19 aprilie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative privind etichetarea produselor alimentare procesate pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară (Pl-x 469/2016). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 25. Propunerea legislativă privind etichetarea produselor alimentare procesate pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară. Comisia pentru agricultură? Domnul Munteanu.

Ioan Munteanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Comisia pentru agricultură a fost sesizată pentru dezbaterea raportului la acest proiect de lege. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea în şedinţa din 10 octombrie 2016. Consiliul Legislativ a avizat negativ această iniţiativă. Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a avizat favorabil iniţiativa. Comisia pentru sănătate a avizat negativ. Guvernul nu susţine adoptarea propunerii legislative. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri privind etichetarea obligatorie a tuturor alimentelor procesate, prin aplicarea unui simbol dreptunghiular plin, de culoare roşie/galbenă/verde, care să aibă inscripţionat în interior, cu caractere uşor lizibile, care este conţinutul de sare, zahăr sau grăsimi ce determină un risc redus, mediu sau major pentru sănătatea consumatorilor. În urma examinării propunerii legislative, cu majoritate de voturi, respectiv un vot împotrivă şi două abţineri, s-a propus respingerea acestei iniţiative legislative. Face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Domnul Oros.

Nechita-Adrian Oros Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Cu toţii cunoaştem faptul că bolile cardiovasculare, diabetul şi bolile renale sunt responsabile de majoritatea cheltuielilor... şi majoritatea cazurilor de deces în România. Totodată, aceste boli au cel puţin un determinant în alimentaţia nesănătoasă, consumul de alcool sau de tutun. Este unanim acceptat de către toate societăţile ştiinţifice medicale că reducerea consumului de alimente bogate în sare, zahăr şi grăsimi este de natură a schimba semnificativ în bine starea de sănătatea a populaţiei, într-un interval de 5-20 de ani. Prin acest act normativ, se definea etichetarea corespunzătoare, şi anume, aplicarea unui simbol dreptunghiular, care să aibă inscripţionat în interior, cu caractere uşor lizibile, care este conţinutul de sare, zahăr sau grăsimi care excede cantităţii ce prezintă un risc redus, mediu sau major pentru sănătate. De asemenea, proiectul prevedea obligaţia procesatorilor de produse alimentare ca, într-un interval rezonabil de timp, să procedeze la etichetarea clară a produselor, privind aceste riscuri. Vreau să fac aici o precizare. Acest proiect a fost iniţiat de Societatea de Cardiologie Europeană şi Societatea de Cardiologie Română. Noi doar am susţinut acest demers legislativ. Din aceste motive, Partidul Naţional Liberal va susţine această propunere legislativă şi va vota împotriva raportului de respingere. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc. Alte intervenţii? Nu mai sunt. Vot final.