Petru Gabriel Vlase 17. Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate. Iniţiatorii? Comisia juridică sau Comisia pentru politică externă? Domnul Varga.
Vasile Varga Mulţumesc, domnule preşedinte. Ambele comisii au fost sesizate cu această iniţiativă. Senatul, în calitate de primă Cameră, a adoptat iniţiativa. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare suportarea de către administraţiile publice locale a cheltuielilor de repatriere a corpurilor cetăţenilor români decedaţi în afara graniţelor, în cazul în care familia care optează pentru repatriere face dovada că nu poate suporta aceste costuri. În urma dezbaterilor, membrii celor două comisii au hotărât, în unanimitate de voturi, respingerea Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, din mai multe considerente. În prezent, cheltuielile de repatriere a corpurilor cetăţenilor români decedaţi în afara graniţelor sunt suportate deja de Ministerul de Externe. Potrivit dispoziţiilor art. 15 alin. (1) din Legea nr. 198 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe va putea utiliza în totalitate taxele consulare percepute în plus. În raport cu obiectul de reglementare, proiectul face parte din categoria legilor ordinare.
Petru Gabriel Vlase Domnul Roman, dezbateri generale.
Florin-Claudiu Roman Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Ca parlamentar român, datoria noastră este să ne gândim nu doar la românii din interiorul graniţelor ţării, ci şi la cei care sunt în diaspora. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare suportarea de către administraţiile publice locale a cheltuielilor de repatriere a corpurilor cetăţenilor români decedaţi în afara graniţelor ţării, în cazul în care familia optează pentru repatriere şi face dovada că nu poate să suporte financiar acest lucru. Anual, câteva mii de români decedează, din păcate, în afara graniţelor ţării, iar multe dintre familiile acestor români decedaţi, practic, nu îşi permit să plătească costurile de 6.000-7.000 de euro, pentru repatrierea corpurilor neînsufleţite. Şi, din păcate, aceste corpuri, de cele mai multe ori, sunt abandonate de statul român. E o problemă foarte serioasă, care ne priveşte pe toţi, indiferent de coloratura politică. Prin urmare, vă propun retrimiterea la comisie, termen - două săptămâni. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Vă rog să vă pregătiţi cartelele. Vot. 45 de voturi pentru, 66 împotrivă, un coleg care nu votează. Respinsă propunerea. Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu sunt. Vot final. Vă rog, domnule Ciuhodaru.
Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Problema repatrierii cetăţenilor români decedaţi în străinătate rămâne în continuare o chestiune dureroasă. Cadrul legislativ însă acoperă toată această problematică. Rămâne doar ca Ministerul Afacerilor Externe să aibă fondurile necesare şi capacitatea operaţională, în aşa fel încât să nu mai apară discontinuităţi, în momentul în care se întâmplă astfel de situaţii tragice. Cred că acest proiect de lege nu aducea nimic în plus şi nu rezolva problema, aşa că lucrurile trebuie să fie în continuare legate de finanţare şi organizare, pentru ca toţi cetăţenii români să poată ajunge acasă, atunci când se întâmplă o astfel de situaţie tragică. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Domnul Bichineţ.
Corneliu Bichineţ Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Toate statisticile prezintă fapte frumoase, bune, când foarte mulţi bani, miliarde, ajung de la cei care muncesc în străinătate, acasă, în ţară. Şi foarte multe familii trăiesc pe baza muncii celor de afară. Întrucât nu-i putem aduce pe oameni să muncească în România, atunci când se întâmplă nenorociri de acest gen, extreme, când se înregistrează decese, eu cred că statul român are datoria măcar morţi să-i aducă pe români, dacă vii nu este în stare. De aceea, retrimiterea la comisie sper că nu este o găselniţă parlamentară pentru a se respinge acest proiect de lege pe care noi îl vom susţine. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Alte intervenţii? Vot final.