14 martie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.36/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (PL-x 503/2016). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 6. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 36/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Guvernul?

Petru Gabriel Vlase Comisia?

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. La întocmirea raportului am avut în vedere: avizul favorabil, cu observaţii, al Consiliului Legislativ; avizul favorabil al Comisiei pentru drepturile omului şi al Comisiei juridice, punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei nr. 36 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95, în sensul eficientizării activităţii inspecţiei sanitare de stat. În urma dezbaterilor, Comisia pentru sănătate a hotărât, cu majoritate de voturi - 15 voturi pentru, 3 abţineri -, să propună plenului Camerei adoptarea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 36 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95, cu amendamentele anexate. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri generale? Vreţi, doamnă? Poftiţi! (Vociferări.)

Antoneta Ioniţă Partidul Naţional Liberal va vota pentru adoptarea acestui proiect de lege necesar pentru rezolvarea de urgenţă a unor probleme în cadrul activităţii de inspecţie sanitară de stat, la nivel naţional. Astfel, în situaţii de risc pentru protejarea sănătăţii populaţiei şi pentru asigurarea respectării prevederilor normelor legale de igienă şi sănătate publică a amplasamentelor, activităţilor, serviciilor, produselor, factorilor de mediu, de habitat, de muncă, inspectorii sanitari pot dispune, proporţional cu gravitatea neconformităţilor depistate, sancţiuni contravenţionale complementare. Luând în considerare evenimentele semnalate de mass-media privind problematica biocidelor utilizate în unităţile sanitare, evenimentele privind îmbolnăvirea copiilor cu sindrom hemolitic uremic, focarele de toxiinfecţie alimentară şi suspiciunile de toxiinfecţie alimentară, raportate prin sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje, prezentul act normativ este necesar a fi adoptat de urgenţă. Este imperios necesară reglementarea coordonării de la nivel central a întregii activităţi de inspecţie sanitară de stat, din cadrul direcţiilor de sănătate publică teritorială, deoarece, potrivit legislaţiei naţionale şi comunitare, inspecţia sanitară de stat a Ministerului Sănătăţii are responsabilitatea de raportare a rezultatelor activităţii de monitorizare şi control al factorilor de risc, cu impact asupra sănătăţii populaţiei, către Comisia europeană, pe domeniile pentru care este autoritate competentă.

Petru Gabriel Vlase Da. Mulţumesc. Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu sunt. Cu amendamentele admise, legea merge la votul final.