27 martie 2017 – Dezbateri asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.100/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, precum şi a Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii (PL-x 146/2017). ( retrimis comisiei )

Petru Gabriel Vlase 7. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 100/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, precum şi a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Guvernul?

Petru Gabriel Vlase Comisia pentru administraţie? Domnul preşedinte Buican.

Cristian Buican Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a fost sesizată cu dezbaterea pe fond a proiectului de lege. La întocmirea raportului, comisia a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ. Proiectul de lege a fost adoptat în Senat. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege mai sus menţionat, cu amendamentele admise, prezentate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport. În raport cu obiectul şi conţinutul reglementării, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri generale? Domnul Nicuşor Dan.

Nicuşor Daniel Dan Stimaţi colegi, În urmă cu exact 7 ani, era în martie 2010, am fost într-o situaţie similară. Parlamentul dezbătea modificarea Legii nr. 422 a monumentelor. Am fugit într-un suflet la doamna Csilla Heghedüs, care era secretar de stat, să-i spun ce ar trebui să modificăm. Domnia Sa mi-a spus: "Nu te grăbi, în câteva luni facem Codul patrimoniului şi totul se rezolvă". Rezultatul este că de 7 ani nu s-a adoptat Codul patrimoniului şi nici acele măsuri nu au fost adoptate de Parlament. Cu Legea urbanismului suntem în aceeaşi situaţie. OUG nr. 100, chiar dacă nu este completă, vine cu nişte modificări absolut necesare. Vine să spună că planul urbanistic zonal trebuie să fie un instrument de dezvoltare urbană şi nu un instrument cu care nişte oameni îşi iau nişte etaje în plus pe o parcelă. Vine să combată conflictul de interese din Comisia tehnică de urbanism. Vine să dea un termen în care Consiliul local poate să aprobe sau să respingă documentaţia de urbanism, ca să nu fim în situaţia în care Consiliul local respinge de 3-4 ori şi după aceea din senin aprobă. Dă atribuţii precise prefectului şi Inspectoratului de Stat în Construcţii să atace documentaţia de urbanism, să nu ne mai trezim în situaţia Cathedral Plazza, în care avem litigii când construcţia e gata. Şi modifică semnificativ... nivelul sancţiunilor. Era ridicol ca pentru o chestiune ca un etaj în plus amenda maximă să fie 10.000 de lei. Şi ministerul, şi Comisia pentru administraţie propun respingerea. Eu vă propun să retrimitem proiectul de... Ordonanţa de urgenţă la Camera Deputaţilor, să selectăm acele amendamente care sunt utile, printre cele pe care le-am enumerat azi, şi să avem un vot de adoptare a acestei ordonanţe de urgenţă. Mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Domnule lider... Domnule Nicuşor Dan, Eu nu am înţeles unde vreţi să retrimiteţi? Vreţi să retrimiteţi... unde? La comisie. Termen? Aţi spus la Camera Deputaţilor, de aceea... La Comisia pentru administraţie de la Cameră. Termen?

Nicuşor Daniel Dan Fiind o chestiune complexă, 4 săptămâni, aş zice.

Petru Gabriel Vlase Cât?

Nicuşor Daniel Dan 4 săptămâni. (Rumoare.)

Petru Gabriel Vlase Păi, nu aveţi termen...

Nicuşor Daniel Dan Două săptămâni, atunci.

Petru Gabriel Vlase Vot. 172 de voturi pentru, 15 împotrivă, 7 abţineri, 2 colegi care nu votează. Retrimitere la comisie, două săptămâni.