6 martie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 (PL-x 121/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 11. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. Guvernul?

Petru Gabriel Vlase Comisia pentru buget?

Leonardo Badea Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015. Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu proiectul de lege mai sus menţionat. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. La dezbaterea proiectului de lege s-a avut în vedere avizul favorabil al Comisiei juridice, avizul favorabil al Comisiei pentru afaceri europene, avizul favorabil al Comisiei pentru administraţie publică şi avizul favorabil al Consiliului Legislativ. Proiectul supus dezbaterii are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015. Principalele schimbări aduse vizează gestionarea operaţiunilor financiare de către autoritatea de management pentru instrumentele financiare, şi anume, efectuarea plăţilor în valută către instituţia financiară care implementează instrumentul financiar/ instituţia financiară desemnată ca Fond de fonduri. Prin promovarea prezentului act normativ se urmăreşte adaptarea mecanismului financiar valabil pentru autorităţile de management privind posibilitatea efectuării operaţiunilor şi tranzacţiilor financiare în euro în vederea îndeplinirii prevederilor art. 38 din Regulamentul Uniunii Europene nr.1303/2013 al Parlamentului European. În urma examinării proiectului de lege, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, proiectul de lege. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri generale? Vă rog. Domnul Paşcan, da? Domnul Paşcan? S-a înscris la cuvânt. Apăsaţi la dumneavoastră, la aparat, ca să vă văd. Vă rog, domnule Paşcan.

Emil-Marius Paşcan Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Distinşi colegi, Sigur, nu vom vota împotriva acestui proiect, care este binevenit. Doar vreau să vă atrag atenţia, fiindcă se vorbeşte mult, s-a vorbit mult, în toate guvernările ultimilor ani, despre faptul că România nu accesează fonduri europene. S-a vorbit şi despre guverne - zero fonduri europene. Şi eu cred că aici avem un exemplu cât se poate de edificator în acest sens. Iată, pe un proiect de finanţare din bani europeni, pentru perioada 2014-2020, după circa 3 ani de zile, descoperim că tehnic nu funcţionează şi că este nevoie de o altă metodologie, de alte proceduri privind operaţiunile în valută. Adică ne-au trebuit 3 ani de zile, iar acum descoperim că trebuie să ne raliem cumva, să ne conectăm la ceea ce înseamnă regulament al Uniunii Europene în acest domeniu, din 2012-2013. Ce exemplu mai bun doriţi ca să vedeţi că lucrurile nu funcţionează bine pentru că nici noi nu ştim să le corelăm cu regulamente deja existente şi care... S-ar fi cuvenit să fie făcut acest pas încă din 2014, din debutul... sau chiar din 2013, de când există acest regulament al Uniunii Europene. De aceea, sigur că-l vom susţine, dar ar trebui tuturor să ne dea de gândit acest lucru. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Leoreanu.

Laurenţiu-Dan Leoreanu Mulţumesc, domnule preşedinte. Este deja în vigoare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţă, însă acest act normativ nu permite autorităţii de management efectuarea plăţilor în valută. Trebuie aşadar creat cadrul legislativ prin care autorităţile de management pot efectua plăţi în valută, pentru a onora acordurile de finanţare cu entităţile gestionare ale Fondului de fonduri, şi prin acest act normativ se stabileşte un astfel de mecanism. Acest mecanism va permite însă şi solicitarea la rambursare de la Comisia Europeană, scurtând etapele de la cheltuiala banului public până la rambursarea de către Comisia Europeană a contravalorii sumelor din fonduri externe nerambursabile şi asigurând un cash flow îmbunătăţit pentru bugetul statului. Grupul PNL din Camera Deputaţilor va vota pentru adoptarea acestui proiect de act normativ. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Marica.

Petru-Sorin Marica Mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat susţine această iniţiativă legislativă pentru că prin promovarea prezentului act normativ se urmăreşte adoptarea mecanismului financiar valabil pentru autorităţile de management privind posibilitatea efectuării operaţiunilor şi tranzacţiilor financiare în euro în vederea îndeplinirii prevederilor art. 38 din Regulamentul Uniunii Europene nr. 1303/2013 al Parlamentului European. Deci, cum vă spuneam, Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat susţine această iniţiativă legislativă. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Alte intervenţii dacă mai sunt? Nu. Nefiind amendamente, legea merge la votul final.