16 mai 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele româneşti (PL-x 178/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 18. Proiectul de Lege pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele româneşti. Iniţiatorii? Comisia pentru agricultură? Domnul Munteanu.

Ioan Munteanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Comisia pentru buget şi Comisia pentru agricultură au fost sesizate, pe fond, cu Proiectul de Lege pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele româneşti. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, în şedinţa din 10 aprilie 2017. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului juridic pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv implementarea Programului carne de porc din fermele româneşti, prin care se acordă ajutoare de stat destinate depăşirii dificultăţilor înregistrate de către producătorii din sectorul creşterii porcinelor, în vederea menţinerii cel puţin a nivelului actual de producţie. Acest ajutor de stat urmează a se acorda de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, producătorilor de carne de porc - persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi industriale şi întreprinderi familiale şi se va implementa după primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat. Comisiile au dezbătut în şedinţe separate, iar adoptarea s-a făcut cu majoritate de voturi, cu amendamente admise, prezentate în anexă. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Potrivit art. 108 din Regulamentul nostru, al Camerei Deputaţilor, alin. (3), o să fac 3 precizări privind observaţii de tehnică legislativă. La pagina 16 din raport lipseşte, "la cursul euro", este "oficial al BNR", iar la Anexa nr. 1 trimiterea la "art. 9 alin. (6)" se înlocuieşte cu trimiterea la "art. 3 alin (5)". Şi trei. La Anexa nr. 6, sintagma "potrivit art. 11 alin. (1)" se înlocuieşte cu sintagma "potrivit prevederilor Legii nr. ...". Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri? Doamna Bran.

Ioana Bran-Voinea Domnule preşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Partidul Social Democrat susţine Programul carne de porc din fermele româneşti. Şi consider că toţi cei prezenţi aici ar trebui să o facă. Agricultura din România, în acest moment, este formată din producţia de materie primă, iar anumite segmente au nevoie de astfel de politici de suport. Programul vizează dezvoltarea acestui segment pe termen de 8 ani, iar, în tandem, în viitorul apropiat, noi politici de suport să fie susţinute pentru crearea unui flux global, şi anume: materie primă, prelucrare şi distribuţie. Este momentul să întreprindem acţiuni pentru relansarea zootehniei. Pentru a înţelege de ce spun asta, mă simt obligată să vă prezint câteva din problemele acestui segment. Din datele transmise de Asociaţia Producătorilor de Carne, din perioada 2014-decembrie 2016, s-au înregistrat pierderi, în sensul că a fost mai mare costul de producţie decât cel de vânzare, motiv pentru care mulţi crescători se gândesc să renunţe la creşterea porcilor. Pe piaţă, preţul kilogramului de carne de porc este oscilant. Astfel încât se vinde cu preţuri între 3,5 şi 6,8 lei. După cum observaţi, diferenţa este aproape dublă. Consider că cel mai important aspect este acela de a consuma produse româneşti de calitate şi de a descuraja astfel importul. Stimaţi colegi, Acest program nu trebuie susţinut doar pentru că face parte din Programul de guvernare 2017-2020 sau pentru că este o măsură prevăzută în orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat, ci pentru că mărirea numărului de porci sau cel puţin menţinerea lui la nivelul actual de producţie va genera efecte benefice şi asupra consumului de cereale, precum şi pentru forţa de muncă. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Giugea.

Nicolae Giugea Domnule preşedinte, Vreau să vă anunţ de la început că vom susţine acest proiect de lege, dar aş vrea să subliniez faptul că pornim cu o lege care manifestă foarte multe carenţe. Este insuficient ceea ce s-a trecut în această lege şi trebuie să venim cu legi complementare, cu legi care să stimuleze integrarea producţiei agricole, astfel încât să nu fim furnizori în continuare de materie primă şi să livrăm pe piaţă produse cu valoare adăugată la nivel maxim. De asemenea, trebuie să luăm atitudine în ceea ce priveşte importul de carcasă de porc care e congelată de 20 de ani de zile şi venim şi concurăm cu porcii pe care îi cresc fermierii români. Trebuie să avem atitudine în tot ceea ce priveşte hrănirea poporului român la standardele pe care le cunoaştem cu toţii, că sunt afişate pe etichetă. Ceea ce este pe etichetă, trebuie să fie şi în conţinutul ambalajului. Să avem grijă de fermierii români, sunt cei care ne hrănesc şi cei care au grijă într-adevăr ca produsele care ajung pe piaţă să fie de calitatea pe care o dorim cu toţii. Mulţumesc mult. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Domnul Năsui.

Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Mulţumesc, domnule preşedinte. Este vorba de un program de subvenţie, vă reamintim, de 446 de milioane de euro, într-o perioadă în care bugetul şi echilibrul bugetar sunt în pericol să depăşească cifra de deficit. Într-adevăr, avem nevoie de o agricultură performantă, avem nevoie de o agricultură eficientă. Întrebarea este dacă astfel de programe făcute cu dedicaţie, făcute pe genunchi sunt soluţia. Programe care, atenţie, nu intră în filosofia de subvenţionare a agriculturii, pe care o foloseşte însăşi Comisia Europeană. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii dacă mai sunt? Nu. La amendamente dacă sunt intervenţii? Nu. Legea merge la votul final. Stimaţi colegi, Sunt nevoit să vă cer, să vă solicit... raportul la RCA urmează să vină în câteva minute, dar vă solicit aprobarea pentru prelungirea programului de lucru, pentru că am avut doar până acum. Vot. Vă rog, domnule lider. 221 de voturi pentru, 3 abţineri, un vot... un coleg care nu votează. Lucrăm până în momentul sosirii raportului.