2 mai 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 (Pl-x 149/2017). ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache Următorul. 14. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 - Pl-x 149/2017. O invit pe doamna preşedinte Camelia Gavrilă, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, să ne prezinte raportul. Vă rog, doamnă preşedinte.

Camelia Gavrilă Mulţumesc, domnule preşedinte. Raportul se referă la Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1 din 2011. Comisia pentru învăţământ a primit spre dezbatere în fond propunerea legislativă. Comisia a analizat avizul favorabil al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, dar şi avizul negativ al Comisiei pentru buget, şi al Consiliului Legislativ. Propunerea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul finanţării din fonduri publice a învăţământul teologic pastoral organizat de instituţiile de învăţământ particular, specific cultelor recunoscute, pentru care în prezent nu există organizat învăţământ de stat. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice. La lucrările Comisiei au fost prezenţi 20 de deputaţi, din totalul de 24 de membri. 19 voturi au fost pentru susţinerea raportului şi o abţinere, cu amendamentele care sunt în anexă. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, doamnă preşedinte. De la Grupul PNL, domnişoara deputat Mara Mareş.

Mara Mareş Membrii Grupului PNL vor vota pentru adoptarea acestei propuneri legislative care vine în sprijinul finanţării învăţământului teologic pastoral organizat de instituţiile de învăţământ particular, specific cultelor recunoscute, pentru care în prezent nu există organizat învăţământ de stat. Noul act normativ prevede ca sursele de finanţare ale instituţiilor de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare să fie compuse şi din fonduri publice, în cazul în care în cadrul învăţământului superior de stat nu există învăţământ teologic pastoral specific cultului respectiv, recunoscut ca şi cult conform Legii nr. 489/2006, republicată, în afară de cele prevăzute deja: sume depuse de fondatori, taxe de studiu şi alte taxe şcolare, sponsorizări, donaţii, granturi şi finanţări acordate pe bază de competiţie, exploatarea rezultatelor cercetării, dezvoltării, inovării şi alte surse legal constituite. Din aceste considerente, Grupul PNL va vota pentru adoptare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Şi eu vă mulţumesc. Alte intervenţii dacă sunt? Nu mai sunt alte intervenţii. Avem 7 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt observaţii? Nu. De la 2 până la 7 dacă sunt observaţii? Nu. Rămâne la votul final. Are caracter organic.