7 martie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 530 din 23 iulie 2003 (Pl-x 489/2016). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 17. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 319/2003 privind statutul personalului din cercetare şi dezvoltare publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 530/23 iulie 2003. Iniţiatorul? Domnul Pambuccian vreţi să luaţi cuvântul? Sunteţi iniţiator la legea aceasta.

Varujan Pambuccian Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Măsura aceasta legislativă este una foarte simplă. Ea duce către o egalitate de gen în zona cercetării ştiinţifice, în domeniul pensionării, dând posibilitatea femeilor care doresc să nu se pensioneze la vârsta standard de pensionare, să poată opta pentru a se pensiona la vârsta la care sunt pensionaţi bărbaţii. Motivul este unul foarte simplu. În cercetare nu se cară pietre de moară. Necărându-se pietre de moară şi utilizând foarte mult mintea pe care oamenii şi-o dezvoltă în timp, este păcat să pierdem abilităţile unui număr mare de cercetătoare care ne fac cinste, care sunt în institute de cercetări şi care mai au multă vreme de acum încolo un cuvânt de spus. Cred că le facem o dreptate doamnelor din cercetare şi îmi fac datoria să spun că unul dintre susţinătorii acestei idei şi a acestui proiect a fost un profesor foarte drag mie, domnul profesor Solomon Marcus, şi ultimul meu schimb de email-uri a fost exact pe tema aceasta. Îmi pare rău că nu a apucat să vadă şi chestiunea aceasta rezolvată şi mă bucur că în curând, doamnele din cercetare, unele dintre ele foste profesoare ale mele, vor avea această posibilitate de a-şi face meseria pe care au îndrăgit-o o viaţă întreagă, măcar până la vârsta de 65 de ani, într-un institut de cercetări, pentru că meseria asta de cercetător nu se termină în realitate niciodată. Sper că nu vor fi obiecţii din partea nici unuia dintre colegi şi sper că le facem în felul acesta doamnelor din cercetare un cadou frumos, ţinând cont de ziua de mâine. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Comisii? Domnul Solomon.

Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 319/2003 privind statutul personalului de cercetare - dezvoltare cu un articol, urmărindu-se stabilirea aceleiaşi vârste standard de pensionare pentru personalul din cercetare - dezvoltare precum şi a posibilităţii ca, la cerere, femeile care lucrează în acest domeniu să se poată pensiona înainte de împlinirea acestei vârste de pensionare. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Propunerea a fost respinsă de Senat în octombrie 2016. Comisiile pentru muncă şi învăţământ propun plenului Camerei Deputaţilor adoptarea propunerii legislative, cu amendamentele admise redate în Anexa care face parte integrantă din prezentul raport.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri generale? Nu. Tocmai ce v-am rugat să apăsaţi pe buton. Vă rog.

Florica Cherecheş Mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Membrii Grupului PNL vor vota pentru adoptarea acestei iniţiative legislative, care stabileşte aceeaşi vârstă de pensionare pentru personalul de cercetare - dezvoltare, respectiv de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi femei, mai ales că această iniţiativă oferă posibilitatea ca, la cerere, femeile care lucrează în acest domeniu să se poată pensiona la 63 de ani. Este necesar ca în domeniul cercetare - dezvoltare să asigurăm toate pârghiile pentru ca sistemul să poată beneficia cât mai mult timp posibil pentru continuarea proiectelor, de experienţa cercetătorilor lor. Partidul Naţional Liberal susţine orice iniţiativă care încurajează munca şi va vota şi acest proiect legislativ. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Alte intervenţii? Nu sunt.