15 mai 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.88/2016 pentru suspendarea prevederilor art.23 alin.(1) lit.c) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006 (PL-x 134/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 12. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 88/2016 pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006; în procedură de urgenţă. Guvernul? Comisia pentru mediu? Domnul preşedinte Remus Borza.

Remus-Adrian Borza Domnule preşedinte, În conformitate cu prevederile art. 95 şi 115 din Regulamentul Camerei, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic au fost sesizate cu dezbaterea pe fond a Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 88/2016 pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare suspendarea până la data de 25 aprilie 2017 a prevederilor art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, referitoare la interzicerea păşunatului animalelor domestice în terenuri agricole, între 6 decembrie şi 24 aprilie, anul acesta. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, în şedinţa din 13 februarie 2017. La întocmirea prezentului raport comun, comisia a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, din 5 februarie 2016, şi avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi. În conformitate cu prevederile art. 61 şi 63 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi membrii Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic au examinat proiectul de lege, în şedinţe separate. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 88/2016 pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, în forma prezentată de Senat. Potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României şi ale art. 92 alin. (9) pct. 1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Camera Deputaţilor este Cameră decizională.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri generale? Domnul Giugea? Vă rog.

Nicolae Giugea Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Vorbim despre stabulaţia excesivă la specia ovine, ceea ce poate duce foarte clar la degenerarea biologică şi genetică a acestei specii. Şi în aceeaşi măsură vorbim despre o specie care este singura care şi-a regenerat efectivele după 1989 - specia ovine. În momentul de faţă reprezintă o importantă axă pentru exportul din agricultura românească, întrucât la nivel mondial vreau să vă aduc la cunoştinţă faptul că cererea depăşeşte oferta. De aceea, Partidul Naţional Liberal va vota pentru aprobarea acestui proiect de lege, ţinând cont că agricultorii din România trebuie sprijiniţi, indiferent de sectorul de activitate al acestui vast domeniu care înseamnă agricultură. Mulţumesc mult.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu mai sunt. Fără amendamente. Urmează vot final. Suspendăm şedinţa până mâine. Vă invit, stimaţi colegi, să participaţi la şedinţa de răspunsuri şi interpelări.