28 februarie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea art.5 din Legea nr.295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor (PL-x 159/2016). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 44. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art. 5 din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor. Iniţiatorii? Nu sunt, că sunt senatori toţi. Comisia juridică sau apărare.

Alina-Elena Tănăsescu Mulţumesc. Raport comun înlocuitor asupra Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea art. 5 din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor. Senatul a adoptat proiectul de lege, în şedinţa din 5 aprilie 2016. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004, în scopul instituirii interdicţiei pentru persoanele fizice şi juridice de a testa şi evalua anumite tipuri de arme militare şi a unor dispozitive destinate armelor letale, al exceptării de la interdicţiile instituite la art. 5 din Legea operatorilor economici de stat sau privaţi, producători de asemenea sisteme şi dispozitive, în condiţiile în care operaţiunile efectuate au ca destinatar final exclusiv instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale din ţară sau străinătate. Consiliul Legislativ, Comisia pentru industrii şi servicii au avizat favorabil. Guvernul României susţine adoptarea acestei propuneri legislative. Membrii celor două comisii sesizate în fond au hotărât să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea acestui proiect de lege, cu amendamentele admise cuprinse în anexa la prezentul raport. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri generale? Domnul Dobre.

Victor Paul Dobre Proiectul de lege vizează practic îmbunătăţirea actualei reglementări cuprinse în Legea nr. 295 privind regimul armelor şi muniţiilor, astfel, actuala reglementare nu asigura un tratament egal în ceea ce priveşte operaţiunile cu arme şi muniţii, între operatorii economici specializaţi şi unităţilor din subordonarea şi coordonarea instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale. Extinderea efectuării operaţiunilor cu arme şi muniţii prevăzute de Legea nr. 295/2004 şi la operatorii economici specializaţi, indiferent de structura capitalului social, care au ca obiect de activitate fabricarea armamentului şi muniţiei, va asigura cadrul juridic necesar şi va deschide noi oportunităţi privind contractarea şi executarea acestor operaţiuni. În aceste condiţii, Grupul PNL va vota acest proiect de lege. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii? Dezbateri generale, da?

Gabriel-Horia Nasra Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 295 din 2004, în sensul, printre altele, al instituirii interdicţiei pentru persoanele fizice şi juridice de a testa şi evalua anumite tipuri de arme militare şi a unor dispozitive destinate armelor letale, al exceptării de la interdicţiile instituite la art. 5 din lege, a operatorilor economici de stat sau privaţi, producători de asemenea sisteme şi dispozitive, în condiţiile în care operaţiunile efectuate au ca destinatari finali exclusiv instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale din ţară sau străinătate. Examinarea proiectului de lege a avut loc în şedinţa Comisiei pentru industrii şi servicii din data de 26 aprilie. În urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât, în unanimitate, avizarea favorabilă. Proiectul a fost adoptat de Senat. Prin urmare, Grupul PSD susţine această iniţiativă legislativă. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii? Nu. Vot final.