7 martie 2017 – Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri pentru protejarea, conservarea şi punerea în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei (PL-x 267/2016). ( retrimis comisiilor )

Carmen-Ileana Mihălcescu 26. În continuare, Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri pentru protejarea, conservarea şi punerea în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei; lege organică; PL-x 267/2016. Din partea comisiilor. Procedură. Vă rog.

Dragoş Gabriel Zisopol Vă mulţumesc, stimată doamnă preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor deputaţi, În calitate de vicelider al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, ne dorim - noi, şi vă rugăm şi pe dumneavoastră să votaţi în consecinţă - să trimitem la comisie propunerea legislativă pentru o perioadă de două săptămâni. Sunt foarte multe argumente. Vrem să rediscutăm această propunere legislativă cu ministrul; de altfel, cu acelaşi ministru, cu mult timp în urmă, am discutat propunerea legislativă şi nu am ajuns la un punct de vedere comun. Pe de altă parte, mai există o a doua propunere legislativă şi, conform uzanţelor, trebuie să le discutăm împreună. Vă mulţumesc pentru amabilitate.

Carmen-Ileana Mihălcescu Procedură. Vă rog. Vă hotărâţi sau... cedaţi unul altuia? Aşa uşor?

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, doamna preşedintă. Rugămintea e, domnilor colegi din majoritate, să vă hotărâţi în privinţa acestui subiect, pentru că există un dublu limbaj. În judeţ - şi domnul Nistor o să poată să ne spună treaba asta - coaliţia majoritară susţine ca aceste cetăţi dacice să rămână în administrarea Consiliului judeţean. În iniţiativa domnului deputat Vulpescu, care este şi ministru al actualei majorităţi, se doreşte înfiinţarea unei noi entităţi. Punctul de vedere al colegilor liberali este că aceste cetăţi trebuie să rămână în administrarea Consiliului judeţean; acolo e nevoie de lucrări de conservare şi restaurare urgente pe care nu le poate face decât Consiliul judeţean. Amânarea unei decizii este cel mai prost lucru pentru acest subiect, şi rugămintea mea este să ţinem cont de interesul judeţului şi de un interes naţional care nu poate fi gestionat în această situaţie decât de Consiliul judeţean Hunedoara. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Bun. Avem o propunere de retrimitere la comisie pentru care vă rog să votaţi. Cine este pentru? Cu 70 de voturi pentru şi 58 împotrivă, proiectul a fost retrimis două săptămâni la comisie.