28 februarie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind patrularea comună la frontiera de stat româno-ucraineană, semnat la 21 aprilie 2016 la Bucureşti (PL-x 16/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 33. Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind patrularea comună la frontiera de stat româno-ucraineană, semnat la 21 aprilie 2016 la Bucureşti. Guvernul?

Petru Gabriel Vlase Comisia pentru apărare. Domnul Georgian Pop.

Georgian Pop Mulţumesc, domnule preşedinte. Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost sesizată, spre dezbatere în fond, în procedură obişnuită, cu acest proiect de lege. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare patrularea comună în vederea realizării unor obiective, cum ar fi: asigurarea controlului respectării regimului juridic al frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a infracţiunilor conexe acesteia, descoperirea şi reţinerea persoanelor care au trecut sau au încercat să treacă frontiera de stat în mod ilegal. Consiliul Legislativ a avizat favorabil acest proiect de lege. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată. În urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, întocmirea unui raport de adoptare a acestui proiectul de lege. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri generale? Domnul Bacalbaşa.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Deşi nu fac parte din comisia care se ocupă de forţele armate, dat fiindcă este vorba de patrularea comună şi e vorba despre Basarabia de sud şi Bucovina, aş vrea să-l întreb pe domnul secretar de stat dacă această practică o avem şi cu alte ţări cu care ne învecinăm. Aş vrea să întreb dacă patrularea se face, a ucrainenilor pe teritoriul nostru, a românilor pe teritoriul actualmente ucrainean sau pe ambele teritorii şi aş vrea să-l întreb care sunt costurile pentru statul român, implicate în această acţiune?

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat, chestiunea aceasta puteţi să o faceţi cu o interpelare, eventual, pentru că acum suntem la dezbateri generale, la un proiect de lege. Mulţumesc. Alte intervenţii la dezbateri generale? Domnul Dobre.

Victor Paul Dobre Mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul PNL va vota acest proiect de lege şi salută realizarea acestui acord, întrucât graniţa cu Ucraina este o graniţă complexă. De fapt, noi nu asigurăm numai frontiera României pe această graniţă, ci asigurăm frontiera Uniunii Europene. În acelaşi timp, acest acord are în vedere şi o serie de activităţi departe de lege, complet în afara legii, care, din păcate, s-au dezvoltat de-a lungul anilor în acea zonă şi, cu atât mai mult, acordul este necesar pentru preîntâmpinarea lor, pentru asigurarea măsurilor de a le opri complet. Încă o dată, este un acord important pentru România, pentru Uniunea Europeană, îl salutăm şi îl votăm.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu. Legea merge la votul final.