16 mai 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.32/2016 pentru completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale (PL-x 418/2016). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 15. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale. Guvernul?

Petru Gabriel Vlase Comisia pentru buget?

Sorin Lazăr Mulţumesc, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 70 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată, spre reexaminare, cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale. Proiectul de lege a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ şi Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect reglementarea unor măsuri, precum: acordarea unor facilităţi fiscale, respectiv scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul cercetării şi inovării; neimpozitarea venitului obţinut din darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului; aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea unor produse necesare producţiei agricole - îngrăşăminte, pesticide, seminţe şi alte asemenea; posibilitatea organului fiscal central de a aproba un alt plafon de încasări decât cel stabilit de lege, la cererea operatorilor economici şi organizatorilor de nunţi şi botezuri, în cazul în care aceştia prezintă informaţii din care rezultă că încasările de la persoane fizice depăşesc plafonul prevăzut de lege; extinderea excepţiei de neaplicare a plafoanelor pentru retragerile lunare din conturi bancare în cazul operaţiunilor de plăţi efectuate de profesionişti către persoane fizice, operaţiuni care au caracter ocazional şi sezonier. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor un raport suplimentar de adoptare a Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, cu amendamentele admise, prezentate în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri generale? Domnul Huţucă? Domnul Huţucă.

Bogdan-Iulian Huţucă Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Adoptarea acestui proiect de lege este extrem de importantă, pentru că Ordonanţa nr. 32/2016 a avut un impact pozitiv, atât în domeniul fiscal, cât şi în domeniul legislaţiei financiare. Din punct de vedere fiscal, au fost introduse o serie de prevederi extrem de interesante. Aş exemplifica: neimpozitarea operaţiunilor de dare în plată sau extinderea sferei de aplicare de TVA 9% la produsele destinate producţiei agricole. Dar ce este cel mai important lucru este că odată cu adoptarea acestei ordonanţe, cercetarea, dezvoltarea şi inovarea au beneficiat de cel mai bun pachet de facilităţi fiscale din Codul fiscal. Şi aici vorbim de: suplimentarea deducerii cheltuielilor la determinarea rezultatului fiscal a 50% din cheltuielile de cercetare-dezvoltare, neimpozitarea profiturilor care desfăşoară această activitate şi măsura cuprinsă în această ordonanţă, respectiv neimpozitarea veniturilor din salarii şi asimilate salariilor pentru persoanele din domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării. Aşa cum vi s-a spus mai devreme, această măsură are rolul de a atrage resursă umană, înalt calificată în România, de a o menţine şi de a o dezvolta, dar şi a încuraja marile companii pentru dezvoltarea unor centre de dezvoltare în domeniul cercetării pe plan local. Continuarea aplicării acestor măsuri este cu atât mai oportună, în contextul bugetar al anului 2017, când fragilitatea proiecţiei bugetare şi nefinanţarea suficientă a cercetării aplicative şi a inovării, a cercetării fundamentale şi de frontieră conduc la nesusţinerea suficientă a acestui sector. În acest context, Partidul Naţional Liberal votează pentru acest proiect de lege.

Petru Gabriel Vlase Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu sunt. Cu amendamentele admise, dacă nu vrea cineva să susţină, legea merge la votul final.