2 mai 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.66/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli (PL-x 112/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Următorul. 9. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli; caracter ordinar. Guvernul? Vă rog, domnule secretar de stat, domnule Petru Andea, vă rog.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. O invit pe doamna preşedinte a Comisiei pentru învăţământ, raport comun, Comisia pentru învăţământ şi Comisia pentru agricultură. Vă rog, doamnă preşedinte, prezentaţi raportul comun.

Camelia Gavrilă Mulţumesc, domnule preşedinte. Cele două comisii menţionate de dumneavoastră, Comisia pentru învăţământ şi Comisia pentru agricultură s-au pronunţat pe dezbatere în fond asupra acestui Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 66 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24 din 2010. Obiectul de reglementare se referă la modificarea şi completarea acestei Ordonanţe nr. 24 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli, vizând stabilirea modalităţilor de finanţare ale acestui program şi beneficiarii programului, dar şi prorogarea unor prevederi stipulate prin unele acte normative anterioare. În esenţă, această ordonanţă extinde grupul ţintă, prin includerea preşcolarilor din grădiniţele de stat şi particulare acreditate, cu program normal de 4 ore. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Comisiile au dezbătut proiectul, în şedinţe separate. Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a dezbătut proiectul în prezenţa a 20 de deputaţi din totalul de 24 şi a propus adoptarea proiectului de lege, cu amendamente admise. Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a dezbătut proiectul, în şedinţa din 7 martie. La lucrările comisiei au fost prezenţi 24 de deputaţi. De asemenea, în urma dezbaterilor, cu unanimitate de voturi, s-a propus adoptarea proiectului de lege. Proiectul a fost adoptat de Senat, anterior. Şi în acest sens, îl propunem, cu amendamente, dezbaterii plenului. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă rog să ne propuneţi şi timpul, doamnă preşedinte, e procedură de urgenţă.

Camelia Gavrilă 5 minute, vă rog.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Supun votului dumneavoastră timpul propus de doamna preşedinte. Cine este pentru? Vă rog să votaţi. Mulţumesc. 162 de voturi pentru, 3 abţineri. Timpul propus a fost adoptat. Acum, la dezbateri generale? Poftiţi? Din partea PSD, vă rog, doamnă preşedinte.

Camelia Gavrilă Din partea Grupului PSD. Menţionăm susţinerea deplină a acestui proiect care se asociază cu alte programe ce vizează stimularea participării elevilor şi preşcolarilor la procesul educaţional. Este ştiut faptul că şi programul anterior, "Cornul şi laptele" a avut efecte benefice, atât în privinţa nutriţiei, alimentaţiei, a formării unor obişnuinţe de viaţă sănătoasă, cât şi acest program legat de consumul de fructe proaspete a produs deja efecte importante. Este de semnalat şi faptul că se elimină discriminări, aspecte inechitabile legate de vizarea doar a elevilor, în timp ce şi preşcolarii sunt extrem de importanţi, iar participarea lor la această primă formă de socializare, de acomodare cu o formă educaţională organizată, participarea lor este foarte importantă şi credem că e un element de stimulare a prezenţei, de implicare, de adaptare şi integrare într-un grup social. Ar fi de semnalat faptul că sunt şi aspecte... activităţi educaţionale conexe, fie că vorbim de concursuri, de zile tematice, de întruniri tematice, de vizitarea de ferme pomicole, legumicole, de a se implica în tot felul de concursuri care stimulează şi spiritul competiţional, şi interesul, şi formarea unor obişnuinţe de viaţă sănătoasă, dar şi plăcerea, bucuria de a fi împreună, de a împărtăşi ritualuri comune alături de ceilalţi copii de vârsta lor. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Romanescu, vă rog. Fiind procedură de urgenţă, câte un vorbitor pentru fiecare grup parlamentar.

Cristinel Romanescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Membrii Grupului PNL vor vota pentru adoptarea acestui proiect de lege, în sensul includerii tuturor preşcolarilor din grădiniţele de stat şi particulare acreditate, în grupul ţintă de beneficiari ai distribuţiei gratuite de fructe. Proiectul prevede ca fructele proaspete, transportul şi distribuţia acestora la unităţile de învăţământ să se contracteze de către consiliile judeţene, respectiv de către consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, în limita sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, acordate cu această destinaţie de la bugetul de stat. S-a ţinut cont de faptul că în unităţile de învăţământ în care participă la cursuri atât preşcolarii care nu sunt beneficiari ai programului, cât şi şcolarii care sunt deja beneficiari ai programului, discriminarea şi inechităţile generate de lipsa uniformităţii grupului ţintă trebuie corectate. Şi având în vedere că măsura 3.3 "Copii sănătoşi la grădiniţă" a Pachetului integrat pentru combaterea sărăciei, aprobat prin memorandum, la data de 19 iulie 2016, prevede un pachet naţional de sănătate şi nutriţie pentru copiii dezavantajaţi, pentru a preveni îmbolnăvirile recurente şi pentru a îmbunătăţi sănătatea acestora şi a evita malnutriţia, este binevenită această măsură. Din aceste motive, Grupul PNL va vota pentru.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Din partea Grupului PMP, domnul Ionuţ Simionca, vă rog.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Pe lângă că mărul e semnul Partidului Mişcarea Populară, noi o să susţinem acest proiect legislativ. Şi ce ar fi mai important, ca toţi cei care achiziţionează aceste mere, să le achiziţioneze din producţia pomicolă internă a României, să ne protejăm oarecum şi ţara noastră. Mulţumesc. Noi votăm pentru.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Domnule Ciuhodaru, vă rog. Procedură, înţeleg, da?

Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Am să vă rog să fiţi atent la ordinea înscrierii speakerilor la această dezbatere. Şi, dacă tot mi-aţi dat ocazia, vreau să fac şi eu o precizare. Mărul poate să fie mai bun sau mai puţin bun în acea parte, dar mărul românesc rămâne în continuare valabil. Şi sper să fie inclus în acest program. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Alte intervenţii dacă mai sunt? Nu mai sunt. Avem 16 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt observaţii? Nu. De la 2 până la 10. Dacă sunt observaţii? Nu. De la 11 la 16. Dacă sunt observaţii? Nu. La anexă. Dacă sunt observaţii? Nu. Rămâne la votul final. Caracter ordinar.