2 mai 2017 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind dreptul de autor pe piaţa unică digitală COM (2016) 593 (PH CD 35/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 2. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind dreptul de autor pe piaţa unică digitală COM (2016) 593. (PH CD 35/2017). Cine îl prezintă? Domnul Tîlvăr, vă rog. Domnul vicepreşedinte Angel Tîlvăr.

Angel Tîlvăr Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Raportul privind Propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind dreptul de autor pe piaţa unică digitală COM (2016) 593. Comisia pentru afaceri europene şi-a întemeiat opinia pe proiectul de opinie trimis de Comisia pentru industrii şi servicii, pe proiectul de opinie trimis de Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, pe nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, pe fişa de informare a Direcţiei pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor şi pe analiza realizată de Secretariatul Comisiei pentru afaceri europene. Astfel, Comisia pentru afaceri europene a atenţionat asupra încălcării principiului proporţionalităţii de obligaţiile stabilite de art. 13 al propunerii, în ceea ce priveşte modalitatea de filtrare a conţinutului digital de către furnizorii de servicii online, deoarece aceasta nu poate fi pusă în legătură cu niciunul dintre obiectivele intervenţiei, dar prezintă riscul de a fi folosită pentru a cenzura sau bloca fără drept un conţinut legitim. Comisia pentru afaceri europene a semnalat că operaţiunea de monitorizare a conţinutului stocat, fără de care nu s-ar putea realiza filtrarea prevăzută în art. 13 al propunerii, contravine Cartei drepturilor fundamentale, aşa cum a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Totodată, Comisia pentru afaceri europene a recomandat ca excepţiile în ceea ce priveşte utilizarea operelor protejate în scopuri educaţionale, respectiv în ceea ce priveşte extragerea de text şi date în scop de cercetare, să fie extinse la toate entităţile ce le folosesc în scop educaţional. Comisia pentru afaceri europene a recomandat ca extragerea de text şi date în scop de cercetare să fie extinsă şi pentru entităţi cu scop comercial, în special IMM-uri, şi a atenţionat asupra necesităţii actualizării drepturilor şi obligaţiilor prevăzute de Directivă la progresul tehnic şi la evoluţiile recente ale societăţii bazate pe cunoaştere. Opinia a fost supusă dezbaterii, în şedinţa comisiei noastre din data de 25 aprilie 2017, în prezenţa a 13 dintre cei 21 de membri, fiind adoptată în unanimitate. În aceste condiţii, supunem aprobării Camerei opinia, în forma prezentată. Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. La dezbateri, din partea grupurilor parlamentare dacă sunt intervenţii? Nu sunt intervenţii. Rămâne la votul final.