25 aprilie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare (Pl-x 443/2016). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 25. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare; Pl-x 443/2016. Iniţiatori? Comisia pentru muncă? Vă rog.

Daniela Oteşanu Domnule preşedinte de şedinţă, Dragi colegi, În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru muncă şi protecţie socială a fost sesizată, prin adresa Pl-x 443/2016 din 10 octombrie 2016, cu dezbatere pe fond, în procedură obişnuită, a Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76 din 2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare. La întocmirea prezentului raport, comisia a avut în vedere: avizul favorabil al Consiliului Legislativ; avizul favorabil al Comisiei pentru buget, al Comisiei juridice, avizul negativ al Comisiei pentru drepturile omului şi al Comisiei pentru egalitate de şanse, punctul de vedere negativ al Guvernului. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002, în sensul adoptării unei proceduri de acordare a indemnizaţiei de şomaj care să degreveze atât şomerii, cât şi angajatorii, de a procura şi elibera documente care stau la baza acordării indemnizaţiei de şomaj. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice, conform prevederilor art. 73 alin. (3) din Constituţia României, republicată. Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, în şedinţa din 4 octombrie 2016. Camera Deputaţilor este Cameră decizională, potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României şi ale art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat. În urma finalizării dezbaterilor, Comisia propune plenului Camerei Deputaţilor respingerea iniţiativei legislative, deoarece în temeiul art. 108 din Constituţia României, Guvernul este cel care adoptă hotărâri ce se emit pentru organizarea executării legilor. Prin adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 174/2002 se detaliază modalitatea de identificare, stabilire şi certificare a stagiilor de cotizare în sistemul asigurărilor de şomaj, acest aspect fiind caracteristic normelor de aplicare şi nu se regăsesc explicitate la nivel de lege. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri generale? Domnul Moldovan Sorin.

Sorin-Dan Moldovan Mulţumesc. Grupul PNL va vota pentru respingerea propunerii legislative, deoarece, prin adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 174/2002, se detaliază modalitatea de identificare, stabilire şi certificare a stagiilor de cotizare în sistemul asigurărilor de şomaj, acest aspect fiind caracteristic normelor de aplicare şi nu se regăsesc explicitate la nivel de lege. Astfel, potrivit prevederilor art. 18 alin. (1) din Normele metodologice menţionate, în vederea certificării stagiului minim de cotizare prevăzut la art. 34 alin. (1) lit. a) din lege şi a stabilirii dreptului la indemnizaţie de şomaj, angajatorii au obligaţia de a elibera, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, adeverinţă din care să rezulte baza lunară de calcul a contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare lună din ultimele 12 luni, înainte de data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu pentru care s-au datorat, conform prevederilor legale, la bugetul asigurărilor pentru şomaj, contribuţiile prevăzute de lege, potrivit modelului prevăzut în Anexa nr. 26 la Norme. Din aceste motive, Grupul PNL va vota împotriva iniţiativei. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Şi eu vă mulţumesc. Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu sunt. Vot final.