11 aprilie 2017 – Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României , a Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr.84/1995 (PL-x 588/2010/2012). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 17. Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995. Guvernul? Scurt. Comisia pentru educaţie, vă rog. La fel de scurt, dacă aveţi raportul. Comisia pentru educaţie? Concis, vă rog, doamnă.

Camelia Gavrilă Este un proiect destul de vechi, din 2010, vorbim de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 73/2010, înregistrat cu PL-x nr. 588. A trecut prin mai multe etape: respingeri, aprobări, cereri de reexaminare din punctul de vedere al Preşedinţiei... La acest moment punctul de vedere al Guvernului este negativ. Comisia pentru învăţământ a reanalizat, a reexaminat proiectul. Legea face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată. În urma dezbaterii din 4 aprilie comisia a propus, cu unanimitate, respingerea...

Petru Gabriel Vlase Concis, vă rog, doamnă preşedinte.

Camelia Gavrilă ... respingerea, din motivul raportării la o lege care deja este abrogată, Legea nr. 84. În acelaşi timp, vorbim de o demonetizare şi decredibilizare a conceptului de bacalaureat, prin introducerea unui concept nou de bacalaureat profesional şi, din această perspectivă, evident că sistemul educaţional românesc ar crea confuzii, ar genera scăderea încrederii în sistemul de evaluare finală, în bacalaureat şi s-ar crea o multitudine de complicaţii. Deci comisia a propus respingerea.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri?

Cristinel Romanescu Mulţumesc, domnule preşedinte. PNL va vota pentru aprobarea cererii de Reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995 şi adoptarea Legii de respingere a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995. În primul rând, actul normativ se raportează la o lege abrogată şi la un context legislativ depăşit. În al doilea rând, se creează confuzii între certificarea academică şi cea profesională în sistemul educaţional românesc, care ar fi de natură să conducă la scăderea încrederii în sistemul naţional de învăţământ şi în diplomele acordate de acesta. Forma legii, de modificare a ordonanţei, transmisă spre promulgare, ar duce la o situaţie în care s-ar obţine o diplomă de nivel 4, din cadrul european al calificărilor, care certifică o pregătire de nivel 3. Certificarea competenţelor profesionale se realizează prin certificatul de calificare profesională de nivel 3, care dă dreptul de acces pe piaţa muncii. În ultimul rând, definirea unui nou tip de bacalaureat va duce la scăderea calităţii învăţământului românesc, ar afecta coerenţa sistemului de educaţie, stabilirea şi predictibilitatea sistemului educaţional. Din aceste motive, Grupul PNL va vota pentru respingerea ordonanţei de urgenţă. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii? Nu mai sunt. Vot final.