28 martie 2017 – Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr.21/1991, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 576 din 13 august 2010 (Pl-x 410/2016). ( retrimisă comisiei )

Petru Gabriel Vlase 30. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei... (Discuţii în Grupul parlamentar al USR.) Am crezut că vreţi să vorbiţi cu mine, de aceea... îmi cer scuze că v-am întrerupt... Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 576 din 13 august 2010. Domnul Pambuccian. Vă rog, colegii care aţi fost şi aţi vorbit, să vă opriţi microfoanele, pentru că nu mai ştiu, mai vreţi sau nu vreţi...

Varujan Pambuccian Mulţumesc, domnule preşedinte.

Petru Gabriel Vlase Vă rog.

Varujan Pambuccian Este un proiect de lege simplu şi care se referă la o realitate în raport cu care avem oarecum aşa, o manifestare schizoidă. Pe de o parte, spunem, uite, mă, ce rău e statul cutare sau cutare, că ne fură creierele; pe de altă parte, nu avem niciun fel de politică de imigrare selectivă, niciuna. Ce vă propun eu este un lucru simplu, şi anume: îi dă Guvernului posibilitatea ca atunci când este nevoie, pentru un an, pe un contingent clar specificat, în specialităţi, în meserii şi specialităţi clar specificate printr-o hotărâre de Guvern, să existe posibilitatea ca un cetăţean străin care vine şi lucrează în România să poată da examenul de cetăţenie fără să mai aştepte un număr de ani, prevăzut în Legea cetăţeniei. Este o formă pe care foarte multe din statele acelea, pe care le înjurăm că ne fură creierele, o au, o practică de foarte mult timp. Dar, pe de altă parte, nouă ni se pare că nu e bine s-o practicăm. Şi, de aceea, spuneam că sunt surprins de acest comportament schizoid. Eu vă propun, ca să nu vin de foarte multe ori... Nu, n-am să fac eu asta, am să rog un lider de grup, pentru că nu vreau să pledez pro domo şi să cer retrimiterea la comisie, dar am să rog un lider de grup să retrimitem la comisie acest... să facă propunerea aceasta, de a retrimite la comisie proiectul acesta. Să stăm, să ne gândim puţin, să nu reacţionăm cu primul impuls. Şi să ne gândim că foarte multe dintre naţiunile care astăzi sunt prospere şi bine dezvoltate au făcut această selecţie de oameni cu meserii de care era nevoie, la un moment dat, în ţările respective, în special de oameni cu carte. Şi că foarte mulţi dintre români au contribuit la prosperitatea acestor naţiuni. Şi că poate că este bine şi a venit vremea - şi e şi o formă de maturitate asta - să ne manifestăm şi noi la fel. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Nicolăescu. Procedură, da?

Gheorghe-Eugen Nicolăescu Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Tema supusă dezbaterii este extraordinar de importantă şi cred că argumentele aduse de colegul deputat Pambuccian ar trebui să ne pună pe gânduri. Şi ca să nu greşim, şi ca să avem convingerea că facem un proiect de lege bun, vă propun retrimiterea la comisie, aşa cum sugera dumnealui, şi, în acelaşi timp, din stenograma de astăzi, să se pună la dispoziţia comisiei toate argumentele pe care domnul Pambuccian le-a formulat de la această tribună, astfel încât comisia să vină după aceea în faţa plenului cu un raport în care să avem o evaluare corectă, o evaluare cât mai pertinentă şi o evaluare care să ne permită să luăm o decizie cât mai bună pentru ţara noastră. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Vot. Un vot împotrivă, 148 pentru. Două săptămâni la comisie.