28 februarie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru ratificarea Protocolului semnat la Bucureşti, la 4 iulie 2016, de modificare a Convenţiei între România şi Republica Uzbekistan pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital, semnată la Bucureşti la 6 iunie 1996 (PL-x 19/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 30. Proiectul de Lege pentru ratificarea Protocolului semnat la Bucureşti, la 4 iulie 2016, de modificare a Convenţiei între România şi Republica Uzbekistan pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital, semnată la Bucureşti la 6 iunie 1996. Guvernul?

Petru Gabriel Vlase Comisia?

Leonardo Badea Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege pentru ratificarea Protocolului semnat la Bucureşti, la 4 iulie 2016, de modificare a Convenţiei între România şi Republica Uzbekistan pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital. Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată, spre dezbatere în fond, cu proiectul de lege. La dezbaterea proiectului de lege s-a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ şi avizul favorabil al Comisiei pentru politică externă. Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare ratificarea Protocolului semnat la Bucureşti, ce are în vedere modificarea Protocolului şi Convenţiei, prin actualizarea tipurilor de impozite prevăzute de convenţie şi a definiţiilor existente. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, proiectul de lege, în forma prezentată de Guvern. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri generale? Doamna Intotero.

Natalia-Elena Intotero Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Potrivit protocolului, modificările pe care le aduce convenţia se referă la actualizarea tipurilor de impozite prevăzute de convenţie, a definiţiilor celor două state contractante şi a autorităţilor componente în aplicarea prevederilor, precum şi modificarea articolului din convenţie referitor la schimbul de informaţii în domeniul fiscal, în sensul includerii unor prevederi prin care se creează posibilitatea efectuării unui schimb extins de informaţii în domeniul fiscal, inclusiv cel bancar, ori de câte ori sunt solicitate astfel de informaţii. De asemenea, sunt incluse în convenţie noi prevederi care vizează asistenţa în colectarea impozitelor şi posibilitatea de modificare a convenţiei, prin protocoale separate, care vor fi parte integrantă din convenţie. Protocolul îşi va produce efectele începând cu prima zi a lunii ianuarie a anului calendaristic, imediat următor anului în care acesta a intrat în vigoare, şi rămâne în vigoare până la încetarea valabilităţii convenţiei. Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat susţine acest demers legislativ.

Laurenţiu-Dan Leoreanu Mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul de lege are va obiect ratificarea Protocolului de modificare a Convenţiei dintre România şi Uzbekistan pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi capital. Aceasta face parte dintr-un şir mai lung de convenţii care să limiteze fenomenele sustragerii de la plata unor categorii de impozite. Nu ne putem opune, aşadar, unei convenţii care este în acord cu legislaţia şi obiectivele noastre interne în ceea ce priveşte combaterea flagelului evaziunii fiscale. Mai mult, schimbul reciproc de informaţii este un instrument util, nu numai în materie fiscală, ci şi bancară, putând fi util pentru acţiuni de prevenţie, dar şi în alte fenomene de încălcare a legii. Protocolul semnat la Bucureşti în 4 iulie 2016 include în convenţie noi prevederi care vizează asistenţa în colectarea impozitelor şi posibilitatea de modificare a convenţiei, prin protocoale separate, care vor face parte integrantă din acesta. Grupul PNL din Camera Deputaţilor va vota pentru adoptarea acestui act normativ. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii? Vot final, nefiind amendamente.