Petru Gabriel Vlase 13. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2017 privind stabilirea unor măsuri necesare organizării, de către Parlamentul României, a celei de-a 63-a Sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO la Bucureşti, în perioada 6-9 octombrie 2017; în procedură de urgenţă. Comisia? Doamna Bran? La dezbateri. Comisia pentru administraţie? Domnul Avram?
Constantin Avram Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2017 privind stabilirea unor măsuri necesare organizării, de către Parlamentul României, a celei de-a 63-a Sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, la Bucureşti, în perioada 6-9 octombrie 2017. În conformitate cu prevederile art. 95 şi art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a fost sesizată, cu dezbaterea pe fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2017 privind stabilirea unor măsuri necesare organizării, de către Parlamentul României, a celei de-a 63-a Sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, la Bucureşti, în perioada 6-9 octombrie 2017. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din data de 8 mai 2017. Consiliul Legislativ avizează favorabil proiectul de lege. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri necesare organizării, de către Parlamentul României, a celei de-a 63-a Sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, la Bucureşti, în perioada 6-9 octombrie 2017. Potrivit prevederilor art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a examinat proiectul de lege în şedinţa din 23 mai 2016. La lucrările comisiei au fost prezenţi 20 de deputaţi, din totalul de 24 de membri ai Comisiei pentru administraţie. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2017 privind stabilirea unor măsuri necesare organizării, de către Parlamentul României, a celei de-a 63-a Sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, la Bucureşti, în perioada 6-9 octombrie 2017. În funcţie de obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Dezbateri, doamna Bran.
Ioana Bran-Voinea Domnule preşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Stimaţi colegi, Acest subiect a fost atacat de anumiţi colegi din opoziţie, dar haideţi să înţelegem importanţa şi amploarea acestui eveniment. Indiferent de ideologiile partidelor politice, trebuie să ţinem cont de faptul că politica de apărare naţională a devenit tot mai dinamică. Aderarea la NATO a fost un proces de lungă durată şi a fost nevoie de multă implicare. Este momentul acum să continuăm munca predecesorilor noştri, prin respectarea angajamentelor şi înfăptuirea obiectivelor asumate. România, în calitatea ei de membru NATO şi beneficiar de securitate, astăzi, este un partener puternic şi a devenit un furnizor de securitate în regiune şi în cadrul Alianţei. România, parte a Uniunii Europene şi membru al NATO, este gazda celei de-a 63-a Sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, eveniment ce va găzdui peste 800 de participanţi, reprezentanţi ai celor 28 de ţări membre şi 13 ţări asociate. Este necesar să ne aliniem la standardele celorlalte state membre, pentru a dovedi că suntem parteneri de nădejde într-o organizaţie care se bazează pe solidaritate şi responsabilitate. Aderarea la NATO a fost necesară pentru a ne asigura pacea şi securitatea. Totodată, avem şi implicaţii pe care trebuie să le continuăm şi să le rezolvăm cât mai curând, corect, inteligent şi cu profesionalism. De aceea, Grupul parlamentar al PSD susţine Ordonanţa de urgenţă nr. 31/2017. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Domnul Năsui.
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Mulţumesc, domnule preşedinte. Nimeni nu contestă importanţa acestui eveniment, nimeni nu contestă faptul că acest eveniment are nişte costuri. În schimb, ceea ce contestăm este nevoia de a deroga de la legislaţia în vigoare, pentru organizarea acestui eveniment. Haideţi să nu ne minţim! Este vorba de o risipă de fonduri publice, care se va întâmpla. După cum ştiţi foarte bine, se cumpără 3 megalimuzine de lux, de 450 CP, cu un cost foarte mare, de 100.000 de euro per maşină. Licitaţia este deja antamată, licitaţia publică pentru cumpărarea lor. Într-o ţară care are 8 milioane de oameni în sărăcie sau în risc de sărăcie este imoral să aruncăm banii aceştia publici, în mod nechibzuit. Repet, România este o ţară care are impozite pe muncă foarte mari. Suntem a patra ţară din Uniunea Europeană, ca nivel de impozitare pe muncă. Deci banii pe care îi aruncăm acum pe aceste limuzine pe care noi le vom folosi aici sunt banii lor, de fapt. Opoziţia, cel puţin USR-ul, nu va gira această risipă. Mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Domnul Şovăială.
Constantin Şovăială Mulţumesc, domnule preşedinte. Având în vedere importanţa prezentului proiect de lege, Grupul parlamentar al PNL va vota pentru adoptarea proiectului de aprobare a Ordonanţei nr. 31/2017. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Nefiind amendamente, legea merge la votul final.