7 martie 2017 – Dezbateri asupra Propunerii legislative pentru completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 (Pl-x 287/2016). ( retrimisă comisiei )

Petru Gabriel Vlase 22. Propunerea legislativă pentru completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000. Iniţiatori? Comisia. (Rumoare.) Păi, am spus dezbateri generale, am întrebat dacă mai sunt, m-am uitat în sală, nu v-aţi înscris la cuvânt. Nu pot să mă întorc tot timpul pentru dumneavoastră, domnule deputat. Îmi cer scuze. Mergeţi în bancă. Comisia pentru învăţământ.

Camelia Gavrilă Domnule preşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Raportul asupra Propunerii legislative pentru completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 În baza prevederilor Regulamentului Camerei Deputaţilor, cu adresa Pl-x 287 din iunie 2016, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a trimis spre dezbatere propunerea legislativă de faţă. Propunerea are ca obiect reglementarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului, cu modificările şi completările ulterioare, cu un articol 64 1 , prin care se dispune posibilitatea Guvernului de a acorda premii, recompense sportivilor care au obţinut performanţe deosebite în competiţii sportive, în funcţie de valoarea performanţei, de importanţa şi amploarea competiţiei, cuantumul acestora fiind identic pentru aceeaşi categorie de competiţie şi acelaşi rezultat obţinut. Ţinând cont de obiectul şi conţinutul său, propunerea face parte din categoria legilor ordinare. În baza prevederilor Constituţiei, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul a respins această propunere legislativă. În urma dezbaterii din comisie, s-a propus, cu unanimitate de voturi, respingerea propunerii şi la nivelul Camerei Deputaţilor, la comisia noastră, cu precizările următoare: că ministerul elaborează normele generale de folosire a mijloacelor materiale aflate în administrarea sa, iar prin hotărâri de consiliu local şi consiliu judeţean, se pot repartiza sume din bugetul local pentru premierea, în condiţiile legii, a performanţelor deosebite obţinute la competiţii sportive. De asemenea, conform art. 16 1 din Ordonanţa de urgenţă nr.61 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei, în îndeplinirea atribuţiilor privind premierea sportivilor, ministerul va respecta principiul nediscriminării, acordând premii egale sportivilor, cu sau fără nevoi speciale, pentru acelaşi tip de performanţe obţinute la competiţii naţionale şi internaţionale oficiale. Având în vedere aceste prevederi, se observă că iniţiativa de faţă creează o supra-reglementare. Pe de altă parte, nu se poate face o egalizare a competiţiilor şi, implicit, o egalizare a premiilor acordate, având în vedere că o performanţă sportivă se poate obţine mult mai greu într-un sport cuprins în programul jocurilor olimpice sau recunoscut de Comitetul Internaţional Olimpic decât în celelalte sporturi, deci nu vorbim de aceeaşi valoare a performanţei, iar un titlu mondial sau european obţinut la sporturi precum atletism, fotbal, handbal, gimnastică nu poate fi comparat cu unul similar obţinut la popice, la scrabble sau pescuit sportiv. Aceasta e motivaţia pentru care s-a propus respingerea acestei iniţiative. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Moldovan. Domnul Munteanu, puteţi veni, vă rog frumos, până la prezidiu?

Sorin-Dan Moldovan Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Nu se poate face o uniformizare a competiţiilor sportive şi, implicit, o egalizare a premiilor acordate. Astfel, menţionăm faptul că premierea performanţelor sportive nu poate fi făcută decât în funcţie de valoarea performanţei, fapt unanim acceptat, iar valoarea performanţei să fie direct proporţională cu importanţa şi amploarea competiţiei sportive, aceasta fiind determinată de o serie de factori obiectivi, unanim recunoscuţi pe plan internaţional, cum ar fi: nivelul de dezvoltare şi aria de practicare a sportului respectiv, impactul social şi mediatic al sportului, buna guvernanţă a organizaţiei sportive internaţionale, numărul de ţări participante la o competiţie, nivelul de concurenţă, gradul de dificultate, gradul de răspândire şi aşa mai departe. Un cuantum al premiilor identic pentru orice campionat mondial sau european nu ar respecta criteriile de acordare a premiilor, respectiv valoarea performanţei, importanţa şi amploarea competiţiei, şi ar fi contrar principiilor fundamentale ale sportului. Drept urmare, deputaţii Grupului PNL vor vota pentru respingerea acestei iniţiative. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Munteanu, vă rog.

Ioan Munteanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Vă solicităm trimiterea pentru două săptămâni a proiectului de lege comisiei, dacă sunteţi de acord.

Petru Gabriel Vlase Fiind iniţiator. Vot. 128 de voturi pentru; un vot împotrivă; un coleg care nu vrea să voteze. Două săptămâni la comisie.