Petru Gabriel Vlase 6. Proiectul de Hotărâre privind modificarea alin. (2) al art. 214 din Regulamentul Camerei Deputaţilor. Comisia? Domnul Nicolicea.
Eugen Nicolicea În esenţă, este vorba de posibilitatea deputaţilor de a depune declaraţiile, intervenţiile lor, declaraţiile politice, şi în formă scrisă. S-a constatat că deşi colegii au foarte multe astfel de intervenţii, în timpul limitat, de o oră, nu pot să-şi expună declaraţiile pe care vor să le facă, fapt pentru care s-a modificat. O să revenim la forma iniţială, se pot depune şi în scris. Bineînţeles, cu obligaţia să nu depui mai mult de o declaraţie în scris, după cum nici oral nu poţi să susţii mai mult de o declaraţie. Faţă de aceasta, textul a fost adoptat cu unanimitate de voturi, iar comisia propune plenului vot pozitiv.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri? Domnul Bichineţ. Vă rog, am spus, domnul Bichineţ. Domnul Bichineţ, de la Vaslui.
Corneliu Bichineţ V-aţi gândit foarte bine, şi vom susţine, ca să putem depune declaraţiile. Stimaţi colegi, Vreau să vă spun că până acum am ţinut, la o sală goală, 5 declaraţii politice. Este absolut halucinant să vorbeşti ca un prost, singur; este grozav. Ce să vă spun, nu ştiu cine a făcut acest regulament, să te străduieşti, să te pregăteşti, să cauţi cuvinte, fraze frumoase, şi când colo, în sală, vorbeşti singur. Nu ştiu... am văzut-o pe doamna profesor, fost inspector general, de la Iaşi, eu eram în colţul acela, vorbea, se certa, şi m-am uitat, măi, zic, cu cine...? Cred că se certa singură. Mulţumesc. (Rumoare.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Nicolicea.
Eugen Nicolicea Grupul dumneavoastră nu a făcut niciun fel de propunere de modificare, dar puteţi să încercaţi. Vă învederez faptul că puteţi să aduceţi invitaţi, la balcoane, care să vă aplaude.
Petru Gabriel Vlase Doamna Săftoiu.
Ana Adriana Săftoiu Dragi colegi, Partidul Naţional Liberal va susţine această modificare. Dar, în egală măsură, sunt colegi care vor vota împotriva acestei modificări. Iar eu cred că sunt oarecum motivaţi în atitudinea lor. Încerc să vă reamintesc că în legislatura 2008-2012, atunci când eu constatam că aceste declaraţii politice se fac cu sala goală şi că nu rezonează în niciun fel Parlamentul, am venit la acest microfon şi am susţinut un discurs, recunosc, fără cap şi fără coadă. N-avea niciun sens ce spuneam acolo. Şi eram foarte curioasă să văd, măcar preşedintele de şedinţă remarcă ce fac eu acolo? Nu! Chiar, din contră, am fost aplaudată de cei puţini care erau în sală, mult mai mulţi, domnule Bichineţ, mi s-a mulţumit pentru acel discurs. Suntem în anul 2017 şi momentul declaraţiilor politice rămâne o retorică inutilă care se înscrie într-o statistică, aşa încât noi, la sfârşit de sesiune, să spunem: 20 de declaraţii, 30 de interpelări, şi cu asta, unii dintre noi suntem mulţumiţi. Acum, aceasta este modificarea. Dar poate ne gândim serios la modificarea acestui moment. În anul 2000... 2004, declaraţiile politice aveau loc la începutul şedinţei de plen şi prevedeau obligatoriu cvorum. Ştiu că acum şedinţele de plen pot să înceapă fără cvorum. Dar dacă vreţi ca aceste declaraţii politice să aibă conţinut, să nu mai fie doar o statistică şi să vorbim la pereţi, cred că e necesar să modificăm substanţial acest moment. Mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Domnul Nicolicea.
Eugen Nicolicea Mulţumim pentru susţinere. De altfel, doamna Săftoiu este şi autor al acestui amendament. În ceea ce priveşte prezenţa obligatorie. Aşa cum este decizia Curţii Constituţionale, este obligatorie, în conformitate cu Constituţia, doar atunci când se aprobă legi, hotărâri şi moţiuni. Prin urmare, alte activităţi nu au nevoie de cvorum. Şi există o decizie a Curţii în acest sens.
Petru Gabriel Vlase Domnul Márton Árpád.
Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Trebuie să vă spun că această prevedere pe care, mă rog, cu o mică restricţie, o readucem, era în Regulamentul nostru, de la începutul anilor 1990. Domnul preşedinte Zgonea, pentru a avea o prezenţă parlamentară într-o zi în care nu se prea venea la şedinţă, a inventat ca aceste declaraţii politice să se poată face în acea zi, deficitară, în care oricum nu veneau deputaţii, şi să se facă doar oral, să nu poată fi depuse în scris, pentru a motiva deputaţii să fie prezenţi pentru a face aceste declaraţii politice. Stimaţi colegi, Orice interpretare daţi Regulamentului nostru, trebuie să vă spun un lucru. Azi, conform programului nostru, avem o ordine de zi în care începem la ora 16,00. Mâine, avem o ordine de zi, în plen, de la ora 8,30. Dacă dumneavoastră nu doriţi să veniţi la 8,30, aceasta este o altă problemă. Că primele puncte pe ordinea de zi, de plen, de mâine, vor fi intervenţiile unor colegi de-ai noştri, de care unii dintre dumneavoastră nu sunteţi interesaţi, e altă problemă. Dar nu e problema Regulamentului. Pentru că aşa cum domnul Nicolicea spunea, corect, există o decizie a Curţii Constituţionale, conform căreia cvorumul este obligatoriu doar în situaţie de vot. Şi vă mai spun încă un lucru. Aşa se întâmplă în toate Parlamentele lumii. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Domnul Dobrovici.
Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Aş fi vrut să-i reamintesc colegului Bichineţ, scriitor şi el, că s-a aflat într-o situaţie bine descrisă în "Scaunele" lui Eugen Ionescu. Mesajul dânsului către naţiunea română a fost înghiţit de vid. Noi, aici, politic, suntem şi numeric, şi la fiecare şedinţă, pe baza legii cererii şi a ofertei. În măsura în care nu avem un mesaj apt să intereseze pe semenii noştri, din partidul propriu sau din alt partid, rezultatele se vădesc. În ceea ce priveşte pe colega care l-a furat pe Mark Twain şi a încropit experimental un discurs absurd care a fost aplaudat, aici ne aflăm într-o situaţie perfect explicabilă, pentru că discursul dumneaei s-a înscris armonios în linia logică şi morală a discursului partidului Domniei Sale. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Domnul Nechifor.
Cătălin-Ioan Nechifor Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, N-aş fi luat cuvântul dacă în urmă cu două săptămâni n-aş fi declarat, tot de aici, de la "Declaraţii", că această iniţiativă trebuie adusă în practică. E foarte important să avem posibilitatea să discutăm mai mult, să avem mai multe declaraţii, chiar şi în forma scrisă, drept pentru care susţin. Şi da, ţin minte acea declaraţie a doamnei Săftoiu, în momentul respectiv eram colegi de Parlament. Nu mai trebuie să apară astfel de situaţii. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Domnul Stanciu-Viziteu.
Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Bună ziua! Mă bucură zelul cu care unii respectă deciziile CCR. Dacă tot motivăm, aceste dezbateri publice să fie în scris, propun să extindem această decizie mutatis mutandis şi dezbaterea parlamentară a proiectelor să fie în scris, şi să ne întâlnim doar la votul final, dacă aşa spune această decizie. Vă reamintesc, dragi colegi din majoritatea parlamentară, că ar trebui să avem dezbateri aici din care să rezulte un consens, nu să forţăm un vot al majorităţii, pentru că acest lucru naşte frustrări. (Vociferări.) Nu uitaţi că veţi ajunge şi Domniile Voastre în opoziţie. Ar fi mai bine să facem lucruri prin consens.
Petru Gabriel Vlase Domnul Pambuccian.
Varujan Pambuccian Domnule preşedinte, Pentru că riscăm să discutăm azi numai despre subiectul acesta, văd că e un subiect foarte... este o diferenţă foarte mare între dezbatere şi declaraţie. De aceea îi spune declaraţie, pentru că tu vii, declari ceva şi nu este urmat de o dezbatere. Şedinţele ţin de dezbatere. Declaraţiile întotdeauna s-au putut şi depune în scris, dar au trebuit să fie ţinute de la tribună. Acum există posibilitatea de a opta, ceea ce este foarte bine. În lucrurile acestea nu este atât de important să ai în faţa ta o sală plină de colegi pe care să îi chinui cu o problemă a ta, care poate să nu fie de interes general. Poate să fie legată de interese ale unui mic grup profesional, sau etnic, sau de orice natură vreţi dumneavoastră, dar nu de interes general. Şi atunci este locul unor asemenea subiecte la declaraţiile politice. Lucrurile acestea au fost aşezate în felul acesta încă de când s-a aşezat Parlamentul, au funcţionat. Faptul că au fost situaţii în care, în ziua respectivă, cel care urma să ţină declaraţia politică nu putea să vină, şi ziua respectivă era legată de un anumit eveniment, şi acesta era şi motivul pentru care nu putea să vină, s-a recurs la formula aceasta, care e o formulă practică. Până la urmă, vorbim de lucruri practice, nu vorbim nici de ridicat baraje, nici de sfredelit munţi, vorbim de lucruri normale, practice. Rugămintea mea este să trecem de punctul acesta într-un fel sau altul, stimaţi colegi. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Domnul Olar Corneliu.
Corneliu Olar Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Nu vreau să fiu aplaudat, însă vreau să... cred că... (Aplauze.) Mulţumesc. Întotdeauna am obţinut aplauzele când n-am vrut. Vreau să vă explic, nu cred că este cineva în sală să nu fi păţit. Eu pe 28 februarie... era un moment istoric, 232 de ani de la martirizarea lui Horea, preşedinte de şedinţă era chiar un coleg de partid, şi am reuşit cu mari intervenţii să vorbesc un minut, deşi noi aveam 3 minute. Deci susţin categoric, opţional: cine vrea să depună în scris sau cine vrea să vorbească de la tribună. Pentru că nici nu pot să vorbesc de la tribună cu o sală goală. De asta susţin şi vă rog să votaţi, nu cum spunea un coleg de-al nostru, preferenţial, pe anumite partide. Este pertinent şi trebuie să votăm. Mulţumim.
Petru Gabriel Vlase Domnul Barna.
Ilie Dan Barna De când sunt în Parlament, de relativ puţin timp, evident, discutând cu oameni din personalul tehnic, aud destul de des povestea asta: ei, în legislaturile anterioare era... se dezbătea, era mai bine. Mereu sindromul acela, înainte era mai bine. Mie mi se pare că, cu fiecare decizie de acest fel facem Parlamentul din ce în ce mai decorativ. Mie mi se pare că noi acum încercăm să normăm indolenţa noastră relativă, pe anumite teme, poate marginale, cum a spus un coleg, şi care nu ne interesează. Poate ar trebui să ne intereseze, poate ar trebui să ne pese mai mult, e o întrebare pe care v-o pun. Cu fiecare pas de acest gen, mărunt, nesemnificativ, prin care mai simplificăm un pic bătaia de cap a activităţii noastre devenim un Parlament mai slab şi mai puţin credibil. Mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Nu avem amendamente. Proiectul merge la votul final.