10% din cheltuielile indirecte - deci şi din punct de vedere conceptual. Ca idee, ca valorificare a resursei intelectuale de mare calitate din universităţi şi instituţii de cercetare, dar şi ca formă de cointeresare şi motivare a personalului din aceste instituţii, acest proiect de lege, dacă va deveni lege, este foarte important şi susţine aceste demersuri de cercetare, motiv pentru care Grupul PSD îl va vota şi îl susţine. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Vă rog, doamnă Cherecheş.
Florica Cherecheş Grupul PNL va vota pentru adoptarea măsurilor benefice în sprijinul dezvoltării domeniului cercetării şi creaţiei. Pentru a stimula cercetarea, Codul fiscal prevede scutirea de la plata impozitului pe venit a persoanelor care realizează venituri din activităţi de cercetare-dezvoltare. Această iniţiativă legislativă completează cadrul legal pentru impulsionarea activităţilor de cercetare ştiinţifică, dezvoltare, inovare, creaţie, servicii şi transfer tehnologic din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat, dar şi al unităţilor de cercetare, dezvoltare, inovare din sistemul naţional, prin atragerea de resurse financiare din mediul economic privat şi prin dezvoltarea parteneriatului public-privat. Astfel, unităţile de învăţământ superior de stat şi unităţile de cercetare, dezvoltare, inovare din sistemul naţional vor avea pârghiile legale, necesare pentru a oferi servicii specializate, activităţi de expertiză, consiliere şi asistenţă ştiinţifică în relaţiile cu parteneri din domeniile: economic, social, cultural. Este important ca potenţialul de cercetare şi creaţie să fie mai bine valorificat de economia românească. Sigur că această iniţiativă mai suferă îmbunătăţiri, dar implementarea ei va duce la tragerea unor concluzii; să vedem ce se mai poate îmbunătăţi. Grupul PNL va vota pentru dezvoltarea şi consolidarea centrelor şi institutelor din domeniul cercetării, din sistemul naţional, votând pentru adoptarea acestui proiect.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Ionuţ Simionca.
Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Partidul Mişcarea Populară va vota acest proiect legislativ. Este foarte important să stimulăm personalul din cercetare şi cred că ar trebui să ne gândim cum să îi stimulăm pe colegii noştri, să vină în timp la muncă, să putem vota şi să ne facem treaba. O zi bună! Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Aşa e, Ionuţ! Bravo! Tudor Ciuhodaru.
Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Cercetarea, dezvoltarea şi inovarea sunt proiecte importante în Programul nostru de guvernare şi pentru prima dată se vine şi cu măsuri concrete de ordin financiar. Lucrurile sunt clar precizate şi doar cu astfel de măsuri economice putem vorbi de o reală dezvoltare a acestui domeniu, dincolo de declaraţii. Grupul nostru parlamentar va vota acest proiect de lege şi se vede că şi în Parlamentul României, când vorbim despre proiecte importante pentru întreaga Românie, culoarea politică nu mai are nicio importanţă. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. La articole, la admise? Nu.