25 aprilie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.76 din 16 ianuarie 2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă (Pl-x 751/2015). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 35. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76 din 16 ianuarie 2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă; Pl-x 751/2015. Comisia? Vă rog.

Daniela Oteşanu Mulţumesc mult, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru muncă şi protecţie socială a fost sesizată, prin adresa Pl-x 751/2015, din 28 octombrie 2015, cu dezbatere pe fond, în procedură obişnuită, a Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76, din 16 ianuarie 2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. La întocmirea prezentului raport, comisia a avut în vedere: avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul negativ al Consiliului Economic şi Social, avizul negativ al Comisiei pentru buget, avizul negativ al Comisiei juridice, avizul negativ al Comisiei pentru drepturile omului, avizul favorabil al Comisiei pentru egalitatea de şanse, punctul de vedere negativ al Guvernului. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 76 din 2002, în sensul instituirii unor prevederi menite a stimula procesul de formare profesională şi de încadrare în muncă a şomerilor. Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, în şedinţa din 26 octombrie 2015, şi face parte din categoria legilor organice, conform prevederilor art. 73 alin. (3) din Constituţia României, republicată. Camera Deputaţilor este Cameră decizională, potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României şi ale art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat. În urma finalizării dezbaterilor, comisia propune plenului Camerei Deputaţilor respingerea iniţiativei legislative, deoarece prin măsurile propuse nu sunt respectate condiţiile de acordare a indemnizaţiei de şomaj, intrând în contradicţie cu definiţia şomerului, iar modificările propuse implică o presiune nesustenabilă asupra Bugetului asigurărilor sociale. Mulţumesc mult.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc şi eu. Dezbateri? Doamna Mara-Daniela Calista.

Mara-Daniela Calista Mulţumesc, domnule preşedinte. Partidul Naţional Liberal va vota împotriva respingerii acestui proiect, întrucât ştiţi foarte bine, ca şi mine, ce înseamnă şomajul în România şi cu precădere şomajul în rândul tinerilor, în România. Ca atare, dacă există orice fel de posibilitate pe care am putea-o concretiza, pe care am putea-o face un adevăr, astfel încât să nu mai avem aceste probleme, fie şi sub formă de stimulare a formării profesionale pentru tinerii, şi nu neapărat tinerii care ies de pe băncile facultăţii, să se angajeze, Partidul Naţional Liberal va face tot ce îi stă în putinţă pentru a îndeplini astfel de obiective. Acesta este motivul pentru care PNL va vota pentru acest proiect de lege, precum şi orice fel de proiect de lege care creează locuri de muncă în această ţară. Mulţumim frumos.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc şi eu. Alte intervenţii dacă mai sunt? Nu sunt. Vot final.