28 februarie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru completarea Legii nr.135/2010 privind Noul Cod de Procedură Penală, publicată în Monitorul Oficial nr.486 din 15 iulie 2010, în vigoare din 1 februarie 2014 (Pl-x 398/2015). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 47. Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 135/2010 privind Noul Cod de Procedură Penală, publicată în Monitorul Oficial nr. 486 din 15 iulie 2010, în vigoare din 1 februarie 2014. Domnul Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Haideţi să mai vorbim puţin şi de Codul penal şi deciziile Curţii Constituţionale. În decembrie 2014, Decizia nr. 712 a Curţii Constituţionale spunea că acel control judiciar este neconstituţional, pentru că nu sunt prevăzuţi timpii pe durata cărora poate fi exercitat. Este vorba chiar de şapte articole din noul Cod penal, de la 211, la 217. Proiectul meu de lege corecta tocmai aceste sesizări făcute de Curtea Constituţională, pentru că acel control judiciar, din ce în ce mai frecvent în societatea românească, nu putea să fie aplicat şi, după cum ştiţi, dacă nu se pune în termen de 45 de zile în acord Codul penal cu decizia Curţii Constituţionale, practic acel articol de lege nu mai există. Ce-i drept, a venit Guvernul repede şi a dat o ordonanţă de urgenţă şi a corectat aceste prevederi, dar, uitaţi-vă şi dumneavoastră câte prevederi declarate neconstituţionale din Codul penal ar trebui să fie corectate, indiferent de oră. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Comisia juridică?

Alina-Elena Tănăsescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea art. 211 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul a respins propunerea legislativă. Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale - aviz negativ. Consiliul Legislativ - aviz negativ. Guvernul României nu susţine propunerea. Membrii Comisiei juridice, cu unanimitate de voturi, au hotărât să supună plenului Camerei Deputaţilor respingerea propunerii. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Vot final.