29 mai 2017 – Aprobarea modificării ordinii de zi.

Petru Gabriel Vlase Punctul 2 al ordinii de zi. Proiectul de Hotărâre... Vă rog.

Ion Călin Domnule preşedinte, Vă solicit să supuneţi aprobării plenului ca de la Capitolul Iniţiative cu propunere de respingere, e vorba de Pl-x 267/2016, înscrisă la poziţia 124, să fie adusă pe poziţia 20, pentru a primi votul final mâine. Fac această precizare, pentru că este o mare urgenţă în judeţul Hunedoara. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Deci de la poziţia 120 respingeri, da? 124? Pl-x 267, cu Munţii Orăştiei. Să-l aducem pe 20, da?

Ion Călin Prima la respingeri, da.

Petru Gabriel Vlase De unde ştiu eu că 20 e prima la respingeri?

Ion Călin Avem şi noua ordine de zi, domnule preşedinte.

Petru Gabriel Vlase Ştiu, dar nu e în regulă. Veniţi puţin! (Domnul deputat Ion Călin merge la prezidiu.) Deci facem trecerea de la 124 la poziţia 2. O dezbatem... o dezbatem şi va intra la votul final, indiferent de...

Ion Călin Foarte de acord, domnule preşedinte... cu sugestia dumneavoastră. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Ganţ. Între timp, ne pregătim şi cartelele, pentru că avem vot.

Ovidiu Victor Ganţ Stimate domnule preşedinte, Stimaţi colegi, De fapt nu e nicio urgenţă, pentru că proiectul acesta a fost propus de importanţi lideri ai PSD, la sugestia domnului ministru Ionuţ Vulpescu, care, într-o discuţie cu Grupul nostru parlamentar, a propus să-l iniţiem împreună. Cu atât mai mult cu cât mai există un proiect, mai vechi - iniţiativa domnul deputat Gheorghe Firczak - care se află şi el la respingeri, şi care se referă la acelaşi subiect. Deci nu e nicio urgenţă. Mai mult decât atât. Acest gen de acţiune este profund necolegial. Şi spun asta conducerii Grupului PSD, care atunci când are anumite propuneri de acest gen... Obişnuia, e adevărat, pe vremuri, mai nou, nu mai procedează în felul acesta, să se consulte cu partenerii, cu colegii de Parlament, dacă sunt de acord. Evident că numeric, dominând Parlamentul, îşi vor impune punctul de vedere, dar, repet, nu există nicio urgenţă, gestul e profund inelegant, rezultatul, previzibil. Şi, în rest, complimentele noastre domnului ministru Vulpescu şi colegilor de la PSD care au semnat împreună cu noi această iniţiativă. Vă mulţumesc frumos.

Petru Gabriel Vlase Vă rog, domnule Nistor.

Laurenţiu Nistor Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Nu vreau să-l contrazic pe colegul nostru că nu este urgenţă, ci doar să vă spun că este urgenţă, fiindcă una din cetăţile dacice, Sarmizegetusa, a trecut acum 4 ani de zile în administrarea Consiliului Judeţean, fapt ce a demonstrat că pot fi administrate, pot fi păzite şi - pentru informarea Parlamentului - nu mai sunt căutători de comori la acea cetate unde câte 400-500 de gropi se săpau într-un an de zile, să scoată comorile dacice de acolo. Consiliul Judeţean este pregătit să le preia în administrare, să le asigurăm cu pază, să asigurăm servicii... Ba, mai mult, dacă le lăsăm în patrimoniul Ministerului Culturii, riscăm ca într-un an de zile să nu mai fie acele cetăţi, să se mai vadă. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Roman.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Pe procedură. Grupul PNL susţine solicitarea Grupului PSD. Şi ceea ce a spus domnul Nistor e... nu râdeţi, pentru că domnul Nistor a avut dreptate. Dacă o să mergeţi la Hunedoara, o să vedeţi ce înseamnă cetăţi dacice în administrarea Consiliului Judeţean şi o să vedeţi ce înseamnă cetăţi dacice în administrarea Ministerului Culturii.

Petru Gabriel Vlase Bun. Deci supun la vot trecerea de pe 124 pe poziţia 2. Şi, până vine raportul, o să ne întoarcem la ea, să o dezbatem, da? Vot, vă rog. 107 voturi pentru, 29 de voturi împotrivă, o abţinere. Aprobat.

Petru Gabriel Vlase Domnul Zisopol.

Dragoş Gabriel Zisopol Vă mulţumesc, stimate domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Stimaţi invitaţi, La cererea membrilor Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, vă rog să aveţi amabilitatea să supuneţi votului ca propunerea legislativă aflată la numărul 36 pe ordinea de zi s-o aducem în faţă, pentru a le discuta pe ambele, aşa cum se cuvine, aşa cum a propus şi colegul meu, domnul deputat Ganţ. Vă mulţumesc pentru amabilitate.

Petru Gabriel Vlase Trebuia la început. Vă rog, liderii, la prezidiu. (Consultări.) Dacă la Pl-x 267 mai sunt intervenţii? Nu mai sunt. Merge la votul final. Supun votului propunerea viceliderului Grupului minorităţilor naţionale, ca Pl-x 434, da?... de la poziţia 36, s-o aducem aici. Avem raport la ea, avem tot ce trebuie? Da? O aducem pe poziţia 6, s-o dezbatem. Vot, vă rog. Vot. 170 de voturi pentru şi un coleg care n-a votat. Avem la poziţia a 6-a... Aşteptăm să vină... să am şi eu proiectul, că nu îl am... şi mă întorc la el, da? Şi raportul...