19 aprilie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.10/2009 privind dreptul studenţilor înmatriculaţi la formele de învăţământ la distanţă sau cu frecvenţă redusă de a continua studiile la programe de studii de licenţă autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate (PL-x 620/2009). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 15. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 10/2009 privind dreptul studenţilor înmatriculaţi la formele de învăţământ la distanţă sau cu frecvenţă redusă de a continua studiile la programe de studii de licenţă autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate. Guvernul?

Petru Gabriel Vlase Comisia pentru învăţământ?

Camelia Gavrilă Mulţumesc, domnule preşedinte. În baza prevederilor Regulamentului Camerei Deputaţilor, Comisia a fost sesizată în fond cu acest proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei nr. 10/2009. În plenul Camerei Deputaţilor din 23 februarie 2010, conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, s-a hotărât retrimiterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 10/2009, comisiei sesizate în fond, în vederea reexaminării şi depunerii unui nou raport. Pentru întocmirea raportului, Comisia a analizat avizele primite de la diferite comisii: Comisia pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi şi Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, avizul favorabil al Consiliului Legislativ, punctul de vedere negativ al Guvernului, primit în 3 februarie 2017. Obiectul acestui proiect de lege se referă la reglementarea dreptului studenţilor înmatriculaţi la formele de învăţământ la distanţă sau cu frecvenţă redusă de a continua studiile la programe de studii de licenţă autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate, măsurile preconizate fiind luate ca urmare a abaterilor deosebit de grave constatate în derularea procesului de învăţământ la diferite specializări, programe de studii de la Universitatea "Spiru Haret". De asemenea, ordonanţa propunea şi încetarea şcolarizării pentru toate specializările autorizate să funcţioneze provizoriu şi procedurile necesare pentru asigurarea conducerii cu un rector confirmat prin ordin al ministrului. În funcţie de obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. La lucrările Comisiei, la ultima şedinţă a comisiei, a fost prezent domnul secretar de stat Petru Andea. Prin unanimitate de voturi, Comisia a hotărât respingerea ordonanţei, deci adoptarea legii de respingere a ordonanţei, având în vedere faptul că ordonanţa a fost abrogată expres prin alin. (2) al art. 361 din Legea educaţiei naţionale, care prevede faptul că "La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Ordonanţa Guvernului nr. 10/2009", cu toate clarificările respective. Prevederile ordonanţei de urgenţă nu au dus la rezolvarea situaţiei, ci au creat premise pentru studenţii ciclului universitar de licenţă înmatriculaţi în perioada 2005-2008 la aceste specializări, de a da în judecată Ministerul Educaţiei, cât şi Universitatea. Pe rolul instanţelor de judecată au fost aproximativ 12.000 de procese, deci s-au creat convulsii şi consecinţe negative şi, în acest context, diplomele nu puteau fi anulate şi nici prevederile ordonanţei nu puteau fi respectate. În acest sens, comisia a propus adoptarea, prin raport înlocuitor, a legii de respingere a ordonanţei. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Romanescu.

Cristinel Romanescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Membrii Grupului PNL vor vota pentru adoptarea legii de respingere a ordonanţei. Astfel, precizăm faptul că ordonanţa este caducă, fiind abrogată expres prin alin. (2) al art. 361 din Legea educaţiei naţionale, nr.1/2011. Mai mult, prevederile ordonanţei de urgenţă au creat premisele pentru studenţii ciclului universitar de licenţă înmatriculaţi în anul I, în perioada 2005-2008, la specializări sau programe de studii organizate la forma de învăţământ la distanţă şi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, în cadrul Universităţii "Spiru Haret", de a da în judecată atât Ministerul Educaţiei, cât şi Universitatea, în loc să rezolve o situaţie sensibilă. De-a lungul timpului, pe rolul instanţelor de judecată au fost aproximativ12.000 de procese, o mare parte dintre aceste reclamaţii având câştig de cauză. Ca argument, instanţele judecătoreşti au dat dreptate reclamanţilor, menţionând că, la data înmatriculărilor studenţilor în anul I de studiu, specializările erau autorizate să funcţioneze provizoriu. Totodată, atâta timp cât nicio autoritate administrativă sau instanţă judecătorească nu s-a pronunţat în sensul revocării nulităţii sau anulării actului, diploma de licenţă este valabilă. În acest context, nu se pot anula diplomele şi nu pot fi obligaţi studenţii să-şi continue studiile la specializări sau programe de studii autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate. Din aceste motive, Grupul PNL va vota pentru adoptarea proiectului de lege pentru respingerea ordonanţei de urgenţă. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Alte intervenţii? Nu. Cu amendamentele admise din raport, legea merge la votul final.