28 februarie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind completarea art.23 din Legea nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie (PL-x 327/2016). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 43. Proiectul de Lege privind completarea art. 23 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Domnul Cernea nu mai e deputat, care era iniţiator. Comisia? Doamna... Două doamne... Doamna Bâzgan. Am decis eu! Am hotărât eu, gata! Cu opoziţia, de data aceasta!

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport comun asupra Proiectului de Lege privind completarea art. 23 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, în şedinţa din 5 septembrie 2016. Guvernul a transmis un punct de vedere favorabil. Comisia pentru sănătate şi familie, Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale au avizat favorabil iniţiativa legislativă. Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003, în vederea îmbunătăţirii cadrului legislativ în materie pentru întărirea protecţiei victimelor. Principalele modificări vizează stabilirea unor norme, prin care se acordă posibilitatea instanţei de a dispune măsuri de control şi prevenire a încălcării ordinului de restricţie, precum: obligarea agresorului de a se prezenta periodic, la un interval de timp stabilit de instanţă, potrivit împrejurărilor, la secţia de poliţie competentă cu supravegherea respectării ordinului de protecţie şi obligarea agresorului de a da informaţii organului de poliţie cu privire la noua locuinţă, în situaţia în care, prin ordinul de restricţie, s-a dispus evacuarea lui din locuinţa familiei. Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a hotărât adoptarea proiectului de lege, în forma adoptată de Senat. Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a hotărât adoptarea proiectului de lege, în forma adoptată de Senat. Membrii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege privind completarea art. 23 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, în forma adoptată de Senat. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri generale? Doamna Gavrilă. Este 1 martie, de aceasta!

Camelia Gavrilă Subiectul este de mare complexitate şi care trebuie să se afle constant în atenţia noastră, în atenţia comisiilor de specialitate, pentru că, dincolo de violenţa domestică, în general violenţa este o temă a societăţii post-moderne, o societate în care valorile se amestecă cu nonvalorile, se pulverizează şi este greu să găsim linia cea dreaptă. Mai ales violenţa domestică e un subiect important, un subiect de multe ori tabu, suportat cu stoicism de spiritul feminin, mergând şi pe perpetuarea unor stereotipuri. Masculinitatea înseamnă agresivitate, feminitatea-delicateţe, îngăduinţă, suportare. Cred că lucrurile acestea trebuie susţinute şi prin intervenţiile legislative pe care le avizăm astăzi, dar nu este suficient. Sunt încă două chestiuni la care ar trebui să ne gândim - şi ele făceau obiectul tangenţial în iniţiativa legislativă - consilierea psihologică necesară, urmată eventual de psihoterapie pentru agresor şi, pe de altă parte, formarea constantă, stagii de pregătire, competenţe noi pentru cei care anchetează acest fenomen, ştiut fiind faptul că există un cerc al controlului şi al abuzului, de care vorbesc psihologii, în sensul că niciodată un agresor nu-şi va reveni complet şi, dacă nu este monitorizat, dacă nu există o formare adecvată a celor care investighează fenomenul, violenţa naşte violenţă şi perpetuarea merge la nesfârşit. Statisticile Uniunii Europene vorbesc de faptul că peste un milion de femei au trecut la un moment dat prin momente de agresivitate în viaţa lor, iar în cadrul ţării noastre, în jur de 400 de copii anual, de tineri, asistă la violenţă în familie, încât subiectul nu ţine doar de respectarea drepturilor femeii, ci ţine şi de o atenţie necesară pentru generaţia tânără şi pentru mediul sănătos în care aceştia cresc. Cred că ar trebui să ne dorim, dincolo de frumuseţea şi farmecul feminin, de sensibilitate, pe care le asociem feminităţii, să nu ne spunem shakespearian " fraility, thy name is woman " - "fragilitate sau slăbiciune, numele tău este femeie" -, ci să subliniem ceea ce înseamnă forţă, inteligenţă, drepturi ale femeilor, respectarea integralităţii acesteia şi complexităţii pe care o reprezintă feminitatea. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Nasra.

Gabriel-Horia Nasra Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Proiectul de Lege privind completarea art. 23 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie are ca obiect îmbunătăţirea cadrului legislativ în materie, pentru întărirea protecţiei victimelor. Principalele modificări vizează stabilirea unor norme prin care se acordă posibilitatea instanţei de a dispune măsuri de control şi prevenirea încălcării ordinului de restricţie, precum: obligarea agresorului de a se prezenta periodic la un interval de timp stabilit de instanţă, potrivit împrejurărilor, la secţia de poliţie competentă cu supravegherea respectării ordinului de protecţie şi obligarea agresorului de a da informaţii organului de poliţie cu privire la noua locuinţă, în situaţia în care, prin ordin de restricţie, s-a dispus evacuarea lui din locuinţa familiei. Modificarea legislativă va avea un impact în ceea ce priveşte protecţia victimelor violenţei în familie, dar şi reabilitarea agresorilor, va creşte încrederea victimelor în instituţiile statului, care vor apela mai des la sistemul de protecţie atunci când li se vor încălca drepturile de către partenerii de viaţă. Agresorii vor primi tratament corespunzător, pentru a nu mai recidiva. Prin urmare, Grupul PSD susţine această iniţiativă legislativă. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Todoran.

Adrian-Mihăiţă Todoran Domnule preşedinte, Deşi nu am fost colegi cu domnul Cernea, iniţiatorul acestui proiect, Partidul Mişcarea Populară îşi exprimă susţinerea pentru acest proiect, deoarece această prevedere reprezintă un element în plus pentru siguranţa fizică şi psihică a femeilor abuzate, dar cu precădere şi a copiilor. Ţin să subliniez importanţa acestui proiect, prin faptul că, anul trecut, în 12 septembrie, în judeţul Alba, a fost un incident tragic, prin care un tânăr şi-a agresat soţia şi tatăl acesteia, deşi tatăl n-avea nicio legătură cu familia respectivă, iar după două săptămâni a decedat. Ţin să menţionez faptul că tânărul avea ordin de restricţie la 100 de metri faţă de victimă şi, cu toate acestea, nu a putut fi împiedicat un tragic eveniment. Partidul Mişcarea Populară va susţine acest proiect. Mulţumim frumos.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Doamna Csép Éva.

Éva-Andrea Csép Stimate domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Avem date drastice. În România, din trei femei, una a fost agresată. În Uniunea Europeană, din patru femei, una a fost agresată. Acestea sunt date, date foarte, foarte vorbitoare pentru toţi din această sală. Mie mi se pare foarte interesant faptul că doar noi, femeile, vorbim despre acest fenomen. Eu vă fac, aşa, o invitaţie, stimaţi colegi, şi dumneavoastră, bărbaţi, zi de zi, în fiecare zi, trebuie să fiţi atenţi, aşa cum şi noi, femeile, suntem atente la dumneavoastră. UDMR-ul susţine această iniţiativă, dar cred că este un prim pas, pentru că avem Convenţia de la Istanbul care, totuşi, are nişte... paşi pe care trebuie să-i parcurgem în legislaţia noastră şi cred că o să avem dezbateri mai multe pe tematica aceasta, încât să ne aliniem la ceea ce este pentru viitorul fetelor noastre, nepoatelor noastre, soţiilor şi femeilor noastre. Noi susţinem această iniţiativă, UDMR-ul va lucra în continuare şi facem un apel să discutăm în continuare despre tema aceasta. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Doamnă deputat, ca să vedeţi că şi bărbaţii susţin, tocmai vă recomand, împreună cu preşedinta Comisiei pentru egalitate de şanse şi cu colegele dumneavoastră să luaţi în discuţie şi hărţuirea, care este o mai mare problemă decât agresiunea în familie; hărţuirea femeilor şi a fetelor. (Rumoare.) Domnul Bichineţ. Ştiam că vrea să spună domnul Bichineţ şi i-am luat-o înainte!

Corneliu Bichineţ Văd că luările de poziţie au stârnit pasiuni aici, proiectul este bun, susţinem, dar cineva trebuie să se gândească şi la bărbaţii care o mai "fură" din când în când! (Râsete.) Şi poate fi îmbunătăţit acest proiect de lege. Am avut privilegiul, ca preşedinte de consiliu judeţean, să construiesc în fostele pichete de grăniceri mai multe centre pentru femeile abuzate, hărţuite şi am stat de vorbă cu fiinţele în cauză. Este mai mult decât dramatic ce se întâmplă în România, mai ales în lumea rurală, în lumea satului, unde există o concurenţă: cine bea mai mult, femeia sau bărbatul? Şi atunci, spre final, spre seară, din nefericire copiii dorm pe-afară, soţul îşi bate soţia... Am văzut că participaţi! (Priveşte spre doamna deputat Camelia Gavrilă.) Statisticile sunt alarmante, triste, derutante şi noi chiar trebuie să facem ordine în acest segment! Totul porneşte de la educaţie şi tradiţia noastră este un pic deficitară, pentru că aşa se spunea mai înainte, că bărbatul nu-i bărbat dacă nu-şi popureşte femeia câteodată, ceea ce noi respingem categoric. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Nefiind amendamente, legea merge la votul final.