25 aprilie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru completarea Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat (Pl-x 130/2016). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 29. Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat; Pl-x 130/2016. Iniţiatori? Comisia pentru muncă? Raportul. Domnul Oprea.

Dumitru Oprea Şi iniţiatorii sunt în sală. Unii îmi sunt dragi şi dialoghează cu mine. Este o propunere legislativă care are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 416 din 2001, în sensul instituirii unei excepţii de la modul de plată al ajutorului social, aşa cum este el reglementat în art. 131 alin. (1) şi (2) din Lege, astfel încât persoanele din zonele rurale să primească contravaloarea ajutorului social cuvenit, sub formă de tichete de masă, marcate cu specificaţia ajutor social, şi care vor fi folosite exclusiv pentru servirea mesei sau pentru achiziţionarea de alimente. Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, în martie 2016. Face parte din categoria legilor organice. În urma dezbaterilor, comisia propune plenului Camerei Deputaţilor respingerea iniţiativei legislative, în sensul introducerii unor discriminări în rândul persoanelor şi al faptului că tichetele de masă şi ajutorul social sunt două prestaţii cu regim juridic diferit. Aşadar, raport de respingere a iniţiativei legislative, la nivelul comisiei.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri generale? Domnul Oprea.

Dumitru Oprea De regulă, respect condiţiile în care se poartă dialogul, dar în cazul de faţă chiar am apreciat propunerea legislativă, şi cred că şi dumneavoastră o apreciaţi. Nu ştiu cu ce strica, fiindcă reglementarea este foarte serioasă. Nu le mai permite celor care merg la crâşmă să ia veniturile date copiilor. Nu am priceput de ce - şi vă spun sincer, o persoană este aici şi nu vreau să-i pronunţ numele - dar eu am apreciat şi aveam de gând să votez invers. Aşa că propunerea mi se pare una foarte normală. Dar s-a dat tonul de la Senat, unde s-a dat raport de respingere şi apoi probabil s-a mers cu valul.

Petru Gabriel Vlase Am înţeles. Alte intervenţii? Nu mai sunt. Vot final.