20 martie 2017 – Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat şi pentru completarea art.44 din Legea nr.204/2006 privind pensiile facultative (PL-x 785/2015/2016). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 7. Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat şi pentru completarea art. 44 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative; procedură de urgenţă. Iniţiatorul nu este în sală... Comisia pentru muncă?

Mihăiţă Găină Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Comisia pentru muncă şi protecţie socială a fost sesizată cu Cererea de reexaminare, a Preşedintelui României, a Legii pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat şi pentru completarea art. 44 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins cererea de reexaminare şi a adoptat legea în forma iniţială, adoptată în Parlament în şedinţa din 8 martie 2016. La lucrările comisiei, care au avut loc în data de 7 martie 2017, şi-au înregistrat prezenţa 17 deputaţi, din totalul de 21 de membri ai comisiei. Legea face parte din categoria legilor ordinare, conform prevederilor art. 73 din Constituţia României. În urma finalizării dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, respingerea cererii de reexaminare. Totodată, membrii comisiei au hotărât să supună plenului Camerei Deputaţilor prezentul raport asupra cererii de reexaminare, formulată de Preşedintele României, prin care se propune adoptarea legii, în forma prezentată de Senat. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Domnul Oprea.

Dumitru Oprea Soluţia legislativă propusă, prezentată de vicepreşedintele Comisiei pentru muncă, generează incertitudine juridică prin faptul că modificarea contractului de societate ar putea să aibă loc şi cu acordul a mai puţin de jumătate din numărul participanţilor. Or, de la cea ce prevedea legea iniţial, se acordă o putere nelimitată Autorităţii de Supraveghere Financiară, care practic poate să facă orice vrea, cum s-a mai votat atunci când am zis: credem în ASF, şi acum v-aţi săturat de ASF, toţi, indiferent de partidul căruia îi aparţineţi. Aşadar... (Vociferări.) Nu toţi... unii, care vor să ia locul de preşedinte... Aşadar, PNL va vota împotriva respingerii cererii de reexaminare, implicit a adoptării legii în forma iniţială. Şi o să regretaţi cândva că aţi votat aşa ceva.

Petru Gabriel Vlase Am înţeles. Alte intervenţii dacă mai sunt? Nu. Nu avem amendamente. Vot final.