24 aprilie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.89/2016 privind instituirea cadrului legal pentru facilitarea transportului gratuit pe calea ferată română în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie 2016 de către elevii şi studenţii din România (PL-x 138/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 8. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 89/2016 privind instituirea cadrului legal pentru facilitarea transportului gratuit pe calea ferată română, în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie 2016, de către elevii şi studenţii din România; procedură de urgenţă. Guvernul?

Petru Gabriel Vlase Comisia pentru transporturi. Domnul Bode.

Lucian Nicolae Bode Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Aşa cum a precizat reprezentantul Guvernului, Ordonanţa şi-a produs efectele. Aşadar, în conformitate cu prevederile art. 95 şi art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru transporturi şi infrastructură a fost sesizată, cu dezbaterea pe fond, în procedură de urgenţă, a acestui act normativ, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională. La întocmirea prezentului raport, Comisia a avut în vedere avizele favorabile al Consiliului Legislativ, al Comisiei pentru învăţământ, respectiv al Comisiei juridice. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea cadrului legal pentru facilitarea transportului gratuit, pe calea ferată română, în vederea exercitării de către elevii şi studenţii din România a dreptului de vot la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Soluţia legislativă preconizată are în vedere acordarea unei călătorii gratuite pe calea ferată, dus-întors, de la localitatea unde subiecţii vizaţi se află la studii, la localitatea de domiciliu a acestora şi retur, cu trenul Regio şi InterRegio, clasa a II-a, în perioada 8-12 decembrie 2016. Decontarea facilităţilor acordate se asigură prin bugetul Ministerului Transportului. În urma dezbaterilor, membrii Comisiei prezenţi la lucrări au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor, adoptarea proiectului de lege, în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Doamna Moagher.

Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Grupul parlamentar al PSD susţine acest Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 89/2016 privind instituirea cadrului legal pentru facilitarea transportului gratuit pe calea ferată română în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie 2016 de către elevii şi studenţii din România. Încep prin a menţiona că prezentul proiect şi-a produs efectele, acelea de a încuraja posibilitatea de exercitare a dreptului de vot, pentru elevii şi studenţii cu vârste de peste 18 ani cu drept de vot, prin acordarea unei călătorii gratuite pe calea ferată, dus-întors, în perioada 8-12 decembrie 2016. Astfel, conform dispoziţiilor art. 84 alin. (1) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada şi localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. De asemenea, Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a solicitat Ministerului Transporturilor, prin adresa nr. 292 din 18 noiembrie 2016, acordarea dreptului de transport gratuit pe calea ferată, din centrele universitare unde elevii/studenţii studiază, în localităţile de domiciliu şi retur. În prezent, în învăţământul de stat şi privat sunt înmatriculaţi un număr de aproximativ 520.000 de studenţi. În lipsa acordării facilităţii transportului gratuit, în perioada 8-12 decembrie 2016, pentru o călătorie dus-întors, elevii şi studenţii care studiau în alte localităţi decât cea de domiciliu ar fi întâmpinat dificultăţi în exercitarea dreptului de vot, resursele financiare de care aceştia dispuneau fiind limitate. Grupul parlamentar al PSD susţine această iniţiativă şi având în vedere efectele produse, vă îndeamnă să o susţineţi şi dumneavoastră. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii? Nu mai sunt. Nefiind amendamente, legea merge la votul final.