20 martie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind ratificarea Acordului de împrumut (Cel de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanţelor publice şi creşterea economică) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti, la 20 decembrie 2016 (PL-x 154/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 6. Proiectul de Lege privind ratificarea Acordului de împrumut (Cel de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanţelor publice şi creşterea economică) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti, la 20 decembrie 2016. Guvernul?

Petru Gabriel Vlase Comisia pentru buget? Domnul Badea.

Leonardo Badea Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege privind ratificarea Acordului de împrumut (Cel de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanţelor publice şi creşterea economică) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti, la 20 decembrie 2016. Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu proiectul de lege mai sus menţionat. La dezbaterea proiectului, s-au avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ şi avizul favorabil al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare ratificarea Acordului de împrumut, în valoare de 500 de milioane de euro. Măsurile de reforme asociate acestuia se referă, în principal, la îmbunătăţirea administrării datoriei publice guvernamentale, îmbunătăţirea eficienţei cheltuielilor publice şi a managementului şi performanţelor întreprinderilor de stat, precum şi la îmbunătăţirea pieţei de energie şi a pieţei de capital, precum şi a cadastrului. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, proiectul de lege, în forma prezentată de Guvern. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Doamna deputat.

Natalia-Elena Intotero Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimate colege, Stimaţi colegi, România s-a angajat într-un program de reformă cuprinzător, pentru a accelera convergenţa la standardele de viaţă şi la veniturile de la nivelul Uniunii Europene. Acesta s-a concentrat în principal în consolidarea eficienţei managementului finanţelor publice şi a managementului datoriei publice guvernamentale, creşterea performanţei întreprinderilor de stat, îmbunătăţirea funcţionării pieţei de energie şi a pieţei de capital, pentru a facilita investiţiile şi oportunităţile economice mai mari. Având în vedere angajamentul Guvernului de a continua reformele economice şi financiare, în vederea menţinerii stabilităţii economice şi prevenirii apariţiei de blocaje care ar putea afecta echilibrele macroeconomice, precum şi asigurarea unui nivel confortabil al rezervelor financiare, considerăm că includerea acestui împrumut între sursele de finanţare a deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice este oportună. Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat susţine adoptarea prezentului proiect de lege, în procedură de urgenţă. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Neagu.

Nicolae Neagu Domnule preşedinte, Grupul Partidului Naţional Liberal susţine acest proiect de lege, mai ales că, după calculul nostru, e evident, ne vom îndrepta spre o posibilă acoperire a datoriei publice guvernamentale, ţinând cont de ce credem noi că se manifestă în capitole de subdezvoltare acum, întrucât cele 500 de milioane de euro au şi destinaţii, chiar foarte bune, în programe implementate pentru energie, apărare, infrastructură. Bineînţeles că susţinem acest proiect de lege. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii? Nu mai sunt. Nefiind amendamente, legea merge la votul final.