21 martie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.3/2016 pentru stabilirea unor măsuri de reorganizare şi eficientizare a activităţii unor structuri ale administraţiei publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative (PL-x 93/2016). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 19. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2016 pentru stabilirea unor măsuri de reorganizare şi eficientizare a activităţii unor structuri ale administraţiei publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative. Guvernul?

Petru Gabriel Vlase Comisia? Pentru administraţie sau juridică? Domnul Varga.

Vasile Varga Cele două comisii, într-adevăr, au fost sesizate spre dezbatere în fond cu acest proiect de lege. Trebuie să reamintesc că anul trecut, deci la 15 iunie, în sesiunea precedentă, Camera Deputaţilor a hotărât retrimiterea, încă o dată, a acestui proiect de lege. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil pe proiect, dar cu observaţii, amendamente şi alte propuneri. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare reorganizarea prin fuziune, prin absorbţie de către Institutul Naţional de Statistică a Centrului de Conferinţe şi a Centrului Naţional de Pregătire Statistică. De asemenea, se propune şi modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 83/2001, în sensul creării posibilităţii ca ministrul de interne să decidă cu privire la numărul adjuncţilor care îl sprijină pe directorul/directorul general în exercitarea actului managerial. În urma dezbaterilor, membrii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi şi 4 abţineri, adoptarea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2016 pentru stabilirea unor măsuri de reorganizare şi eficientizare a activităţii unor structuri ale administraţiei publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative, cu amendamentele admise în prezenta anexă la raport.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Domnul Roman.

Florin-Claudiu Roman Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Grupul PNL se va abţine de la vot la acest proiect de lege, întrucât, aşa cum din păcate ne obişnuim în ultima vreme, i se pune în mod discreţionar ministrului, în mână, pixul, pentru a decide inclusiv pe organigramă, şi a stabili câţi directori adjuncţi vor funcţiona în cadrul Institutului. Vă mulţumim.

Petru Gabriel Vlase Alte intervenţii? Domnul Paşcan.

Emil-Marius Paşcan Domnule preşedinte de şedinţă, Distinşi colegi, E un proiect, sigur, bine-venit, câtă vreme priveşte absorbţia sau fuziunea, la nivelul Institutului, a unor direcţii care au funcţionat şi au atras, au existat prin venituri proprii. În schimb, ce este de neînţeles pentru noi este cum alte direcţii care nu au funcţionat pe principiul profitului sau au existat din venituri proprii sunt desfiinţate, iar posturile aferente acestora sunt transferate la celelalte direcţii care au fost preluate, adică preiei şi ineficienţa, fără să restructurezi de fapt ceva. Doar desfiinţezi titulatura unor direcţii, ceea ce este neavenit. Din acest punct de vedere, întrucât nu se demonstrează o reală reformă, ci doar se doreşte structural a se modifica Institutul, nu putem să votăm un asemenea proiect legislativ. Grupul PMP se va abţine de la votarea sa.

Petru Gabriel Vlase Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu. Vot final. Capitolul IV. Iniţiative cu propunere de respingere.