20 martie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.74/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.56/2015 privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti (PL-x 119/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 8. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 74/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 56/2015 privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti. Guvernul?

Petru Gabriel Vlase Comisia pentru sănătate? Domnul Buicu.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor deputaţi, În conformitate cu art. 95 şi 115 din Regulamentul Camerei, Comisia pentru sănătate şi Comisia pentru buget au fost sesizate cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei nr. 74/2016. Senatul a adoptat proiectul de lege. Am avut în vedere avizele favorabile ale Comisiei juridice, Consiliului Legislativ, punctul de vedere al Guvernului. În urma examinării proiectului şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună, plenului Camerei, raportul comun de admitere a Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 74/2016, în forma adoptată de Senat. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Vă rog.

Vasile-Florin Stamatian Florin Stamatian, Grupul PNL. Referitor la Ordonanţa de urgenţă nr. 74/2016, Grupul PNL va vota pentru. Este o problemă logică şi poate ar trebui nici să nu se voteze termenul până când sunt asistate aceste persoane. Ele ar trebui să fie asistate de statul român până la reintegrarea în societate, până la reintegrarea în viaţa socială şi economică. Comisiile de specialişti au stabilit că sunt 3 ani necesari pentru tratamentul cicatricilor cheloide. S-ar putea să fie nevoie de mai mult. De aceea, sugerez, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi tuturor societăţilor care se ocupă de asistenţă socială şi reintegrare socială, să ţină cont şi să ia în considerare aceste cazuri. Şi sper că măcar... după acest termen nou fixat, sfârşitul anului 2018, pata neagră pe sistemul de sănătate românesc să fie o amintire urâtă. Aceste persoane au nevoie de societatea românească, să fie ajutate să se reintegreze în familie şi în muncă. Deci revin, Grupul PNL va vota pentru.

Petru Gabriel Vlase Doamna Roşca.

Lucreţia Roşca Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimate colege şi stimaţi colegi, Am vrut neapărat să iau cuvântul la acest proiect de lege, pentru că nu putem să nu îi dăm importanţa cuvenită, atâta timp cât Parlamentul României, şi acesta, actual, şi cel care a fost, a făcut tot ce a fost posibil ca să ajutăm pe cei care au fost victimele acestui tragic eveniment. Deşi acest eveniment, petrecut pe 30 octombrie 2015, a fost cauza aparentă a demisiei Guvernului Ponta, la doar o lună, când Guvernul nou instituit dădea Ordonanţa nr. 56, ordonanţa aceea însemna... iar noi am transformat-o, Parlamentul trecut, în martie 2016, am transformat-o în Legea nr. 32, ordonanţa de atunci se adresa, conform datelor pe care MAI-ul ni le punea la dispoziţie, celor 29 de pacienţi transferaţi la ora aceea în alte state membre ale Uniunii sau state terţe, cu posibilitatea plecării în luna următoare a încă 20 de pacienţi, victime ale acestui eveniment. Vreau să vă spun că, în 2015, efortul bugetar, banii plăţi au fost din Fondul de Rezervă al Guvernului şi au însemnat aproximativ 311.000 de euro. Iar acum, când noi avem de adoptat Ordonanţa de Guvern nr. 74, care de fapt prelungeşte termenul de a plăti cheltuielile tuturor tratamentelor, din decembrie 2016 până în decembrie 2018, dar şi garanţia plăţii în avans a unor tratamente pe care, conform datelor MAI de acum, cei 20 de pacienţi pe care... pacienţii noştri, tineri români, le fac în străinătate, suma estimată ar fi de 500.000 de euro/pacient, până în 2018. Spun acestea ca să înţelegeţi că suma, oricât ar fi de mică sau mare, înseamnă tratamentul postcombustie, tratamentul sechelelor, tratamentul necesar pentru reintegrarea în societate a acestor tineri. Deci s-a depăşit pericolul vital, dar ei trebuie reintegraţi. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Alte intervenţii? Nu mai sunt. Nefiind amendamente, legea merge la votul final.