25 aprilie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea art.6 din Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat (PL-x 187/2016). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 28. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art. 6 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat; PL-x 187/2016. Comisia pentru muncă? Domnul Oprea.

Dumitru Oprea Da. Observaţi o diviziune a muncii la nivel de comisie. Am rolul de a prezenta această propunere legislativă, care are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art. 6 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. De fapt se propune ca persoanele care au o protecţie specială, atunci când încheie partea de asistenţă, să continue ...

Petru Gabriel Vlase Domnule profesor, Mă scuzaţi...

Dumitru Oprea până la 26 de ani...

Petru Gabriel Vlase Scuzaţi-mă că vă întrerup, citiţi raportul comisiei?

Dumitru Oprea Da.

Petru Gabriel Vlase Păi, vă rog, citiţi raportul.

Dumitru Oprea ... "până la împlinirea vârstei de 26 de ani"... Nu, că iau şi cuvântul apoi. (Rumoare.) Deci... "până la împlinirea vârstei de 26 de ani, de o majorare de 100% a cuantumului ajutorului social, iar pentru cei fără domiciliu sau reşedinţă şi fără locuinţă, cuantumul ajutorului social să fie majorat cu 200%". Raportul comisiei a fost adoptat cu unanimitate de voturi. Proiectul a fost adoptat de Senat, în aprilie 2016, Camera Deputaţilor este decizională, iar comisia propune plenului Camerei Deputaţilor respingerea proiectului de lege.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnule Bichineţ, dezbateri generale?

Corneliu Bichineţ Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Vreau să vă mulţumesc că ne-aţi dat posibilitatea să vă auzim vocea. Cred că este o voce distinctă, promiteţi mult pentru viitor. Vă doresc succes. Iar din ceea ce lucrează Comisia pentru muncă, cred că acest proiect de lege v-a suscitat cele mai multe dezbateri. Observaţi că, de două-trei luni de zile, la Comisia pentru muncă şi protecţie socială se lucrează cel mai mult. În fiecare săptămână se dă: la miliţieni, la foşti ofiţeri, la cei care au păzit puşcăriaşi, la câini şi aşa mai departe. Aveţi grijă, în momentul când traista este plină, nu faceţi risipă! Eu sunt... am fost unul dintre cei 100 de senatori care am susţinut Legea nr. 416, care a avut intenţii bune, de protecţie socială, însă răul făcut de această lege, mai ales în lumea satului, este aproape la fel de mare ca procesul de colectivizare, în sensul că s-a stricat foarte mult în om. L-a îndepărtat pe ţăran de pământ. Dacă ai o capră, trebuie s-o vinzi, să poţi primi ajutor social. Dacă ai o iapă, trebuie să-i faci cu totul altceva decât s-o pui la muncă, ceea ce este deja inuman, grav. Sunt pline, stimate coleg, crâşmele din ţara românească de cei care primesc ajutor social. Ei sunt adevăraţi folclorişti. Am văzut o dementă la televiziune cântând "Pe mine mă cheamă Ion, noaptea beau şi ziua dorm". Asta e esenţa folclorului românesc, generat de 416. Mai vine un neinspirat, nu ştiu de la ce partid politic - sper să nu fie de la PMP - cu un proiect de lege în care spune că aceia de la casele de copii să fie susţinuţi, după ce statul îi susţine până la 18 ani, nu învaţă meserie, nu învaţă să muncească, nu învaţă să trăiască pe propriile picioare, până la 26 de ani. De asemenea, cei care nu au domiciliu, pentru că nu au fost capabili de nimic în viaţă, să primească 200%. Măi, fraţilor, chiar ne-am stricat cu toţii? Deci respingem cu toată tăria astfel de bazaconii care nu sunt proiecte de lege. Mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumim. Domnul Oprea.

Dumitru Oprea Aş vrea să uşurez povara ce-l apasă pe domnul Bichineţ, asigurându-l că nu PMP-ul este în spatele unei astfel de propuneri legislative, ci colegii de la PSD care erau în campanie. Şi au şi ei o scuză: era cu o lună mai înainte. De fapt, subiectul acesta este: este un singur iniţiator - şi încă o dată fac menţiunea asta, că era pe stilul folosit în perioada aceea -, toată lumea a visat frumos în plină campanie, după care, astăzi, observaţi, acele propuneri se năruiesc precum povestea cu podul de piatră. Bineînţeles, noi am fost de acord cu propunerea, la nivel de comisie, de respingere, dar am vrut să menţionăm cam cum se amăgesc românii.

Petru Gabriel Vlase Am înţeles. Domnul Dobrovici-Bacalbaşa.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Cred că rolul nostru aici este să ne calcăm pe realităţi. Or, realitatea privind copiii orfani instituţionalizaţi este una catastrofică. Întâmplarea a făcut să fiu obligat să mă ocup de această problemă, într-o calitate administrativă, timp de 4 ani. Este un eşec total la nivelul acestei ţări. Şi aceşti copii, la 18 ani, ies de fapt nişte handicapaţi sociali. Problema care se pune este să-i lăsăm să dea în cap sau să îi stipendiem, să nu moară de foame? Sigur că acest ajutor până la 26 de ani împinge numai problema şi o ascunde sub covor încă câţiva ani. Problema fundamentală este refacerea acestui sistem de orfelinate. De fapt, instituţionalizarea în grup se respinge din ce în ce mai mult şi se încearcă să se recurgă la adoptare sau, mă rog, la creşterea acestor copii, în grupuri de 1-2-3, cu asistenţi sociali. Şi aici, rezultatele sunt discutabile. Aşa încât, nu a fost în niciun caz o bravadă electorală, ci o problemă foarte acută, extrem de grea a acestei ţări şi care, din păcate, nu prea văd cum va fi rezolvată.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii? Nu mai sunt. Vot final.