16 mai 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative privind administrarea şi gestionarea domeniului de nivel superior ".ro" (Pl-x 382/2014). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 27. Propunerea legislativă privind administrarea şi gestionarea domeniului de nivel superior ".ro". Comisia... Domnul Drulă. Comisia pentru IT.

Cătălin Drulă În conformitate cu art. 70 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, plenul a decis în şedinţa din 18 martie 2015, retrimiterea acestei propuneri legislative privind administrarea şi gestionarea domeniului de nivel superior ".ro", Comisiei pentru tehnologia informaţiei, în vederea reexaminării şi depunerii unui nou raport. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins această propunere. Guvernul nu susţine iniţiativa legislativă. Există aviz favorabil de la Comisia pentru industrii şi Consiliul Legislativ, iar Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Propunerea legislativă are ca obiect înfiinţarea Registrului pentru numele de domenii ".ro" în scopul administrării şi gestionării domeniului de nivel superior ".ro", prin preluarea acestei activităţi de la Institutul ICI. În urma dezbaterilor, membrii Comisiei pentru tehnologia informaţiei au hotărât respingerea Propunerii legislative privind administrarea şi gestionarea numelui de domenii. În raport cu obiectul şi conţinutul reglementării, propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Domnul Drulă.

Cătălin Drulă Acest proiect pleacă de la o problemă care este reală, în ceea ce priveşte gestionarea numelor de domenii ".ro". Sunt foarte multe plângeri în legătură cu felul cum se face în momentul de faţă acest lucru, începând de la taxa care permite cu mici costuri să blochezi nume de domenii pe timp nedefinit. Din păcate, are anumite deficienţe, motiv pentru care ea a fost respinsă în Comisia pentru tehnologia informaţiei, dar Guvernul a promis că are în momentul de faţă în pregătire un proiect de lege pentru care a pregătit şi un calendar pe care, din păcate, nu l-a respectat până în momentul de faţă. Noi aşteptăm şi vom monitoriza acest calendar, pentru că este o problemă care trebuie rezolvată şi trebuie rezolvată cât mai curând.

Petru Gabriel Vlase Alte dezbateri? Domnul Pambuccian.

Varujan Pambuccian Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Proiectul are două chestiuni importante în el: Primul, care este legat de utilizarea - sau mai bine zis neutilizarea - unui număr foarte mare de domenii ".ro", din cauza faptului că ele sunt achiziţionate, închiriate pe o perioadă nedefinită. Şi a doua problemă ţine de construcţia instituţională. Cine este cel care gestionează domeniile ".ro"? Şi aici există foarte multe formule. Aici a fost problema, de fapt, pentru că noi încă suntem, aşa, între un etatism exagerat şi o încercare de a aduce lucrurile în normalitate, adică în zona profesională, în zona societăţii civile. Cred că atât timp cât disputa asta o să fie la cote inflamate, este mai bine să mai aşteptăm, este mai bine să aducem în continuare argumente pentru zona societăţii civile şi atunci, da, e bine să pice proiectul acum şi să-l reluăm după o pregătire mai bună a acestei idei, a cui gestionează domeniile ".ro". Din păcate, însă, în continuare o să avem acumulate foarte multe domenii care au fost achiziţionate în momente diferite la un preţ foarte mic şi pe care mulţi stau şi aşteaptă un cumpărător. Din păcate, în continuare o să avem foarte multe domenii inactive, care au fost cumpărate, utilizate la un moment dat foarte puţin şi au fost lăsate în paragină, dar miza importantă - sigur, este şi aceasta - miza importantă este cine va fi gestionarul lor. Şi cel puţin eu, personal, îmi doresc să fie aşa cum a fost de la începuturile Internetului. ICANN-ul nu este o entitate a vreunui stat, este tot o entitate a societăţii civile. Este bine ca spiritul acesta iniţial al Internetului să-l aducem în totalitate şi în România. Aşa că, repet, mai bine mai aşteptăm puţin. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu.