19 aprilie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative de modificare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (Pl-x 312/2014). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 18. Propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Vă rog, domnule Varga.

Vasile Varga Mulţumesc, domnule preşedinte. Într-adevăr, Comisia a fost sesizată, din nou, cu modificarea Legii nr. 134. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins iniţiativa. Guvernul, prin punctul său de vedere, nu susţine această iniţiativă legislativă. În schimb, Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil. Propunerea are ca obiect modificarea unor prevederi din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicat, cu modificările şi completările ulterioare: majorarea pragului valoric al creanţelor cu privire la care există executorii, pentru a căror acoperire se poate trece la vânzarea bunurilor imobile ale debitorului, vânzarea, de altfel, condiţionată de inexistenţa unor bunuri urmăribile; protejarea debitorului împotriva căruia a fost pornită executarea silită, prin amânarea executării şi evacuării, totodată, din imobilul în care acesta locuieşte. Membrii Comisiei juridice au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor respingerea propunerii.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Domnul Moldovan?

Sorin-Dan Moldovan Mulţumesc. Grupul PNL va vota împotriva acestei iniţiative, deoarece promovarea soluţiei legislative propuse ar putea conduce la tergiversarea realizării drepturilor creditorului urmăritor cu nesocotirea dreptului constituţional, convenţional şi legal la un proces echitabil, în termeni rezonabili, dar şi la potenţiala creştere a cheltuielilor de executare, puse ca regulă în sarcina debitorului urmărit, determinată de efectuarea unor acte de executare în cadrul urmăririi silite mobiliare, care nu au permis realizarea creanţei creditorului urmăritor. O eventuală creştere a limitei valorice stabilite de dispoziţiile art. 812 alin. (5) trebuie întemeiată pe o analiză fundamentată a premiselor economice şi sociale, în scopul instituirii unei norme juridice rezonabile şi eficiente. Din aceste motive, Grupul PNL va vota împotrivă.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii? Nu mai sunt. Vot final. Domnul Munteanu, procedură.