28 februarie 2017 – Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional (PL-x 810/2015/2016). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase Rog liderii de grup să-şi invite colegii în sala de şedinţă. Şi un secretar de la opoziţie, la prezidiu. Doamnă secretar Bran, Vă rog, veniţi la prezidiu, până vine un coleg de la USR. (Doamna deputat Ioana Bran, secretar al Camerei Deputaţilor, urcă la prezidiu.) Doamnelor şi domnilor deputaţi, Continuăm lucrările de astăzi ale Camerei şi anunţ că din totalul celor 329 de deputaţi, până în acest moment, şi-au înregistrat prezenţa 133. Programul de lucru: 10,00-13,30 - dezbateri; 13,30-14,00 - pauză; 14,00 - vot final; după votul final: Biroul permanent al Camerei; şedinţa Comitetului liderilor; la ora 17,00 - şedinţa Birourilor permanente ale celor două Camere. Începem de la punctul 20. 20. Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional; procedură de urgenţă. Guvernul? Vă rog să vă prezentaţi, colegii de la Guvern, că nu vă cunosc colegii din sală.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Comisia pentru buget?

Leonardo Badea Mulţumesc, domnule preşedinte. Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată în vederea dezbaterii şi întocmirii raportului asupra Legii privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, aflată în procedură de reexaminare, ca urmare a cererii Preşedintelui. Legea supusă reexaminării are ca obiect de reglementare înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, ca structură de cooperare inter-instituţională, între Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Guvern, al cărui obiectiv fundamental este acela de a contribui la salvgardarea stabilităţii financiare, prin consolidarea capacităţii sistemului financiar de a rezista şocurilor şi prin diminuarea acumulării de riscuri sistemice. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat Legea privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, reexaminată la solicitarea Preşedintelui. Membrii comisiei, în şedinţa din data de 22 februarie, au dezbătut cererea de reexaminare şi au hotărât adoptarea parţială a cererii făcute de Preşedintele României, prin reformularea unor articole existente în lege. Faţă de cele prezentate, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, prezenta lege, cu un amendament admis, în Anexa nr. 1 la prezentul raport. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri generale? Vă rog, domnule... Vă rog să vă înscrieţi, ca să vă văd de aici. Apăsaţi pe... Veniţi acum la microfon, veniţi... Apăsaţi, şi eu văd că v-aţi înscris.

Nicolae Neagu Neagu, domnule preşedinte de şedinţă. Mulţumesc mult de tot. Grupul Partidului Naţional Liberal susţine cererea de reexaminare a Preşedintelui, pe această lege, şi readucem aminte că înfiinţarea Comitetului European pentru Risc Sistemic a fost una dintre măsurile adoptate la nivelul Uniunii Europene, ca răspuns la criza financiară globală, iar la nivel naţional, politica macroprudenţială, respectiv responsabilizarea menţinerii stabilităţii sistemului financiar în ansamblu, nefiind reglementată în mod explicit, e binevenită. O susţinem, o votăm, aşa cum este raportul Comisiei pentru buget, finanţe de la Camera Deputaţilor, cu amendamentele aferente. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu sunt. Vot final.