27 februarie 2017 – Primirea de răspunsuri orale la interpelările adresate membrilor Guvernului.

Marian-Cătălin Predoiu Bună ziua, stimaţi colegi. În 5 minute vom începe sesiunea de răspunsuri verbale la interpelări. După o scurtă pauză

Marian-Cătălin Predoiu Stimaţi colegi, Vom începe partea a doua a şedinţei noastre de astăzi, 27 februarie 2017, consacrată primirii răspunsurilor orale la interpelările adresate Guvernului. Am să încep cu doamna Natalia Intotero, deputat, care are la dispoziţie un minut pentru a reaminti întrebarea Guvernului. Vă reamintesc că reprezentanţii Guvernului au la dispoziţie 3 minute pentru a răspunde, după care deputatul care a formulat interpelarea are suplimentar încă un minut pentru întrebări suplimentare, dacă e cazul. Deci, vă rog, doamnă deputat Natalia Intotero, dacă aveţi amabilitatea să reamintiţi pe scurt care este problema supusă interpelării.

Natalia-Elena Intotero Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. De fapt a fost o reluare a unei interpelări din legislatura trecută, referitoare la statutul juridic al terenurilor din subordinea, mă rog, de sub cetăţile dacice din judeţul Hunedoara şi solicitarea urgentării procedurii ca... celelalte cetăţi dacice să fie trecute în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, aşa cum a fost trecută Cetatea Sarmizegetusa Regia în anul 2012, lucru care s-a dovedit a fi un experiment foarte, foarte bun pentru păstrarea, conservarea acestor vestigii foarte importante pentru ţara noastră.

Marian-Cătălin Predoiu Vă mulţumesc. Îl invit pe domnul secretar de stat Alexandru Oprean, să dea răspuns doamnei deputat la interpelarea 2B din tabel.

Marian-Cătălin Predoiu Doamna deputat e de acord. Într-o săptămână, vă rugăm să veniţi cu răspunsul. Mulţumesc. Interpelarea 10B din tabel. Domnul deputat Cornel Itu este invitat să reamintească tema supusă interpelării. (Rumoare.) Rugămintea, aici, către reprezentanţii Guvernului şi către doamnele şi domnii deputaţi, să ascultăm în linişte.

Cornel Itu Interpelarea se referă la bordurile şi parapeţii care s-au făcut de-a lungul Drumului Naţional Cluj-Oradea. Este un proiect de modernizare a infrastructurii de siguranţă. Acest proiect se adresează satelor lungi şi punctelor negre, dar creează un disconfort major în zonele Feleacu şi Tureni. Şi am solicitat analiza acestui proiect. Părerea mea, personală, este că e un proiect care nu e fezabil şi cred că trebuie luate măsuri corespunzătoare.

Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc, domnule deputat. Invit reprezentantul Guvernului, domnul secretar de stat Dan Mihai Chirică. Vă rog.

Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc, domnule secretar de stat. Îl întreb pe domnul deputat, dacă doreşte precizări suplimentare. Are la dispoziţie un minut.

Cornel Itu Aş vrea să vă informez că a fost constituită o comisie comună formată din cei de la Circulaţie şi Ministerul Administraţiei, Ministerul de Interne şi CNADR. A fost verificat acest proiect, pe DN1 Cluj-Napoca - Oradea. S-au purtat discuţii cu primarii din comunele respective. Şi cred că acum trebuia să veniţi cu o soluţie concretă. Iarăşi se amână. CNADR-ul spune că e un proiect care s-a derulat prin Ministerul de Interne, şi că ei sunt doar executanţi. Domnule secretar de stat, Nu sunt mulţumit de răspuns. Au fost foarte multe probleme în zona respectivă. Maşinile de la ISU nu pot să intervină corespunzător. Realitatea vă contrazice. Iar viaţa oamenilor e mai presus decât orice.

Marian-Cătălin Predoiu Vă mulţumesc, domnule deputat. Domnul secretar de stat are la dispoziţie încă un minut, să răspundă la întrebarea suplimentară, dacă doreşte.

Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc, domnule secretar de stat. Următoarea interpelare. Punctul 12B din tabel. Aparţine tot domnului deputat Cornel Itu. Domnule deputat, mai aveţi o interpelare. Vă rog, la microfon. Interpelarea 12B, legată de problemele de construcţie la centura ocolitoare a municipiului Gherla.

Cornel Itu Domnule preşedinte, Apreciez operativitatea celor din ministere de a răspunde la interpelări. Chiar îi felicit, pentru că altădată trenau şi poate după luni de zile se răspundea. Legat de centura ocolitoare a municipiului Gherla, am făcut numeroase interpelări. Surparea acestei centuri e iminentă. Au fost mai multe reparaţii, în timp. Ultima interpelare... se spunea că se va face un studiu geo... şi că se va da soluţia corespunzătoare. Chiar şi atunci când a fost inaugurată, am sesizat faptul că e un teren care alunecă şi vor fi probleme deosebite în timp. De 4-5 ani, aceleaşi măsuri se iau. Se plombează, iar alunecă, iar se plombează. Poate că acum s-a găsit soluţia adecvată. Mulţumesc.

Marian-Cătălin Predoiu Vă mulţumesc şi eu, pentru că v-aţi încadrat în timp. O invit la microfon pe doamna secretar de stat Maria Magdalena Grigore, de la Ministerul Transporturilor. Aveţi la dispoziţie 3 minute.

Marian-Cătălin Predoiu Vă mulţumesc, doamnă secretar de stat pentru răspunsul foarte tehnic. Sunt convins că toată lumea l-a înţeles. Domnule deputat, Dacă aveţi precizări suplimentare? Doamna secretar de stat s-a încadrat în jumătate din timp, aşa că aveţi mai mult pentru...

Cornel Itu Domnule preşedinte, Din proiectare e greşită această centură. Au fost caverne de sare pe care apa le spală şi de aceea se întâmplă acest lucru. Nici acum nu cred că au găsit soluţia adecvată. Dar o să fac în continuare interpelări, până o să fie rezolvată centura ocolitoare a municipiului Gherla. Mulţumesc.

Marian-Cătălin Predoiu Vă mulţumesc şi eu, domnule deputat. Vă încurajăm să continuaţi interpelările. Şi pe cei de la minister, construcţiile. Urmează interpelarea din tabel - 18B. Domnul deputat Andrei Daniel Gheorghe, PNL. Vă rog, domnule deputat. Tot pentru Ministerul Transporturilor. Fac precizarea că interpelările anterioare au fost formulate de reprezentanţi ai Grupului parlamentar al PSD.

Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc, domnule preşedinte. Interpelarea la care am cerut răspuns vizează siguranţa traficului pe Drumul Judeţean 200, între Tunari şi Baloteşti, în dreptul trecerii la nivel cu calea ferată.

Marian-Cătălin Predoiu Doamnă secretar de stat Maria Magdalena Grigore, Vă invit din nou la microfon.

Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc, doamnă secretar de stat. Dacă domnul deputat doreşte precizări suplimentare? Nu. Urmează interpelarea 19B, formulată, de asemenea, de domnul deputat Andrei Daniel Gheorghe, Grupul parlamentar al PNL, către Ministerul Mediului. Domnule deputat, Vă precizez că s-a cerut amânare pentru răspuns din partea Ministerului. Dacă aveţi de adăugat ceva, aveţi la dispoziţie un minut.

Andrei Daniel Gheorghe Sunt de acord cu această amânare. Aştept termenul următor. Atât că doresc de la Ministerul Mediului ca la această interpelare să vină cu o serie de soluţii concrete care pot fi aplicate în zona Chiajna-Chitila, unde avem această problemă ecologică destul de gravă. Înţeleg şi explicaţiile, dar aştept să văd şi soluţii. Vă mulţumesc.

Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc, domnule deputat. Urmează încă o interpelare, nr. 3B în tabel, din partea doamnei deputat Natalia-Elena Intotero, Grupul parlamentar al PSD, către Ministerul Sănătăţii. De asemenea, din partea ministerului, s-a solicitat o amânare. Dacă doamna deputat mai e în sală şi doreşte să intervină, bine, dacă nu... Cu aceasta, declar închisă şedinţa noastră de întrebări verbale adresate... interpelările membrilor Camerei Deputaţilor. Vă mulţumesc pentru prezenţă şi vă spun la revedere. Şedinţa s-a încheiat la ora 17,19.