4 aprilie 2017 – Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru modificarea art.4 alin.(2) lit.b) din Legea gazelor nr.351/2004 - Reexaminată de Senat (admiterea cererii formulate şi respingerea proiectului de lege) - 25.06.2012 (Pl-x 174/2010/2012). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 17. Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru modificarea art. 4 alin. (2) lit. b) din Legea gazelor nr. 351/2004. Domnule Iancu, sunteţi iniţiator şi preşedinte de Comisie, cum doriţi?

Iulian Iancu Domnule preşedinte, Vă rog să-mi permiteţi să informez colegii, în calitate de iniţiator. Stimaţi colegi, Pentru cei care aţi fost membri ai plenului în 2007, atunci a fost iniţiată această propunere legislativă, pentru că tot atunci au fost puse în discuţie... au fost primele discuţii privind încercarea de export gaze naturale din România, iar iniţiativa pe care am făcut-o la acea vreme era menită să reglementeze această activitate, în sensul că... ce spunea iniţiativa: nu pot fi exportate gaze naturale din România, decât după ce este acoperit consumul intern şi doar dacă avem alternativă la gazele naturale din import. Adică este foarte limpede. Atât timp cât ai doar doi mari producători care acoperă 97% din producţia ţării şi un singur importator, respectiv Gazprom, nu poţi să-ţi permiţi să exporţi gazele din ţara ta, care nu-ţi acoperă consumul, decât dacă ai garanţia că poţi avea un import dintr-o altă sursă decât cea din Rusia. La vremea respectivă, ambele Camere au votat această iniţiativă, în unanimitate, şi a fost trimisă spre promulgare preşedintelui României de atunci, domnul Traian Băsescu. Domnul preşedinte a trimis-o înapoi Parlamentului, sub motiv că în felul acesta România ar putea să încalce Tratatul privind libera circulaţie a mărfurilor, deşi propunerea nu interzicea exportul, ci atrăgea atenţia că el se realizează doar după acoperirea consumului şi atunci când ai alternativă la import. A stat de atunci până acum. Între timp, legea la care făcea referire art. 4 a fost abrogată, avem o altă lege, deci această propunere nu mai are obiect. Prin urmare, comisia a fost obligată să constate că nu mai are obiect, fiind abrogată legea căreia i se adresa, şi propune plenului respingerea, încercând să atragă atenţia tuturor membrilor actualului Parlament - să privim cu foarte mare atenţie modificarea Legii nr. 123, respectiv Legea gazelor naturale, actuală, din acest punct de vedere. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Aţi spus şi raportul? Mulţumesc. Intervenţii? Nu sunt. Vot final.