Florin Iordache 15. Şi ultimul, Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil - PL-x 317/2016. Guvernul? Vă rog, domnule secretar de stat.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Raportul Comisiei pentru cultură? Da. Vă rog.
Gheorghe-Dinu Socotar Mulţumesc, domnule preşedinte. Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a adoptat un raport suplimentar asupra Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil. Comisia a fost sesizată în fond cu acest proiect de lege şi a cerut avizul Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi. Până la redactarea prezentului raport s-a primit avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi. În redactarea raportului, comisia a ţinut seama şi de avizul favorabil transmis de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Hotărârea nr. 401 din 14 aprilie 2016. În calitate de primă Cameră sesizată, Senatul a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 28 iunie 2016. Proiectul de lege a fost dezbătut de comisie în data de 17 ianuarie 2017. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 182/2000, în contextul îndeplinirii obligaţiilor ce revin României în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene. Modificările propuse vizează transpunerea Directivei 2014/60 a Parlamentului European. Această directivă extinde domeniul de aplicare la orice bun cultural clasat sau definit de un stat membru, în conformitate cu legislaţia sau procedurile administrative naţionale, drept bun de patrimoniu naţional cu valoare artistică, istorică sau arheologică. Raportul Comisiei a fost adoptat cu majoritatea voturilor celor prezenţi. În şedinţa din 14 martie 2017 plenul a hotărât retrimiterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil la comisie. Comisia a reanalizat proiectul de lege în data de 28 martie, precum şi în şedinţele din 4 şi 11 aprilie 2017. La şedinţe au participat domnul Erwin Şimşemsohn, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, şi domnul Adrian Rista, consilier al ministrului. 14 deputaţi din cei 15 ai comisiei au fost prezenţi şi, în unanimitate, a fost adoptat Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 182, cu amendamentele înscrise în Anexa nr.1. În raport de obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. La dezbateri generale, de la Grupul PMP, domnul Paşcan Emil. Vă rog, domnule deputat.
Emil-Marius Paşcan Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Am intervenit, solicitând şi pledând pentru întoarcerea la comisie a dezbaterii acestui proiect. Am şi arătat o serie de neconcordanţe pe care le consideram, prin raportare la directivele Uniunii Europene în domeniu, şi bine că am făcut-o! Şi profit de ocazie, stimaţi colegi, pentru a pleda din nou, atunci când se solicită reîntoarcerea la comisie pentru o mai îndelungă şi mai serioasă dezbatere a unui proiect, să acceptaţi. Era să ne scape, pentru că proiectul a fost întors la comisie pentru o serie de argumente, altele le-am constatat în reluarea dezbaterilor, anume, că li se permitea organelor de ordine să poată să aibă acces în casa cuiva care deţinea un bun din patrimoniu cultural naţional, fără mandat, fără un preaviz măcar, fără nimic şi era o aberaţie pe care o adoptam absolut în mod original şi, sigur, fireşte, atrăgeam oprobriul public asupra Parlamentului României. Iată, am avut ocazia, reîntorcând acest proiect legislativ la comisie, să-l punem în literă întocmai cu Directiva europeană. Noi, românii, eram un pic mai originali şi veneam cu nişte suplimente care încurcau acest domeniu. Am audiat responsabilii din zona practicienilor din acest domeniu şi am adus exact legea aşa cum trebuia. Prin urmare, Grupul parlamentar al Partidului Mişcarea Populară va vota acest proiect legislativ. Mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule deputat. Dacă mai sunt intervenţii la dezbateri generale? Nu mai sunt intervenţii. Avem 38 de amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt observaţii? Nu. De la 1 la 10 dacă aveţi observaţii? Nu. De la 11 la 20 dacă aveţi observaţii? Nu. De la 21 la 30 dacă aveţi observaţii? Nu. De la 31 la 38 dacă aveţi observaţii? Nu. Rămâne la votul final; caracter ordinar. Este ora 17,00. Încheiem aici prima parte a şedinţei noastre. Urmează cea consacrată răspunsurilor la întrebări. Mulţumesc mult.