26 aprilie 2017 – Proiectul de Hotărâre pentru constituirea Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial. ( retrimis comisiilor )

Florin Iordache Mergem mai departe. Primul punct. 1. Proiectul de Hotărâre pentru constituirea Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial. Da, domnule Ciolacu, vă rog.

Ion-Marcel Ciolacu Domnule preşedinte de şedinţă, Ţinând cont că, în data de 20.04.2017, s-a înaintat Biroului permanent reunit constituirea comisiei speciale de anchetă având anumite obiective - şi aş dori să vă enumăr unul singur dintre ele: determinarea posibilei implicări a unor instituţii şi/sau persoane, altele decât prevăzute de lege, în organizarea procesului electoral -, iar în data de 24 aprilie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în comunicatul său, a solicitat o anchetă in rem conform existenţei unor suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi/sau persoane, altele decât prevăzute de lege, vă propun retrimiterea raportului la Comisiile juridice reunite, privind clarificarea obiectivelor comisiei de anchetă. Mulţumesc mult.

Florin Iordache Da. Intervenţii? Vă rog, doamnă Turcan.

Raluca Turcan Domnule preşedinte, Dragi colegi, Ce e corect politic e corect. Şi cred că merită aplaudat astăzi faptul că PSD-ul face un pas înapoi. Şi face un pas înapoi de la o iniţiativă care era menită să aducă în spaţiul dezbaterii publice nişte răfuieli politice chiar din interiorul PSD-ului. Pentru că, din nefericire pentru PSD, şi într-un mod interesant pentru opinia publică, observăm cum vocaţia trădării pare să fi existat profund în interiorul acestui partid, şi cum foarte multe nume din PSD, cum ar fi: Maior, Ghiţă, Ponta, Oprea, Onţanu par să-şi fi exersat această vocaţie a trădării în anul 2009. Partidul Naţional Liberal va accepta retrimiterea la comisie, în cazul în care dumneavoastră nu veţi vota respingerea constituirii acestei comisii de anchetă. Partidul Naţional Liberal a spus de la bun început că această comisie de anchetă nu îşi are rostul, în momentul în care a fost deschisă o anchetă penală. Ne menţinem acelaşi punct de vedere. Am votat împotriva constituirii acestei comisii, a acestui organism. Şi, ca atare, astăzi, în plen, solicităm respingerea propunerii de constituire a comisiei de anchetă. În cazul în care această respingere... pentru că majoritatea este la dumneavoastră, Partidul Naţional Liberal va vota şi pentru retrimiterea la comisie. Dar am dori să mai accentuăm nişte aspecte. Această comisie de anchetă a fost propusă spre a fi constituită şi condusă de o persoană condamnată definitiv pentru furt electoral. Este o lipsă de imoralitate şi de profesionalism cum rar poţi să-ţi închipui. Una este să afli dacă un vot a fost corect... (Aplauze. Vociferări.)... şi una este să afli dacă în interiorul PSD au fost trădări şi cel pus să supravegheze dacă au fost trădări este şeful lor, condamnat definitiv pentru furt electoral. Sfidaţi instituţia Parlamentului României. (Vociferări.) Aduceţi în atenţia opiniei publice tot felul de fumigene care să justifice obsesia dumneavoastră de slăbire a justiţiei. În loc să vorbiţi despre Guvernarea Grindeanu, care este cea mai slabă guvernare din istoria postdecembristă... (Rumoare.)... dumneavoastră aduceţi în discuţie tot felul de subiecte care nu au nicio legătură cu aşteptările cetăţeanului de zi cu zi. Spuneţi-le oamenilor că aţi distrus ideea de predictibilitate a investiţiilor publice, aţi distrus ideea de salarizare unitară în sistemul public...

Florin Iordache Nu suntem la declaraţii, doamnă...

Raluca Turcan ... aţi împovărat...

Florin Iordache Doamnă deputat...

Raluca Turcan ... România, pentru următorii ani. (Vociferări.) Ca atare, dragi colegi din majoritatea de guvernare, vă atragem atenţia că aveţi şansa de a guverna demn, cu o majoritate de peste 50%. Ocupaţi-vă de această guvernare. Nu mai aruncaţi...

Florin Iordache Mulţumim.

Raluca Turcan ... praf în ochii...

Florin Iordache Doamnă deputat, reveniţi la...

Raluca Turcan ... opiniei publice.

Florin Iordache ... reveniţi la comisie. Mulţumesc. Domnul Traian Băsescu. V-am dat cuvântul.

Florin Iordache Da. Grupul USR, vă rog. Vă rog, domnule senator. (Rumoare.)

Florin Iordache Domnule senator, discutăm de comisie de anchetă... Reveniţi la...

Florin Iordache Reveniţi, că altfel...

Florin Iordache Vă rog, domnule senator...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Domnule preşedinte Liviu Dragnea, vă rog.

Nicolae-Liviu Dragnea Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Vreau doar să fac câteva precizări. Cu "lipsa de imoralitate" care mă caracterizează, vreau să vă precizez că nu este vorba de niciun pas înapoi. Doar luând act de trezirea bruscă - nu a dumneavoastră - a Parchetului General (Aplauze.) după 8 ani de zile de la alegerile din 2009, copiind aproape, prin copy-paste, obiectivele din Proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea Comisiei, s-a decis să se retrimită la comisie acest proiect, pentru a se reformula obiectivele comisiei. Decizia de a se înfiinţa această comisie de anchetă parlamentară, decizia politică rămâne. Iar în ceea ce priveşte sfaturile unui domn care a fost aici, la microfon, mai devreme, care să fie urmărite de această comisie, ele sunt luate în calcul, cu o singură precizare. Cu toate presiunile făcute asupra completelor care m-au judecat, nici măcar aceste complete care au dat o decizie politică pentru un dosar politic, n-au reuşit să pună în sarcina mea o fraudă electorală. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Supun... stimaţi colegi, supun votului dumneavoastră retrimiterea la comisiile reunite, pentru o săptămână. Cine este pentru? Mulţumesc. Voturi împotrivă? 17. Abţineri? Deci cu 278 de voturi pentru şi 17 voturi împotrivă, propunerea de retrimitere a fost adoptată. Termen - o săptămână.