29 mai 2017 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (reformare) COM (2016) 767 (PHCD 48/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 4. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (reformare) COM (2016) 767. Vă rog, comisia.

Radu Costin Vasilică Vă mulţumesc. Raport privind Proiectul de Hotărâre a Camerei Deputaţilor redactat pe baza opiniei Comisiei pentru afaceri europene privind Propunerea de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile COM 767 din 2016. Comisia pentru afaceri europene şi-a întemeiat opinia pe proiectul transmis de Comisia pentru industrii şi servicii, Comisia pentru agricultură, Comisia pentru mediu, nota de la Ministerul Afacerilor Externe şi analiza Secretariatului Comisiei. Din dezbateri, Comisia pentru afaceri europene propune: 1. Reafirmă dreptul fiecărui stat de a-şi stabili propriul mix energetic şi contribuţiile naţionale la obiectivul obligatoriu general al Uniunii Europene până în anul 2030, fără a se stabili ţinte naţionale sau traiectorii obligatorii, dincolo de obligaţiile asumate. 2. A recomandat încurajarea inovaţiilor tehnologice aplicabile autoconsumului energetic, în special a celor revoluţionare sau cu grad de noutate ridicat. 3. A recomandat instituirea unei proceduri de evaluare a sarcinii administrative impuse consumatorilor autonomi de energie din surse regenerabile. 4. A recomandat supravegherea practicilor de piaţă pentru a fi garantat un mediu concurenţial echitabil, în condiţiile prezenţei marilor producători şi distribuitori de energie electrică. 5. A atras atenţia asupra faptului că restricţionarea dreptului de a se debranşa sau de a schimba furnizorul în cadrul sistemelor de încălzire aduce atingere principiului libertăţii de contractare. Opinia a fost supusă dezbaterii Comisiei pentru afaceri europene în data de 23 mai şi a fost adoptată cu unanimitate de voturi, drept pentru care solicităm Camerei Deputaţilor vot favorabil pe această propunere de directivă. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri generale? La articole. La titlu? Adoptat. La preambul? Adoptat. La articolul unic? Adoptat. Vot final.