2 mai 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.56/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.120/2002 privind aprobarea Sistemului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat (PL-x 496/2016). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 12. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 56/2016 pentru modificarea si completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 120/2002 privind aprobarea Sistemului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat - PL-x 496/2016; caracter ordinar; procedură de urgenţă. Guvernul? Vă rog, domnule secretar de stat.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Comisia pentru buget. Domnule vicepreşedinte, vă rog, prezentaţi raportul.

Sorin Lazăr Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată, spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 56/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 120/2002 privind aprobarea Sistemului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat, trimis cu adresa PL-x 496/2016 din 31 octombrie 2016. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare modificarea cadrului legislativ, astfel încât acesta să permită creşterea numărului de beneficiari de ajutor de minimis pentru promovarea exporturilor. În acest sens, Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiei cu Mediul de Afaceri va putea să achite direct, către organizatorul extern de expoziţii, sumele angajate aferente închirierii spaţiului expoziţional, precum şi sumele necesare pentru constituirea şi/sau amenajarea spaţiului expoziţional, dacă legislaţia specifică ţării unde se realizează manifestarea expoziţională prevede o astfel de obligaţie. Totodată, pentru instituţiile care administrează programe de susţinere şi promovare a exporturilor, se înlocuieşte obligaţia de obţinere a acordului Consiliului de Export cu obligaţia de consultare a acestuia cu privire la propunerile de fonduri bugetare necesare acestor programe. În urma examinării şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 56/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 120/2002 privind aprobarea Sistemului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat, cu amendamentul admis prezentat în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Vă mulţumesc. La dezbateri generale dacă sunt intervenţii? Nu sunt... A, vă rog... Domnul Leoreanu, da.

Laurenţiu-Dan Leoreanu Da. Mulţumesc, domnule preşedinte. Plecând de la premisa că nu există ţară în lume care să nu pună accent pe susţinerea exporturilor naţionale şi că exportul constituie unul dintre cei mai importanţi factori ai creşterii economice şi dezvoltării comerţului exterior, în România, sistemul de susţinere şi promovare a exportului fiind reglementat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120 privind aprobarea Sistemului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat, s-a pus accentul pe dezvoltarea Programului de promovare a exporturilor prin fonduri de la bugetul de stat pentru susţinerea şi promovarea exportului, şi care se aprobă distinct în bugetul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. În acest sens, privind organizarea de târguri şi expoziţii internaţionale, organizarea de misiuni economice şi acţiuni de promovare a exporturilor în străinătate, cu suportarea a 50% din cheltuielile de transport, cazare şi asigurare medicală, precum şi realizarea de studii de piaţă şi produse, precum şi realizarea de acţiuni de publicitate şi reclamă cu caracter general pe pieţele de interes pentru exportul românesc, Grupul PNL din Camera Deputaţilor va susţine acest proiect legislativ. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule deputat. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu. Avem 8 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt observaţii? Nu. De la 2 până la 6 dacă sunt intervenţii? Nu. La 7 este un amendament al Comisiei pentru politică economică. Dacă sunt intervenţii? Nu. 8? Art. II, observaţii? Nu. Rămâne la votul final.