6 martie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr.344/2006 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale (PL-x 667/2015). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 7. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 344/2006 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale. Dacă de la Guvern vrea să intervină cineva? Vă rog. Vă rog să vă prezentaţi, ca să vă cunoască colegii din sală.

Petru Gabriel Vlase Comisia pentru muncă? Domnul Solomon.

Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul de lege reglementează mult mai eficient detaşarea transfrontalieră realizată de angajatorii din România pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene, în spaţiul economic european sau în cadrul Confederaţiei Elveţiene, înscriindu-se principiilor şi reglementărilor europene. A fost adoptat de Senat, în şedinţa din 13 octombrie 2015. Face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege, în forma prezentată.

Petru Gabriel Vlase Din partea grupurilor, vă rog? Nu sunt intervenţii. Nefiind... Da? Vă rog. Apăsaţi pe... , domnule profesor.

Dumitru Oprea Cred că era important... domnul preşedinte a dat mesajul clar al ordonanţei, dar cred că era important, pentru românul care lucrează în afara Europei şi europenii care vin pe teritoriul României, să aibă un tratament care să răspundă şi principiilor şi reglementărilor europene. Iar aici conceptele cheie vizează chiar salariul minim, care nu este sub interpretarea pur românească; de asemenea, salariatul detaşat de pe teritoriul României. Şi... la Comisia pentru muncă, pe un alt subiect, au fost dispute vizavi de modul în care şoferi de-ai noştri se află pe teritoriul Uniunii Europene, în detaşare, şi invers, cei din Europa, la noi. Aşadar, conceptele acestea, inclusiv indemnizaţia specifică detaşării, sunt lucruri care mai ales într-o economie atât de liberă şi cu reguli clare, europene, pentru organizaţiile implicate într-un astfel de sistem, informaţiile sunt mai mult decât strict necesare.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dacă mai sunt intervenţii la dezbateri generale? Domnul deputat Cîtea.

Vasile Cîtea Propunerea legislativă este în fond ordonanţa de urgenţă care vizează materia detaşării lucrătorilor, în sensul în care această detaşare se realizează de angajatorii români pe teritoriul altor state din Uniunea Europeană. În situaţia în care nu există în legislaţia naţională o reglementare care să acopere această problemă, în situaţiile de acest gen întâlnite, aplicându-se cu prioritate regulile detaşării din Codul muncii, ca fiind cea mai apropiată instituţie de drept de problema discutată. S-a mai discutat în această sesiune parlamentară, de la tribuna Parlamentului României, şi Propunerea legislativă care a avut ca obiect munca prin agenţi de muncă temporară, în sensul transpunerii în legislaţia naţională a dispoziţiilor Directivei 2008/104 a Comunităţii Europene. Ordonanţa aduce cu sine explicaţii suplimentare şi redefinirea noţiunii de salariat detaşat pe teritoriul României, salariat detaşat de pe teritoriul României, cheltuielile generate de detaşare, noţiunile de salariu minim sau indemnizaţie specifică detaşării. În situaţia specială a salariaţilor detaşaţi de pe teritoriul României, se precizează, mai exact, o serie de noţiuni pentru care dreptul european oferă o foarte mare atenţie, ca de exemplu: durata maximă a perioadei de muncă şi durata minimă a repausului periodic, durata minimă a concediilor anuale plătite, salariul minim, inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare, condiţiile de punere la dispoziţie a salariilor, sănătatea şi securitatea în muncă, măsuri de protecţie socială pentru femeile însărcinate care muncesc, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei, precum şi alte dispoziţii în materie de nediscriminare şi combatere a discriminării pe motiv de sex. Prezenta propunere legislativă reclamă urgenţa aplicării, deoarece în dreptul actual, prevederile legislative care emit efecte juridice au creat numeroase stări de confuzie şi imposibilitate de aplicare. Comisia raportoare a întocmit, în unanimitate, un raport pozitiv. Ţinând cont de toate cele precizate, Grupul PSD din Camera Deputaţilor va vota propunerea legislativă. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii mai sunt? Nu mai sunt. Vot final.