19 aprilie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Programului Naţional "Creşe pentru copiii României" (PL-x 294/2016). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 27. Proiectul de Lege privind aprobarea Programului Naţional "Creşe pentru copiii României". Comisia pentru administraţie?

Simona Bucura-Oprescu În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru administraţie a luat în discuţie PL-x 294 din 27 iunie 2016. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. S-au avut în vedere: avizul favorabil al Consiliului Legislativ; avizul negativ al Comisiei pentru buget; avizul favorabil al Comisiei pentru muncă; avizul favorabil al Comisiei juridice; avizul negativ al Consiliului Economic şi Social; punctul de vedere negativ al Guvernului. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unui Program Naţional de creşe pentru copiii României, care vizează construirea a 554 de creşe noi în fiecare localitate urbană. Potrivit prevederilor art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia şi-a desfăşurat lucrările în data de 16 ianuarie 2017, iar la dezbateri s-a examinat iniţiativa legislativă şi s-a constatat că atât în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, cât şi în cadrul Programului Operaţional Regional, aprobate de Comisia Europeană pentru perioada 2014-2020, este prevăzută investiţia pentru creşe şi de aceea nu se justifică aprobarea unui Program Naţional "Creşe pentru copiii României" finanţat din bugetul de stat. Potrivit fişei financiare întocmite de iniţiatori, costul estimativ construirii a 554 de creşe se ridică la 775 de milioane de lei, fără a fi prezentată sursa bugetară. De asemenea, reglementările propuse de iniţiatori, referitoare la finanţarea cheltuielilor, la structura organizatorică, la numărul de posturi, nu sunt corelate cu prevederile Legii nr. 263/2007 privind înfiinţarea creşelor. Prevederile nu sunt în concordanţă cu Legea educaţiei naţionale. Prin urmare, în urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, membrii Comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, 4 voturi împotrivă şi o abţinere, respingerea Proiectului de Lege privind aprobarea Programului Naţional "Creşe pentru copiii României". În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Petru Gabriel Vlase Domnul Bichineţ.

Corneliu Bichineţ Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Am lecturat cu mare atenţie acest proiect de lege. În esenţă, el este bine intenţionat, dar, ştiţi cum e... şi talpa iadului a fost făcută cu bune intenţii. În România este nevoie şi de grădiniţe şi de creşe. Am înţeles că Guvernul Cioloş, un guvern catastrofal, a respins proiectul de lege. Guvernul acesta, pe care nu mi-am propus să-l laud acum, are în program construirea, în aproape toate localităţile ţării, şi de grădiniţe, şi de creşe, pentru stimularea creşterii numărului de copii, a demografiei... în explozie, în România, pentru ca aceşti copii să crească sănătoşi, părinţii să poată merge liniştiţi la muncă, să dorească să mai facă copii. Eu zic că este foarte bine ca peste tot unde se poate, prin inspectoratele şcolare, prin consiliile judeţene, dar, mai ales, prin bani alocaţi de la Guvern să fie construite creşe în România, întrucât, la câte creşe sunt în ţara noastră, numai 3% din copii sunt cuprinşi, ceea ce este cât se poate de grav, cât se poate de rău. Noi vom fi de acord. Respingem acest proiect de lege care nu este conform cu ceea ce doreşte Guvernul, dar vrem să vedem cu ce vine Guvernul, concret. Din cele 554 de creşe propuse a se construi în câţiva ani, dacă 50 se vor face, eu zic că va fi foarte bine. Şi atunci, şi cei care recurg la ajutorul social, ca să poată trăi, care îl beau de la 8 dimineaţa până la 10, să se poată duce la muncă şi, seara, treji, să mai poată face copii sănătoşi. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Roman.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Proiectul este unul foarte bun, făcut de colegii din Partidul Social Democrat, în momentul în care erau în majoritate parlamentară şi în opoziţie faţă de Guvernul Cioloş. Lucrurile bune trebuie remarcate, trebuie semnalate şi nu înţeleg de ce astăzi colegii doresc să respingă un proiect bun, la care au muncit colegi parlamentari ai PSD, şi care ar putea fi un proiect important pentru România. La Comisia pentru administraţie publică ni s-a invocat faptul că nu ar fi sursă de finanţare şi faptul că există o discriminare, stabilindu-se numărul acestor creşe în funcţie de numărul de locuitori. Nu cred că au greşit colegii de la PSD atunci când au scris acest proiect. L-au scris chiar bine. Repet, nu înţeleg de ce astăzi, fiind la putere, nu-l mai susţin.

Ioan Munteanu Este prins în Programul de guvernare...

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule Munteanu. Ştiu că îl aveţi în Programul de guvernare. Aveţi 5.500 de grădiniţe, creşe şi şcoli. Dar vreau să vă întreb şi pe dumneavoastră, cu mai multă experienţă, când o să le faceţi. Pentru că una este să fie prin în Programul de guvernare, pe o foaie de hârtie, alta... avem un proiect de lege astăzi gata aprobat. Prin urmare, voi solicita retrimiterea la comisie, termen două săptămâni. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Vot. 56 de voturi pentru şi 86 de voturi împotrivă. Respins. Domnul... nu mai văd vorbitorii. Domnul Oprea parcă era. Domnul Oprea era la rând.

Dumitru Oprea Iau cuvântul în calitatea avantajatului de a fi analizat această propunere de lege în Senat. Şi era o veselie la Acapulco atunci când oamenii pe care domnul Munteanu acum îi prezintă a fi iniţiatori - şi am admirat iniţiativa aceea - şi am admirat propunerea legislativă şi toţi se întrebau: "Oare povestea cu raiul, pe o perioadă foarte scurtă de timp, când va înceta?" Era în campanie electorală. Şi fac trimitere şi la Legea privind adopţia copiilor, care, la fel, a trecut. La PSD, unul nu s-a opus, şi astăzi toţi s-au opus Legii adopţiei copilului, fiindcă trebuia, de fapt, un grup din Braşov..., care până la urmă a trădat şi PSD-ul, şi nu mai este iniţiatorul şi nici nu mai există în poveştile politice, dar atunci au contribuit din plin la convingeri ale oamenilor care au crezut prea mult în pielea PSD-ului din pădure, fiindcă de fapt s-a dovedit a fi o falsă Fata Morgana. Şi acum este un proiect extraordinar. Nu trebuie noi să facem apologia acelor proiecte care sunt propuse de grupuri politice, dar, dacă vorbeşti în calitate de părinte, de implicat în creşterea copiilor... Noi am avut proiecte chiar pentru partea de educaţie pretimpurie şi cei de la PSD au fost de acord cu ele. Acum nu prea pricep, deloc, fiindcă acolo am văzut propunerile dumneavoastră. Sunt pe atâtea comunităţi... şi aţi văzut... ştiţi propunerea legislativă discutată acum... ... este una foarte completă. Cum de o dată, la Senat, n-aţi sesizat că nu există raportul financiar, dar s-a dat vot, şi, dincoace, la Camera Deputaţilor, aţi constatat că acesta este de fapt singurul viciu. Păi cu unii mumă şi cu alţii ciumă, nu se poate! Nu puteţi, dumneavoastră, de la PSD, într-o Cameră să spuneţi că e OK, şi în cealaltă cameră să consideraţi că acel OK este cauza pentru care propunerea legislativă nu merge. Deci încercaţi să veniţi cu alte explicaţii decât cele de adormit copiii, pentru că dezavantajul unora de a fi asistat la argumente pro, şi acum de a fi asistat la argumente contra... trebuie respectat punctul dumneavoastră. Vă respectăm prea mult, aşa încât veniţi cu alte argumente decât cele de adormit copiii!

Petru Gabriel Vlase Domnul Márton Árpád.

Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Încep cu o argumentare. Într-adevăr, prima dată şi eu mi-am semnalat dorinţa de a lua cuvântul şi pe urmă am stins, pentru că am sperat că va fi retrimisă comisiei această iniţiativă. Evident, am intrat iarăşi în dezbateri generale. Cei care cunosc materialul pot observa că unii dintre iniţiatori sunt membri ai grupului nostru parlamentar. Noi credem că este nevoie, în România, de construcţia de creşe, iar Parlamentul este cel care trebuie să decidă în problemele mari, chiar dacă ele se regăsesc într-un program de guvernare. Se putea ca în Comisie această iniţiativă legislativă să primească acea formă care să ajute, de fapt, celor cuprinse în Programul de guvernare privind creşele, inclusiv de modificare a sursei de finanţare, deci nu de la bugetul de stat, ci prin program european. Şi noi, în continuare, credem că, dacă vrem să dăm o greutate Parlamentului, ar fi bine ca noi să dăm de muncă Guvernului, şi nu tot timpul invers, şi să respingem iniţiative legislative pe motivarea că Guvernul tocmai se gândeşte la aşa ceva şi ar fi bine să adoptăm acea variantă. Aşteptăm cu mare interes cele care se regăsesc în Programul de guvernare, aşteptăm ca acele creşe să se construiască, dar, în această aşteptare, deocamdată, vom vota împotriva respingerii iniţiativei legislative. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Bacalbaşa.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Dacă există un om pe care îl respect şi de la care caut să învăţ în acest nou job al meu, este colegul Márton Árpád, care cred că dacă era anestezist reanimator, ar fi salvat foarte multe vieţi. Îi apreciez rigurozitatea. Din această cauză, am fost şocat să constat că colegul Márton Árpád apără o iniţiativă care, formal, nu poate fi acceptată, pentru că lipsa sursei de finanţare a unei propuneri o face moartă din start. Pe de altă parte, aş fi vrut să împărtăşesc experienţa unui bunic, cu nepoată în Statele Unite. Concediul postnatal, două săptămâni. A da la o creşă un copil este între 1500 şi 2000 de dolari, fără a avea o garanţie a unor servicii de foarte mare calitate. Vreau să spun că în ţara asta, cu toate defectele ei pe care le ştim, pentru mamă şi copil se fac destule lucruri. Dar ce m-a determinat să iau cuvântul este fariseismul extrem al unor colegi din aşa-zisele partide de opoziţie. Cu toţii ştim că la PSD există o mână de fier care impune executarea cu toată rigoarea a Programului de guvernare şi că nu există o ruptură între parlamentarii PSD şi Programul de guvernare al PSD-ului. Ca atare, o formă de regret mieros, din partea unora, care încearcă să zdrobească tot ce întreprinde PSD-ul pentru a uşura viaţa omului simplu în această ţară, mi se pare o formă de fariseism revoltător şi greţos. Şi am ţinut să o spun. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Doamna Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Sigur, este o dezbatere interesantă pe o temă importantă pentru fiecare dintre noi, ca români, pe o temă importantă pentru fiecare dintre noi, ca parlamentari. Cu tot respectul, aş vrea totuşi să readuc în discuţie câteva dintre punctele de vedere exprimate aici. S-a spus că în Senat s-a dat un vot şi că venim cu o regândire, cu o reanalizare şi cu o altă propunere de vot, noi, Grupul PSD. Acesta este un principiu important pentru bicameralismul sistemului parlamentar pe care noi îl avem în România, principiul celei de-a doua priviri. Este important ca cele două Camere să ia în discuţie atât în comisiile de specialitate, cât şi în plen fiecare act normativ, astfel încât forma finală a actului normativ să fie cât mai aproape de nevoile pe care noi le avem, pe care România le are, pe care românii le au. Prin urmare, este foarte bine - şi în Comisia pentru administraţie, să ştiţi, stimaţi colegi, au fost puncte de vedere bine argumentate şi acest act normativ a fost... cu multă atenţie ne-am aplecat asupra lui - şi este bine că, în urma discuţiilor din Comisie, am venit cu această propunere pentru plenul Camerei Deputaţilor, de respingere. Pe de altă parte, vreau să vă spun că fiecare dintre noi suntem membri ai unui partid politic. Nu este deloc un lucru rău, este însăşi esenţa democraţiei, fiindcă partidele politice sunt forme organizatorice prin care cetăţenii participă la guvernare. Este firesc ca noi să venim în campania electorală cu o propunere de Program de guvernare, pe care noi, ca parlamentari care facem parte dintr-o coaliţie de susţinere a Guvernului, să îl susţinem în şi prin votul nostru în Parlament. Prin urmare, acest act normativ este firesc să fie susţinut de noi, parlamentarii PSD, dar, pentru acurateţe, vreau să vă spun că Programul nostru de guvernare vine cu un pachet social, un pachet social minim, care are inclusiv o componentă de educaţie, care componentă de educaţie îşi propune să avem, la nivelul României, 2.500 de creşe şi after-school-uri care să fie realizate până în 2020. Vă spun lucrul acesta pentru acurateţe, fiindcă s-au dat mai multe cifre aici şi aş vrea să se ştie că această cifră este una pe care noi ne-o asumăm şi despre care am comunicat, am vorbit în mod constant şi pe care ne propunem să o şi realizăm. Prin urmare, dragi colegi, rugămintea mea este dincolo de, bineînţeles, părerile noastre, care au şi o componentă politică, să înţelegem că acest act normativ care venea cu o idee generoasă, nu a venit şi cu argumente de aplicare, iar noi, pe de o parte, respingem acest act normativ, însă ne asumăm ceea ce facem prin Programul de guvernare şi avem în atenţie această chestiune atât de importantă pentru copiii românilor. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Domnul Ganţ.

Ovidiu Victor Ganţ Vă mulţumesc. Stimate domnule preşedinte, Stimate colege, Stimaţi colegi, Sigur că putem să continuăm dezbaterea şi să subliniem importanţa construcţiei acestor creşe, dar cred că e bine să ne uităm cu atenţie la argumentele invocate în raportul Comisiei. Se face trimitere acolo la Programul Operaţional Regional. Deci întrebarea fundamentală care se pune este dacă are rost să finanţezi astfel de proiecte din bani de la buget sau ar fi mai inteligent să aplici pentru fonduri europene pentru construcţia acestor obiective. Această întrebare se pune în general în legătură cu infrastructura şcolară din ţara noastră şi aici cred că trebuie să avem în vedere faptul că, din nefericire, nu putem atrage fonduri europene pentru construcţia de infrastructură şcolară din România, pentru că, deşi exerciţiul bugetar al Uniunii a început în 2014, Ministerul Educaţiei Naţionale nu a fost în stare nici până astăzi să pună la dispoziţia Ministerului Dezvoltării Regionale Strategia Naţională pentru Infrastructură şcolară. În absenţa acestei strategii, care este o condiţie ex-ante pentru finanţarea europeană, Ministerul Dezvoltării nu poate să facă nimic pentru atragerea de fonduri europene pentru infrastructură şcolară. Deci apelul meu este să încercăm să facem ceea ce trebuie pentru atragerea fondurilor europene pentru astfel de obiective, nu să alocăm fonduri bugetare, pentru că e mai uşor poate, din punct de vedere birocratic, şi să determinăm structurile birocratice să-şi facă datoria şi, în sfârşit, să depună această strategie pentru ca să poată Ministerul Dezvoltării să atragă fondurile europene. Vă mulţumesc frumos.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii? Nu mai sunt. Mulţumesc. (Domnul deputat Dumitru Oprea solicită să ia cuvântul.) Domnule Oprea, aţi apăsat, dar aţi vorbit, aţi avut o intervenţie! Aţi vorbit la asta, domnule... Aţi vorbit cu domnul Munteanu despre asta?! Da. Aţi vorbit la legea asta, aţi avut o intervenţie. Două intervenţii de la PNL: domnul Roman şi cu dumneavoastră. Vă rog. Procedură.

Dumitru Oprea Eu nu cred că dumneavoastră nu aveţi o atenţie distributivă şi să vedeţi momentul în care... sistemul vă arată momentul în care am apăsat din nou. Pentru că nu pot pleca din sala asta, aburit de nişte poveşti frumoase ale unor colegi de la PSD. Păi dumneavoastră ştiaţi foarte bine, în momentul în care aţi propus, că nu are treabă Comisia pentru muncă. Aţi dezinformat plenul...

Petru Gabriel Vlase Domnule profesor, cu tot respectul...

Dumitru Oprea Pe procedură...

Petru Gabriel Vlase Da, spuneţi-mi procedura...

Dumitru Oprea Sunt pe procedură. Nu dezinformaţi poporul, spunând poveşti. În momentul în care eu am zis...

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.

Dumitru Oprea Nu puteţi să-mi luaţi cuvântul, domnule fost student al meu, că nu v-am învăţat niciodată aşa ceva!

Petru Gabriel Vlase Domnule profesor...

Dumitru Oprea Vă rog să respectaţi şcoala!

Petru Gabriel Vlase Respectaţi Regulamentul, dumneavoastră, nu vă certaţi cu mine!

Dumitru Oprea Vă rog să respectaţi şcoala! Eu vorbesc în numele şcolii în momentul acesta. Nu puteţi dezinforma, spunând că mergem pe Comisia pentru învăţământ, când nici nu este invocată Comisia pentru învăţământ. Dumneavoastră aţi avut, ca strategie electorală, să propuneţi la o Cameră, care era prima, orice, ştiind că finalul va fi după alegeri. Aceasta este procedura pe care aţi adoptat-o şi pe asta am taxat-o. Şi, despre bunici şi nepoţi, toată stima şi tot respectul. Am şi eu şi copii, am şi nepoţi în Statele Unite şi nu sunt poveşti chiar aşa. Prea mult mi-e dragă şcoala, încât să vorbesc aici politic. V-o spun în calitate de om.

Petru Gabriel Vlase Domnule Vîlceanu, au fost două intervenţii de la PNL deja. Trei, cu procedura domnului profesor. Aveţi şi dumneavoastră o procedură, la fel ca domnul profesor? Mulţumesc.