24 aprilie 2017 – Primirea de răspunsuri la interpelările adresate membrilor Guvernului.

Florin Iordache Bună seara, stimaţi colegi! Începem sesiunea dedicată răspunsurilor la interpelări. Domnul Petru Movilă are o interpelare la Ministerul Sănătăţii. Domnul Movilă? E în sală? Nu. Domnul Movilă, da. Din partea... secretarul de stat de la Ministerul... Da, vă rog domnule, vă rog, aveţi cuvântul. Domnul Dan Dumitrescu.

Florin Iordache Domnule deputat Movilă, vreţi să interveniţi? Nu. Mulţumesc. Da. Următoarea interpelare. Din cauza faptului că domnul secretar de stat Chirică trebuie să meargă la comisie... este vorba de Ministerul Afacerilor Interne... Din partea Grupului UDMR, domnul deputat Csoma Botond dacă este în sală? Nu. Domnule secretar de stat, lăsaţi, şi va fi transmis răspunsul dumneavoastră. Continuăm. La poziţia a doua. Domnul deputat Constantin Codreanu. Prezent? Da. Doamnă secretar de stat Mariana Moţ, vă rog, prezentaţi-i domnului... vă rog.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Domnule deputat, dacă vreţi să interveniţi? Oricum, veţi primi şi răspunsul scris. Vă rog, domnule deputat.

Constantin Codreanu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Să ştiţi că sunt într-o uşoară, dar definitivă confuzie, pentru că la întrevederea pe care am avut-o cu domnul ministru, săptămâna trecută, mi s-a spus că nu există un astfel de proiect de lege. Acum, doamna secretar de stat îmi spune că un astfel de proiect de lege există şi că acesta urmează să fie consultat, avizat de celelalte instituţii ale statului român. Mă bucură acest lucru. Sper să rezolvăm această problemă cât mai repede posibil. Dar interpelarea mea, şi de fapt a colegilor mei de la Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, rămâne fără un obiect, fără un răspuns, pentru că noi am solicitat un punct de vedere emis de ANC, la începutul anului 2017, care încă nu a ajuns la comisie. Şi domnul ministru mi-a promis, la întrevederea pe care am avut-o joi, că va remite comisiei acest punct de vedere. Sper că nu este o problemă ca acesta să ajungă, în cele din urmă, la comisia pe care o reprezint. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Următorul. Domnul deputat Nechifor Cătălin are o interpelare adresată Ministerului Transporturilor. Din partea Ministerului Transporturilor dacă...? Vă rog, doamnă secretar de stat. Damnă Maria Magdalena Grigore, vă rog.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Domnul deputat, domnul Nechifor. Vă rog.

Cătălin-Ioan Nechifor Domnule preşedinte, Stimată doamnă secretar de stat, Cunosc foarte bine care sunt şi constrângerile şi prevederile legale ale ministerului şi ale Companiei TAROM, dar - şi mă bucur că aţi încercat să obţineţi un răspuns din partea Companiei - nu putem să asistăm nepăsători la acest trend pe care Compania TAROM, companie naţională, îl are de foarte mult timp. Cu siguranţă, nu e vina actualului mandat de management al companiei. Lucrurile vin din trecut, de când această flotă, foarte dezechilibrată, opera şi cu Boeing şi cu Airbus, opera şi cu ATR-uri. E foarte greu să fii în profit, să rămâi în zona în care poţi să faci şi business. Dar interpelarea mea era adresată tocmai în sensul în care putem împreună să creştem şi partea de profit pentru TAROM, şi partea de destinaţii. Pentru că - vă dau un exemplu foarte simplu - cursa actuală de Suceava, pe care o operează TAROM, este o cursă anapoda, să spun elegant. Pentru că vine avionul de la Bucureşti la Suceava, pleacă la ora 21 şi ceva, aterizează la 22,00 şi pleacă din nou, dimineaţa, către capitală, pe la ora 7,00. Vă daţi seama că foarte puţini turişti vin doar în condiţiile în care să doarmă câteva ore în hotel în Suceava şi să plece înapoi la Bucureşti. Am solicitat, prin dumneavoastră, companiei, să ia în calcul un zbor de zi, aşa încât oferta de zbor să fie mai versatilă şi într-adevăr să putem beneficia şi pentru plecat la Bucureşti, dar şi pentru venit la Suceava. Un singur lucru vreau să mai spun, la final, anume, acela legat de faptul că, în acest moment, competiţia pe care o aveţi în România este una foarte acerbă. Suntem cu toţii convinşi de faptul că în momentul în care şi Ryanair-ul, şi Wizz Air-ul, poate că şi alte companii vor opera destinaţii interne mai multe, şansa TAROM-ului de a rămâne în piaţă devine din ce în ce mai puţin probabilă. Aşadar, rugămintea mea este să acceleraţi fenomenul de restructurare a companiei. Sper să găsiţi cele mai bune soluţii, atât privitoare la flotă, cât şi privitoare la destinaţii. Vă mulţumesc foarte mult.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc şi eu. Din partea... Următorul. Ministerul Energiei. Nu avem secretarul de stat de la Ministerul Energiei. Este doamna secretar de stat pentru Relaţia cu Parlamentul. Înţeleg că dumneavoastră prezentaţi, da? Următorul. Domnul deputat Neagu Nicolae are o interpelare care vizează liberalizarea pieţei de gaze. Vă rog, doamnă secretar de stat.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul deputat dacă vrea să intervină? Nu. Doamna secretar de stat, tot pentru Ministerul Energiei, la solicitarea domnului deputat Cristian Ghinea. Vă rog, prezentaţi răspunsul.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnule deputat?

Cristian Ghinea Domnule preşedinte, Doamnă secretar de stat, Sunt evident dezamăgit de răspuns. Eu întrebam cum se face că la companii atât de importante, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, au fost numite persoane fără experienţă în domeniile respective şi cu conexiuni politice, şi Guvernul îmi răspunde că există cadrul legal pentru numirea unor administratori provizorii. Evident că există, nu asta am întrebat eu, ci dacă se va continua genul acesta de numiri. Nu am primit răspuns la această întrebare şi promit că o să urmăresc îndeaproape în continuare aplicarea Legii managementului corporativ la companiile de stat. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Tot pentru Ministerul Energiei avem o interpelare din partea domnului deputat Cristian Buican. Dumnealui solicită să vină domnul secretar Vişan. Se amână răspunsul la această interpelare. Doamnă secretar de stat, transmiteţi la Ministerul Energiei să vină domnul secretar Vişan, pentru a răspunde domnului deputat Cristian Buican. Trecem mai departe, la Ministerul Educaţiei Naţionale. Este prezent domnul secretar de stat Petru Andea, fostul nostru coleg. Avem o interpelare din partea doamnei Bîzgan. E prezentă? Nu. Nu este prezentă, îi transmiteţi răspunsul scris. E prezentă...

Emanuel-Dumitru Ungureanu O înlocuiesc eu!

Florin Iordache Poftiţi?

Emanuel-Dumitru Ungureanu Vrea să înregistrez ceea ce spune domnul secretar de stat!

Florin Iordache Dar trebuia să fie prezentă, răspunsul de la domnul secretar de stat îl va primi scris, va fi public, dar obligaţia era să fim în sală noi. Este prezentă, în schimb, colega noastră, doamna deputat Săftoiu care, de asemenea, are o interpelare adresată Ministerului Educaţiei, care vizează politici educaţionale. Vă rog, domnule secretar de stat, şi apoi doamna deputat Săftoiu.

Florin Iordache Vă rog, doamnă deputat.

Ana Adriana Săftoiu Domnule preşedinte de şedinţă, Domnule secretar de stat, M-aţi năucit pur şi simplu, într-un limbaj perfect de lemn, în care mi-aţi înşirat foarte, foarte multe cifre; de fapt, n-aţi răspuns la interpelare. Eu v-am întrebat dacă în şcoală profesorii sunt pregătiţi, dacă inspectoratele, ministerul urmăresc dacă diriginţii într-adevăr dezvoltă aceste politici care ţin de lupta, dacă vreţi, împotriva discriminării. Nu încercaţi să-mi spuneţi că Ministerul Educaţiei nu cunoaşte probleme reale de discriminare în şcoala românească, de la faptul că sunt copii romi care nu sunt lăsaţi să rămână în clase normale şi aşa mai departe, copii cu dizabilităţi. Practic, mi-aţi înşirat o grămadă de cifre, de ore, ceea ce e frumos pe hârtie, dar, ca întotdeauna, despre realitate, nimic. Eu voi reveni cu o altă interpelare şi voi încerca să fiu eu mai clară atunci, în interpelare, poate ne lămurim asupra unui lucru. Problema este despre în ce măsură şcoala românească îi pregăteşte pe copiii noştri să accepte diversitate. Diversitatea! Mulţumesc.

Florin Iordache Domnule secretar de stat, vă rog.

Ana Adriana Săftoiu V-am pus această întrebare pentru că, întâmplător, am un copil şi el are nişte prieteni şi ştiu exact cât şi cum se fac în şcoală lecţii despre discriminare. Faptul că îmi spuneţi pe hârtie ce frumos poate să arate, dar, de fapt, puteţi să-mi spuneţi, în momentul de faţă, vă întreb, nu ştiu, domnule, la liceele din Bucureşti fac diriginţii orele la "Dirigenţie" despre discriminare, de exemplu? Vă spun eu. Nu! Ştiţi ce se întâmplă la "Dirigenţie"? Profesorul îşi face ora lui. Mai ales dacă e profesor de matematică sau română, dirigenţia devine oră. Şi de aceea copiii noştri au probleme foarte mari să-şi accepte diversitatea. Aşa că pe mine nu mă încântă cu nimic că îmi spuneţi ce aveţi pe hârtie!

Ana Adriana Săftoiu Eu vroiam realitatea, nu cifre, ca pe vremea lui Ceauşescu!

Florin Iordache Vă mulţumesc. Mai departe... Nicio problemă, doamna deputat, e... Următorul. Domnul deputat Vasile Cîtea are o interpelare adresată Ministerului Tineretului şi Sportului, care vizează... Vă rog, domnule secretar de stat. ... vizează Sala Polivalentă din Iaşi.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnule deputat, doriţi să interveniţi? Nu. Primiţi şi răspunsul... Mulţumesc. Şi ultima. Penultima, de fapt, este vorba de Ministerul Afacerilor Externe. Doamna Radu Anişoara are o interpelare. Domnul secretar de stat de la Ministerul Afacerilor Externe. Vă rog. Domnul Micula. Deci îl daţi în scris pentru doamna Radu Anişoara şi tot în scris pentru doamna deputat Intotero Natalia. Acestea fiind spuse, declar şedinţa închisă. Mulţumesc. La revedere! Ne vedem mâine dimineaţă la 8,30. Şedinţa s-a încheiat la ora 17,49.