16 mai 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.16/2016 pentru completarea anexei la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, precum şi alte măsuri (PL-x 324/2016). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 13. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 16/2016 pentru completarea anexei la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, precum şi alte măsuri; procedură de urgenţă. Guvernul? Vă rog, domnule secretar de stat.

Petru Gabriel Vlase Comisia pentru muncă?

Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea derogării de la prevederile art. 10 din Ordonanţa Guvernului nr. 29/2013, în sensul acordării venitului lunar de completare prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 şi persoanelor disponibilizate de la Compania Naţională a Uraniului S.A., iar, pe de altă parte, completarea anexei la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013. Anexa conţine lista operatorilor pentru care planul de disponibilizare se întocmeşte pentru reducerea activităţii, iar completarea se referă la adăugarea în listă a 2 operatori economici, respectiv Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. şi Compania Naţională a Uraniului S.A. Legea face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisia a hotărât, cu unanimitate de voturi, menţinerea soluţiei anterioare, de adoptare a proiectului de lege, în forma prezentată, exprimată în raportul nr. 4c-7/675, depus la data de 27 februarie 2017.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Nu. Nefiind amendamente, legea merge la votul final. Poftiţi, domnule Oprea, e apăsat de data trecută. E negru, e apăsat de data trecută. N-a închis microfonul, data trecută. Dar m-am uitat la dumneavoastră... Vă rog.

Dumitru Oprea Îmi pare rău de nesincronizare. Am grijă să activez şi să dezactivez funcţiile care sunt utile sau nu mai sunt. De data aceasta am apăsat. Partidul Naţional Liberal este de acord cu acest proiect. Raportul suplimentar a fost evaluat şi preşedintele comisiei a punctat foarte clar lucrul acesta. Este o acţiune declanşată în perioada 2013-2018, care trebuia prin ordonanţa de urgenţă din 2017 să producă efecte. Şi produce efecte prin susţinerea acţiunii de disponibilizare şi de includere în anexă a celor două entităţi, zic eu, foarte importante - S.C. Complexul Energetic Hunedoara şi Compania Naţională a Uraniului. Aşadar, Partidul Naţional Liberal este pentru un astfel de raport favorabil şi va vota pentru un astfel de raport suplimentar.

Petru Gabriel Vlase Domnul Cătălin Nechifor.

Cătălin-Ioan Nechifor Mulţumesc. Nu ştiu, să mă bucur sau să nu mă bucur. Pentru că vin din Suceava şi, la Crucea, este şi încă funcţionează acea exploatare minieră cu zăcământ de uraniu care, din păcate, aşa cum se vede, va dispărea pentru totdeauna, probabil, în scurt timp. Mă bucur pentru că în acest fel, cei care lucrează acolo, în special minerii, vor putea să iasă la pensie, forţat sau mai puţin forţat, într-o zonă de munte în care nu sunt foarte multe alte oportunităţi. Dar sunt şi foarte dezamăgit, pentru că o ramură economică importantă, aş putea spune chiar extrem de importantă, cea a uraniului, nu găseşte încă soluţie în România. Sper s-o găsiţi, împreună, şi Parlament, şi Guvern. S-au făcut eforturi foarte multe, dar această metodă de compensare pe care o votăm astăzi ajută măcar partea umană. Mulţumesc mult.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Mai sunt intervenţii la dezbateri generale? Nu. Vot final.