28 februarie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr.36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură (PL-x 673/2015). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 42. Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură. Iniţiatorii? Nu. Comisia? Domnul Munteanu... Domnul... la microfon, domnule lider, că nu vorbim cu sala!

Alina-Elena Tănăsescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport comun asupra Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul a adoptat în şedinţa din 13 octombrie 2015 proiectul de lege. Consiliul Legislativ a avizat favorabil. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme în agricultură, cu dispoziţii referitoare la o procedură simplificată de transformare a societăţilor agricole în societăţi pe acţiuni, intrând sub incidenţa Legii societăţilor nr. 31/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În urma dezbaterilor, membrii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege, cu amendamentele admise redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri generale? Domnul Munteanu.

Ioan Munteanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Urmarea faptului că, la poziţia 4, respectiv art. 4 1 alin. (2) a fost eliminat, trebuie corelat cu prevederea de la poziţia 10, respectiv se elimină la pct. 8 ... rămâne: "Cererea de transformare a societăţii agricole în societate comercială". Apoi se elimină ce rămâne, până la: "dovada verificării disponibilităţilor". Este vorba de a corela această prevedere cu cea de la articolul la care m-am referit mai înainte. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Sunteţi de acord, domnule Dobre? Mulţumim frumos. Domnişoara Bran.

Ioana Bran-Voinea Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Referitor la Proiectul legislativ nr. 673/2015 pentru completarea Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, în urma discuţiilor avute cu mai mulţi fermieri, pe baza acestui subiect, aceştia şi-au exprimat părerea cu privire la necesitatea adoptării acestei modificări, aceasta fiindu-le necesară pentru a-şi alinia societăţile agricole la nivelul celorlalte societăţi comerciale care activează în domeniul agricol. Bazele Legii nr. 36/1991 au fost făcute pe structura vechilor CAP-uri, care nu mai ţin pasul cu caracteristicile societăţilor comerciale de astăzi, fiind o formă de organizare învechită. Acest proiect legislativ vine în sprijinul lor şi propune o procedură simplificată de transformare a societăţilor agricole, în societăţi comerciale pe acţiuni, astfel încât membrii asociaţi, proprietarii de teren şi de părţi sociale, devin acţionari. Odată devenită societate comercială pe acţiuni, aceasta poate atrage cu uşurinţă fonduri private pentru noi investiţii, fonduri europene şi se va facilita transmiterea acţiunilor, fiind o circulaţie liberă a acestora, iar acţionarii vor răspunde de obligaţiile asumate de societate, numai în limita valorilor acţiunilor subscrise. Ca atare, fiind o măsură bună şi mult aşteptată, Grupul parlamentar al PSD va susţine acest proiect. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumim frumos. Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu sunt. Cu amendamentele admise şi cu corelările făcute de domnul Munteanu, iniţiativa merge la votul final.