Petru Gabriel Vlase 24. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2016 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil. Guvernul?
Petru Gabriel Vlase Comisia?
Leonardo Badea Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport comun asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2016 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil. Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă au fost sesizate spre dezbatere, în fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2016. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat tacit acest proiect de lege. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2016, cu prevederi care să permită ducerea la îndeplinire a lucrurilor prevăzute în această ordonanţă. În urma examinării Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2016 deputaţii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor un raport de adoptare a Legii privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2016, cu amendamentele admise prezentate în anexă. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Dezbateri generale? Vă rog.
Dan Vîlceanu Domnule preşedinte, Doamnelor şi domnilor, Partidul Naţional Liberal susţine prezenta lege privind respingerea ordonanţei. Este, practic, o continuare a Ordonanţei nr. 10. Dar înainte să plec de la pupitru, vreau să vă rog, doamnelor şi domnilor, să încetaţi să mai politizaţi Brâncuşi. Am văzut mai devreme luări de poziţie prin care unii colegi abia aşteptau să şi-o mai tragă, aşa, unii la alţii! (Rumoare.)
Ioan Munteanu Ce-i aia "tragă"?!
Dan Vîlceanu Da?
Ioan Munteanu Ce vocabular ai...
Dan Vîlceanu Or, când vorbim de Brâncuşi, eu cred că ar trebui să ne abţinem de la asemenea lucruri, pentru că ne-am bătut joc destul de Brâncuşi, noi, statul român! Vă aduc aminte că la Târgu Jiu s-au spălat operele lui Brâncuşi cu jet de apă şi n-am văzut pe nimeni în Parlamentul României să ia o poziţie! Vă aduc aminte că până acum nimic, nimic nu s-a întâmplat în ceea ce-l priveşte pe Brâncuşi! Haideţi să încercăm să ne abţinem de la comentarii atunci când vine vorba de Brâncuşi, pentru că la Târgu Jiu e o întreagă suferinţă din punctul acesta de vedere. Cred că ceea ce noi trebuie să facem este să găsim soluţii, astfel încât poporul român să simtă şi să vadă că îl preţuim pe Brâncuşi, pentru că până acum n-am făcut nimic, iar acest demers de achiziţionare a operei este unul lăudabil şi cred că ar trebui continuat. Mai mult decât atât, vă aduc aminte un lucru: s-a încercat includerea în patrimoniul UNESCO al operelor lui Brâncuşi, al Ansamblului "Calea Eroilor" şi a fost un fiasco total, ne-am făcut de râs. Nici măcar traducerea n-am fost în stare să o facem ca lumea! Asta am făcut noi pentru Brâncuşi şi continuăm să venim în Parlamentul României şi să ne ocupăm de mici polemici între noi, în loc să facem ceva! Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Bacalbaşa.
Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Stimaţi colegi, Suntem aici, în Parlamentul României, care este un organ eminamente politic al poporului român. Dacă nu am politiza subiectele pe care le abordăm, înseamnă că am înşela aşteptările alegătorilor noştri şi că ne-am lua banii degeaba. Dar pentru că văd minunaţii mei colegi de la Partidul Liberal, care îl apără pe Brâncuşi, în afara oricăror sfere de discuţie, deşi ar trebui să fie jigniţi că Brâncuşi a ajuns plapumă pentru hoţii pe care i-au sprijinit ei, hoţi care au ajuns prim-miniştri printr-o lovitură de stat, repet, vreau să le amintesc că aşa-zişi oameni de cultură, aşa-zişi academicieni şi din aceia plini de epoleţi culturali au fost cei care au încercat să facă din Eminescu mortul din dulapul istoriei româneşti. Mulţi dintre dumneavoastră provin din trădătorii neamului românesc, care după ce au fost proletcultişti, s-au făcut liberali. Şi cred că brătienii, uite, aşa, se întorc în mormânt! (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Márton Árpád.
Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor, După cum ştiţi, eu nu am prostul obicei de a jigni sau cel puţin încerc să evit să jignesc persoane. Am şi un alt defect - citesc, înainte de o intervenţie, ce s-a întâmplat sau ce nu s-a întâmplat. Fără să jignesc pe nimeni, eu cred că înainte de a huli, a arunca cu noroi în instituţia în care vă aflaţi, stimaţi colegi, unii dintre dumneavoastră, antevorbitorul meu, ar fi bine să mai citească despre Parlament ceva. Înainte de a declara că nu s-a discutat despre Brâncuşi, să verifice dacă este adevărat, că altfel este mincinos. Câte dezbateri au fost în Comisia pentru cultură, inclusiv despre această spălare, iniţiative legislative despre un muzeu "Brâncuşi", soluţii, "Ziua Brâncuşi", alte asemenea... Deci, ani de zile s-au dezbătut multe dintre aceste probleme, inclusiv ce s-a realizat şi ce nu s-a realizat legat de lista UNESCO. Trebuie să vă mai spun un lucru, poate o să vă surprindă, nu e treaba Parlamentului, e treaba Guvernului, a ministrului din acel Guvern, al miniştrilor care s-au perindat pe acolo. Deci, încă o dată, înainte de a arunca cu noroi în instituţia în care vă aflaţi şi dumneavoastră astăzi, puneţi mâna pe carte şi citiţi ce s-a întâmplat în această aulă. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Domnul Turcescu.
Robert-Nicolae Turcescu Bună ziua! Nu vreau să intru într-o dispută şi nici n-am de făcut o declaraţie legată de preţul operelor lui Brâncuşi, dar aş vrea să vă ofer un element referenţial. Mulţi dintre dumneavoastră veniţi în fiecare săptămână dinspre Aeroportul Otopeni spre Parlament. Data viitoare am să vă rog să vă uitaţi puţin la monumentul din Piaţa Presei Libere, monumentul dedicat luptei anticomuniste şi intitulat "Aripi". Este un monument inaugurat anul trecut. Acel monument a costat aproape 4 milioane de euro. Deci, de câte ori veţi trece pe acolo uitaţi-vă la opera respectivă de artă - eu pot să pun şi ghilimelele de rigoare, mărturisesc că mi se pare hidoasă - şi gândiţi-vă că acest monument, acel monument a costat statul român 4 milioane de euro. Cred că este o discuţie mai amplă, care ar trebui purtată în jurul banilor care sunt alocaţi pentru construirea unor astfel de monumente, la fel cum discutăm cu atâta patimă şi despre banii care ar trebui alocaţi pentru achiziţionarea unor opere ale lui Brâncuşi. Deci 4 milioane de euro - Monumentul "Aripi" de la Casa Presei Libere. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc şi eu. Domnul Zisopol.
Dragoş Gabriel Zisopol Vă mulţumesc, stimate domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Stimaţi invitaţi, Este o problemă foarte importantă problema lui Brâncuşi, pentru că este o problemă naţională şi o problemă care, din punctul meu de vedere, depăşeşte cu mult graniţele României. Nu pot fi de acord, fiind deputat la al treilea mandat, că în Parlamentul României nu s-a făcut nimic în ceea ce-l priveşte pe Brâncuşi. Sunt unul dintre coiniţiatorii Legii nr. 305/2015, subliniez, Propunere legislativă privind declararea Zilei de 19 februarie "Ziua Brâncuşi", ca sărbătoare naţională. Este un exemplu elocvent şi nu este singurul. Nu vreau să vă reţin, dar este foarte important să ştim adevărul. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Încheiem dezbaterile generale. Proiectul de lege rămâne la votul final, cu cele două amendamente admise.